Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Confuzie maximă după CEx-ul PSD. Nici Viorica Dăncilă nu a înțeles ce a votat partidul, la propunerea ei; Paza si transportul lui Alexandru Cumpănașu, din bani publici, reprezintă informații clasificate, anunță Jandarmeria; Familia Voiculescu îşi recuperează averea la preţ redus

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Semnal de alarmă pentru Putin. Dacă Rusia ar fi o țară liberă, cu alegeri democratice, atunci partidul ”Rusia Unită” al liderului de la Kremlin ar putea sărbători o victorie clară după alegerile regionale de la sfârșitul săptămânii. Aproape peste tot, unde au avut loc alegeri, partidul a obținut o majoritate clară și toți candidații săi la posturile de guvernator au câștigat cu o majoritate absolută în primul tur de scrutin. Dar rezultatele din weekend confirmă o tendință care a fost din ce în ce mai evidentă în sondaje și la alegerile regionale, de mai bine de un an: legitimitatea regimului lui Vladimir Putin se erodează, scrie DW.

Confuzie maximă după CEx-ul PSD. Nici Viorica Dăncilă nu a înțeles ce a votat partidul, la propunerea ei. În ședința CEx PSD, liderii partidului au decis, la propunerea premierului, ca săptămâna viitoare Guvernul să vină în Parlament pentru un vot după schimbarea compoziței politice. Conform mai multor surse participante la ședință, partidul a votat în unanimitate pentru restructurarea Cabinetului și reducerea numărului de ministere la 19. Însă, imediat după ședință, Viorica Dăncilă a spus că încă nu s-a decis dacă va fi o remaniere sau o restructurare și că „va consulta juriștii” pentru a afla de câte voturi are nevoie, potrivit Digi24.

Șoferii ar putea alege când să aibă permisul suspendat. Proiectul a trecut de Senat. Doi deputați susțin că măsura i-ar ajuta pe șoferii profesioniști să nu-și piardă veniturile. Dar organizațiile non-guvernamentale și Guvernul se opun acestui proiect, pentru că vinovații nu ar înțelege de ce sunt sancționați. În proiectul de lege, care a fost adoptat tacit de Senat, se precizează că, în cazul suspendării permisului auto, șoferul îşi poate alege perioada suspendării într-un an, începând cu momentul încălcării Codului Rutier, notează Știrile Pro Tv.

Smart city: la Iaşi pe hârtie, la alţii pe stradă. Expresia e tot mai des auzită în ultima vreme la Iaşi, şi nu numai aici. De altfel, în colaborare cu IAŞI AI, comunitatea de inteligenţă artificială din Iaşi, Primăria a realizat un site cuprinzător cu tot ceea ce înseamnă acest concept: de la administrare inteligentă – cu participarea cetăţenilor la actul administrativ, cu responsabilitate şi eficienţă, cu transparenţă etc. – până la cetăţeni inteligenţi, adică cei care fac alegeri inteligente de stil de viaţă, sunt responsabili în privinţa consumului de energie, participă la consultări publice, colectează deşeurile selectiv etc, conform Ziarul de Iași.

Paza si transportul lui Alexandru Cumpănașu, din bani publici, reprezintă informații clasificate, anunță Jandarmeria. Jandarmeria nu a dorit să precizeze ce autoturism i-a pus la dispoziţie lui Cumpănaşu pentru protecţie, câţi oameni îl păzesc şi ce pregătire au aceştia, toate aceste informaţii fiind secrete, divulgarea lor „putând pune în pericol persoana protejată precum şi efectivele care execută misiunea”, potrivit răspunsului oficial al Jandarmeriei, la întrebarea Radio Europa Liberă.

Comentariu: Eforturile diplomatice din Afganistan nu s-au încheiat. A fost nevoie doar de uciderea unui soldat american pentru ca SUA să pună capăt discuțiilor cu talibanii. Dar nici americanii, nici talibanii nu își doresc eșuarea negocierilor de pace, crede Florian Weigand. Talibanii au amenințat că vor continua și pe viitor cu atacurile, omorând și mai mulți americani. Dar și lor le este clar că nu au cum să câștige războiul din Afganistan, atât timp cât la fața locului se află forțe militare occidentale. În caz contrar, talibanii nu ar fi venit niciodată la negocieri cu marele dușman american. Iar la Washington se va reveni la calculul rece diplomatic, după retorica emoțională de pe Twitter, scrie DW.

Familia Voiculescu îşi recuperează averea la preţ redus. Antena Group a reacţionat luni la informaţia potrivit căreia familia Voiculescu îşi recuperează încet, dar sigur averea confiscată de stat ca urmare a procesului de corupţie în urma căruia Dan Voiculescu a fost condamnat, subliniind faptul că „nu a achiziţionat «fostul sediu ICA», ci a achiziţionat, la a 4-a licitaţie publică, un imobil conţinând un teren cu suprafaţa de 29.220 m.p. situat în Str. Gârlei 1 D şi construcţiile aflate pe acesta”, relatează Adevărul.

Ce a făcut Luiza Melencu cu 24 de ore înainte să dispară. Familia fetei își amintește ultima convorbire telefonică avută cu ea: „Hai, tati, că a oprit o mașină să mă ia. Vorbim acasă”. Radomir, septembrie 2019. Astăzi, Luiza Melencu ar fi început clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţoiu”, din Craiova. În camera ei, din casa bunicilor, cărțile, caietele și jucăriile de pluș sunt exact în același loc unde erau când fata a plecat până la Caracal. Luiza Melencu a dispărut într-o dimineaţă de duminică. Era 14 aprilie. Şi, timp de 102 zile, autorităţile nu au căutat-o. Cazul ei a devenit cunoscut abia în 26 iulie, când procurorul a aflat de la televizor de Alexandra Măceşanu, conform Libertatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro