Subiectele zilei: Cine sunt cei trei romani care si-au luat cu banii jos ultimul model de Ferrari?; Cum arata tramvaiul de doua milioane de euro care va fi fabricat la Bucuresti; "Romanii au talent". Cum a invatat sa cante Narcis Iustin Ianau, baiatul care a uimit o tara intreaga
Valurile, interzise pe canalele Rezervatiei Biosferei din Delta. Viteza maxima pe care o pot atinge ambarcatiunile de agrement pe canalele din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” – o zona de aproape 600.000 de hectare ” este redusa de la 40 la 30 de kilometri pe ora, potrivit unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Mediului si Padurilor. Astfel, documentul publicat astazi pe site-ul ministerului stipuleaza amenzi intre 3.000 si 5.000 de lei pentru cei care nu vor respecta noua limita de viteza, potrivit EVZ.
Cine sunt cei trei romani care si-au luat cu banii jos ultimul model de Ferrari? La o tara cu 21 de milioane de locuitori, Ferrari nu ar distribui mai mult de un automobil din seria Challenge. In Romania sunt 3 cumparatori si inca doi doritori. Modelul poate fi condus numai pe piste de cursa, care nu exista la noi in tara Ferrari 458 Challenge, ultimul model destinat exclusiv pentru circuitele de curse a fost vandut in trei exemplare, in Romania, cu banii jos. Alti doi clienti s-au aratat dispusi sa achizitioneze un astfel de model, insa numarul de automobile este limitat si nu se stie daca cei doi vor avea sansa sa cumpere unul, potrivit Gandul.
Mondialu’, la judecata tiganeasca: „Bercea si copiii lui au ramas fara onoare”. Bercea Mondial si-a pierdut onoarea si respectul romilor din comunitatea sa, dupa ce a incercat sa-si faca singur dreptate”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Florin Motoi, seful „judecatorilor de pace” din comunitatile de romi, membrii asa-zisului stabor. Motoi afirma ca daca Bercea apela la stabor nu mai era acum in inchisoare, acuzat de tentativa de omor. Seful judecatorilor de pace sustine ca lipsa de onoare si respect a comunitatii de romi se va transmite si copiilor lui Bercea, relateaza Romania libera.
„Romanii au talent”. Cum a invatat sa cante Narcis Iustin Ianau, baiatul care a uimit o tara intreaga. Dotat cu voce curata, de soprana, care pana mai ieri i-a adus doar ironii, Narcis, un adolescent din Bacau, a devenit peste noapte vedeta. „Lumea il cauta, lumea il suna”, spune tatal lui Narcis, Eduard Ianau, mirat de schimbarea pe care emisiunea tv a produs-o in tihna familiei lui. In trei zile, baiatul lui a devenit subiect de presa, iar romanii au aflat ce inseamna „contratenor”. „Am patru mii de prieteni in doar trei zile, iar alti o mie asteapta sa le dau accept pe Facebook”, marturiseste Narcis Iustin, un adolescent din Bacau pana vineri seara necunoscut. De cand milioane de romani l-au vazut cantand „O mio bambbino caro” la Pro Tv, viata lui s-a schimbat, scrie Gandul.
Poetul-pilot care a salvat Constanta de avioanele sovietice. „A plecat la vanatoare Agarici/ A plecat sa vaneze bolsevici”. Acestea sunt versurile fredonate si acum de fostii piloti constanteni, versuri la moda in anii de glorie ai aviatorului Horia Agarici, de la a carui nastere se implinesc, in aprilie, 100 de ani. Acesta este cunoscut drept salvatorul Constantei pentru ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a reusit sa doboare trei bombardiere sovietice cu toate ca a decolat cu avionul alimentat incomplet, scrie Romania libera.
Sapte idei pentru un roman care vrea sa faca bani in Republica Moldova. Republica Moldova este o copie fidela a Romaniei de acum 10-15 ani. Mai ales acum cand Uniunea Europeana a acordat o serie de facilitati economice, iar unii dintre basarabeni viseaza la aderare. Pentru romani, piata din est poate fi sansa unei mici afaceri profitabile. Visul calatoriei in timp devine incitant mai ales atunci cand e vorba de bani. Cum ar fi, de exemplu, sa te intorci chiar inainte de aparitia celebrelor dozatoare TEC? Si sa fii tu cel care le aduci in Romania? Sau sa fii primul care deschide o retea de internet in cartier? In Republica Moldova, cu putin noroc si curaj, un astfel de vis poate capata forma, relateaza Gandul.
Premiera pentru medicina romaneasca: Transplant intre gemeni identici. Un eveniment in premiera pentru medicina romaneasca s-a petrecut, ieri, la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni de la institutul cu acelasi nume din Bucuresti. Este vorba despre un transplant de rinichi intre doi gemeni univitelini in varsta de 42 de ani, efectuat de echipa de chirurgi condusa de prof. dr. Ioanel Sinescu, anunta Adevarul.
Un arest prea mic pentru o coruptie atat de mare. 2% din totalul angajatilor Politiei de Frontiera au ajuns, in ultimele saptamani, in arestul Politiei Capitalei, care a fost reamenajat pentru a le face loc agentilor retinuti la Albita. „Bilantul” operatiunilor anticoruptie derulate la frontierele Romaniei in ultimele doua saptamani este ingrijorator pentru mai-marii Internelor: nu mai putin de 176 de politisti de frontiera de la Siret, Moravita, Naidas si Albita au fost retinuti. Cu alte cuvinte, dupa cum admit oficiali ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), 2% din totalul angajatilor institutiei ocupa acum aresturile Politiei Capitalei, relateaza EVZ.
Mari dezastre. Fotografii publicate in premiera: Bucurestiul acoperit de troiene de 5 metri in iarna lui ’54. In dimineata zilei de 3 feburarie 1954, bucurestenii s-au trezit prizonieri in propriile case. „Ne-am dat seama ca era zapada mare pentru ca inauntru era intuneric, iar geamurile erau albe. Am incercat sa iesim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici usile!”, a descris succint, Dan Antoniu (66 de ani), cercetator istoric in domeniul aeronautic, inceputul „Marelui viscol” care a incremenit Romania, la propriu, sub zapada, in urma cu 57 de ani, relateaza Adevarul.
Monumentul dezrobirii romilor, prima etapa. Capitala va gazdui, intr-un an, primul monument al dezrobirii romilor, care va fi construit in mare parte din banii reprezentantilor acestei etnii. Undeva, in Capitala, in aproximativ un an, va exista un monument al dezrobirii romilor. Construirea simbolului uneia dintre cele mai numeroase minoritati din tara este initiativa Centrului Romilor „Amare Rromentza” si a Comitetului European al Romilor Krisinitori care vor organiza o campanie ampla de strangere de fonduri, scrie EVZ.
Cum arata tramvaiul de doua milioane de euro care va fi fabricat la Bucuresti. Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) in parteneriat cu Astra Vagoane si firma SIEMENS vor fabrica sub licenta tramvaie ultramoderne, dar low-cost. Noul tip de tramvai, numit Imperio, va fi dupa cum l-a descris directorul general al RATB, Adrian Crit, „ieftin si cu succesul Loganului pe piata interna si pe cea externa. Tramvaiul va fi de calitate occidentala, cu podea joasa si aer conditionat, si va costa circa doua milioane de euro, fata de 2,5 milioane, cat costa in general un astfel de vehicul de transport public”. Tramvaiul va avea intre doua si sase corpuri si va putea transporta circa 300 de calatori, scrie Gandul.
Satul romanilor cinstiti. De mai bine de un deceniu, locuitorii unui sat din nordul judetului lasa, de trei ori pe saptamana, plase cu bani in gard pentru a primi paine. Niciodata nu a disparut nici macar un leu. Intr-un sat din judetul Hunedoara, banii stau pe garduri cate trei zile pe saptamana fara sa-i fure nimeni. Se intampla asta mai ales in zilele de vara. Oamenii inca mai traiesc aici din ceea ce le ofera pamantul. Totusi, nu le ofera destul grau, asa ca painea trebuie sa si-o cumpere. Fac acest lucru intr-un mod rarisim in Romania: isi lasa plasele agatate in porti, cu banii pregatiti pentru soferul masinii de paine, care trece prin sat de trei ori pe saptamana, informeaza EVZ. .
Reportaj cutremurator/ Mortii nimanui sunt ingropati dezbracati si fara preot. Un colt din cimitirul „Sfantul Lazar” este alocat mortilor care nu exista. Singurele persoane carora le pasa de acesti oameni sunt groparii cimitirului, care mai cumpara o haina sa imbrace mortii si un cos cu fructe pentru pomana. Povestile de viata ale mortilor fara identitate inmormantati intr-un colt stingher al cimitirului „Sfantul Lazar din Galati” se inscriu in niste clisee cu iz cinematografic. Fie au trait o viata intreaga muncind pentru copii, fie au hoinarit pe strazile orasului si prin canale in lipsa unui adapost deasupra capului, fie au fost gasiti fara suflare in circumstante greu de elucidat, scrie Adevarul.