Subiectele zilei: Culisele negocierii dintre Ciolacu şi Dăncilă. Cine a fost intermediar. Ce rol joacă Mihai Tudose; 5 fapte din spitale și din sănătate care au dus PSD la dezastrul de la alegeri
5 fapte din spitale și din sănătate care au dus PSD la dezastrul de la alegeri. Ultimii ani au redus forța PSD, pe fundalul protestelor, ridicării unor noi forțe politice, dar și al unei implicări mai mari a societății civile. În prim-planul acestei căderi a partidului s-au aflat justiția și lupta anticorupție, iar în planul vieții oamenilor, deloc de ignorat este neîncrederea tot mai mare în sistemul medical. Sistemul de sănătate este cronic subfinanțat și politizat și are o infrastructură deficitară și, încetul cu încetul, bubele ignorate au început să se spargă, scrie Libertatea.
Culisele negocierii dintre Ciolacu şi Dăncilă. Cine a fost intermediar. Ce rol joacă Mihai Tudose. Liderii social-democraţi au dus obiceiul decapitării mai departe: Viorica Dăncilă a fost forţată să demisioneze din fruntea partidului, după înfrângerea de la prezidenţiale. Marcel Ciolacu şi-a asigurat deja sprijinul baronilor pentru şefia PSD. Dăncilă pleacă în şomaj cu perspective de angajare tot la stat. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a avut luni o întâlnire de taină cu mai mulţi lideri PSD din teritoriu, primind girul partidului pentru a deveni preşedinte interimar, notează Adevărul.
În țara condusă de proști, noi dăm în gropi. Legile lui Murphy devin legile lui Firea. Dacă ceva poate merge prost în București, sigur va merge. În noaptea în care ne agităm să schimbăm macazul, să pornim pe direcția cea bună, cea europeană, necoruptă, pe calea meritocrației și a competenței, două mașini au căzut una peste alta într-o groapă de 2 metri săpată de RADET în asfalt și prost semnalizată. Imaginea este apocaliptică, ai crede că niște extratereștri ne-au atacat cu arme necunoscute încă de civilizație, că s-au deschis falii în pământ, niște roboți ne-au atacat cu lasere și totul ne-a luat prin surprindere, potrivit Republica.
96% dintre basarabeni au votat pentru Iohannis. Este Republica Moldova o prioritate pentru Președinția României? În primul tur al alegerilor prezidențiale din România (10 noiembrie), pentru Iohannis au votat trei din patru români-basarabeni – 77%. Pe poziția a doua s-a situat atunci candidatul Partidului Mișcarea Populară, Theodor Paleologu, cu puțin peste 9%, fiind urmat de Dan Barna (susținut de Alianța USR-PLUS) cu aproape 8%. Viorica Dăncilă a fost votată în primul tur de 2,5% dintre basarabeni. În turul doi al alegerilor, la urne s-au prezentat aproape 53.000 de români basarabeni – față de 43.300 în turul întâi, relatează Deutsche Welle.
Fiforul trădării. După ce s-a lepădat de Ponta, Firea și Dragnea, o abandonează și pe Dăncilă. Mihai Fifor, licențiat în filozofie, fost ministru al Economiei, fost ministru al Apărării, fost vicepremier și fost ministru interimar la Interne, în guvernările PSD din ultimii trei ani, a reușit întotdeauna să se dea bine pe lângă liderii partidului, părăsindu-i imediat ce aceștia pierdeau puterea. Așa a procedat cu Victor Ponta, cu Liviu Dragnea și, acum, cu Viorica Dăncilă, scrie Newsweek.ro
Sex de la doamna profesoară pentru o notă de trecere. Culisele unui dosar cu un bărbat însurat şi un cadru didactic. Judecătorii ieşeni l-au găsit vinovat de trafic de influenţă în formă continuată pe Viorel Dumitru Movilianu, un bărbat din Iaşi care ar fi pretins favoruri sexuale de la o studentă, pentru a o ajuta la şcoală. Viorel Dumitru Movilianu a fost judecat de trafic de influenţă în formă continuată, el fiind condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare. Sentinţa nu este însă definitivă, şi poate fi atacată cu apel, notează Adevărul.
Domnule Iohannis, nu e timp pentru șampanie. România care îndrăznește, care inovează, care învață, care construiește, care face business cinstit este „România normală”. Acum ne uităm cu încredere către Europa. Ne uităm cu încredere către nivelul mediu de dezvoltare al acesteia, înspre care suntem oarecum împinși de către Uniune și unde am vrea cu toții să ajungem cât mai repede. Da, este adevărat, suntem împinși și da, este adevărat, vrem asta, dar nimeni nu ne spune cum să o facem și cu atât mai mult, nimeni nu o face pentru noi. Care este rețeta? Care este scurtătura, dacă există așa ceva? relatează Republica.
Cum a câștigat Iohannis. Și ce poate face ca drumul României să fie ireversibil. Klaus Iohannis a rămas la Cotroceni, nu datorită curajului politic sau calităților demonstrate în ultimii cinci ani, ci mai degrabă din cauza slăbiciunilor adversarilor săi. Iohannis a învățat de la Charles de Gaulle că „nimic nu întărește autoritatea mai mult decât tăcerea” (Le Fil de l’épée, p.16). Doar tăcerea nu e, totuși, suficientă, mai sunt strategiile și tacticile, puterea de a-i struni pe liberalii care au preluat pârghiile puterii și de a-i convinge să-și schimbe tradițiile bolnave bazate pe interese proprii și relații de putere, potrivit Radio Europa Liberă.
Larissa din Spania. Cine e tânăra care a cântat „Acasă-i România” într-o secție de vot din Diaspora. „Poți avea oricâți bani fiindcă n-ai Crăciun, n-ai Paște, n-ai sărbători și familia aproape, e îngrozitor! Oare ce-o face mama?” Duminică, 22 noiembrie, o tânără din România intră în secția de vot numărul 706 din Logrono, din nordul Spaniei. Își ia buletinul în mână, îl ține strâns și-l arată tuturor. La final, când dă să iasă din secția de votare, le spune celor din secție că vrea să cânte. Cântă „Acasă-i România!”. Dintr-un hol, soțul său Victor o filmează, după care postează imaginile pe facebook, fără ca ea să știe. „-Ce Dumnezeu ai făcut, eu le-am cântat românilor de aici?”, îi spune femeia, scrie Actual de Cluj.
Comunicarea online, tot mai populară printre politicienii și partidele din R. Moldova. Exemplul lui Donald Trump, care și-a făcut viză de reședință pe Twitter, este molipsitor. Politicienii moldoveni încearcă și ei să cocheteze cu internauții pornind de la statisticile care spun că Internetul este o sursă tot mai importantă de informare. Potrivit sondajelor de opinie, 40 la sută dintre cetățeni se informează de pe rețelele de socializare. Valorificarea reţelelor de socializare s-a produs mai cu seamă în ultimii ani, luând amploare în campaniile electorale, notează Radio Europa Liberă.