Subiectele Zilei: Cum a ajuns Romania sa aiba 22 milioane de avorturi; Evolutia igienei la romani: "Pe noi ne spala mama ploaie"; Cat te costa o vacanta in "Orasul Stelar" din Rusia. Dumitru Prunariu descrie senzatiile tari din imponderabilitate
Cum a ajuns Romania sa aiba 22 milioane de avorturi. Numarul intreruperilor de sarcina care au avut loc intre 1958 si 2008 este mai mare decat populatia actuala a Romaniei. Aceasta statistica infioratoare demonstreaza politicile demografice dezastruoase pe care le-a avut Romania in perioade diferite ale istoriei sale recente. „Ar fi trebuit sa mai am azi inca sase frati, mai mari decat mine. Dar in viata nu suntem decat eu si un frate de-al meu. Ceilalti sunt in Cer. I-a avortat mama”. Aceste cuvinte, ce apartin unei femei de 40 de ani, definesc 50 de ani de politica demografica haotica a acestei tari. Cifrele vorbesc de la sine – 22.178.906 avorturi, facute in intervalul cuprins intre 1958 si 2008. Datele apartin Centrului de Calcul, Statistica Sanitara si Documentare din Ministerul Sanatatii. Si mai interesant este faptul ca la sfarsitul acestui interval, adica in 2008, populatia Romaniei, conform datelor oficiale, era de 21.504.442 de locuitori. Deci numarul avorturilor din 50 de ani este mai mare decat populatia actuala a tarii, potrivit Romania libera.
Rosia Montana – intre cianura si un loc de munca. Locuitorii din „comuna aurifera” sunt divizati in doua tabere. In timp ce unii vor sa moara in locuintele in care au trait o viata intreaga, altii vor neaparat un loc de munca. In Rosia Montana casele sunt de doua de feluri: cele cu bulina galbena, semn ca au fost cumparate de Gold Corporation, si cele cu anunturi ca nu sunt de vanzare. Ca sa-ti dai seama ce se intampla la Rosia Montana trebuie sa mergi si sa vezi cu ochii tai locul unde ar trebui sa inceapa exploatarea aurului, scrie Adevarul.
Creatorul Duster vrea un Facebook ecologic. Paul Frigout, un tanar francez din echipa Renault, va realiza Greenbook, o platforma de socializare on-line dedicata tinerilor implicati in proiecte de voluntariat. Paul Frigout, un tanar francez in varsta de 27 de ani, care locuieste de trei ani in Romania, a castigat recent concursul Open Planet Ideas cu un proiect on-line numit Greenbook, care va functiona ca o platforma de socializare dedicata voluntariatului. Acum, el dezvolta aplicatia aleasa din 400 de proiecte de juriul competitiei organizate de Sony si WWF (World Wide Fund – organizatie pentru protectia madiului). In acelasi timp insa, Frigout munceste la Renault Romania, unde a facut parte din echipa care a dezvoltat Dusterul, si e designer de produse eco, scrie EVZ.
Averile vamesilor din Constanta. Mircea Basescu, despre vamesul milionar Teseleanu: Nu pot sa spun cu cati oameni am facut revelioane si daca unii sunt prin puscarii sau sunt ministri. O analiza gandul, pe care o puteti citi in continuare, arata ca exista contradictii flagrante intre averile trecute in documente si venituri. Si tot mai jos puteti citi povestea unuia dintre cei mai importanti oameni din sistemul vamal din zona, milionarul in euro Iulian Teseleanu, seful vamii Mihail Kogalniceanu, Constanta, fost sef al Vamii Agigea. Despre Teseleanu cel mai bine vorbeste prietenul sau, Mircea Basescu. Fratele presedintelui Traian Basescu a declarat, duminica, pentru gandul, ca Iulian Teseleanu este prietenul sau si este „o persoana corecta si onesta”, precizeaza Gandul.
Evolutia igienei la romani: „Pe noi ne spala mama ploaie”. Igiena in randul romanilor reprezinta o problema. Asta daca te iei dupa studiile facute atat de Ministerul Sanatatii, cat si de diferite companii, care arata ca, in medie, un roman foloseste pe an doar patru sapunuri si doua tuburi de pasta de dinti. In afara consumului de produse de curatire personala si dincolo de saracie sau educatie, o problema principala o reprezinta, in continuare, lipsa apei curente si a canalizarii. Un studiu al Eurostat arata ca, in 2008, 41% din populatia Romaniei traia in locuinte fara apa curenta, fara baie si cu WC in curte sau la capatul holului, anunta Adevarul.
Cum explica Irinel Popescu spaga luata de medici: Fie te complaci, fie traiesti la limita subzistentei. Profesorul Irinel Popescu (58 de ani), seful Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, a fost cel care a realizat cu succes primul transplant de ficat in Romania, in anul 2000. In urmatorii ani, Irinel Popescu a mai facut peste 150 de transplanturi hepatice si 1.500 de rezectii hepatice. Irinel Popescu a vorbit intr-un interviu acordat Romania libera despre starea sistemului de sanatate din Romania in 2011, exodul medicilor tineri dar si despre „atentiile” primite de cadrele medicale, noteaza Romania libera.
Cat te costa o vacanta in „Orasul Stelar” din Rusia. Dumitru Prunariu descrie senzatiile tari din imponderabilitate. „Orasul Stelar” este centrul in care cosmonautii rusi se antreneaza de zeci de ani. Acum este deschis si turistilor, care platesc zeci de mii de euro pentru a folosi simulatoarele de imponderabilitate. Dumitru Prunariu explica diferenta dintre simulare si realitate In epoca comunista era cunoscuta drept Unitatea Militara 26266. Apoi a fost redenumit Centrul de Antrenament pentru Cosmonauti „Iuri Gagarin”. Cei care au ajuns acolo i-au zis „Orasul Stelar”. Acum este una dintre atractiile turistice de lux ale Rusiei. Orasul Stelar nu si-a schimbat obiectivul. Cosmonautii inca se mai antreneaza in acest centru de langa Moscova, insa pe langa ei sunt „strecurati” si turistii care isi permit sa se joace de-a explorarea spatiala, scrie Gandul.
Prizonierii Marelui Viscol din iarna lui ’54. In februarie 1954, troienele s-au inaltat vazand cu ochii, pana la cinci metri, iar viforul a suflat nemilos zile in sir, marcand cea mai aspra iarna din secolul XX. „Vazduhul e un infern, ninge, viscoleste. Strazile sunt infundate, vijelia zguduie peretii!”, scria la 2 februarie, in jurnalul sau, scriitorul bucurestean Pericle Marinescu. Si acesta era doar inceputul „Marelui Viscol” care a incremenit Bucurestiul si intreaga Romanie, la propriu, in prima saptamana din februarie 1954. Troienele au ajuns, in zilele care au urmat, chiar si la 5 metri inaltime in sud-estul tarii. „Nametii au acoperit strazile, gardurile, au infundat curtile, ba, la unele case au ajuns pana la streasina. Pe strazi abia s-au facut ici – colo partii in forma de transee, in care oamenii dispar cu totul sau nu li se mai vad decat varfurile caciulilor”, nota, in 5 februarie, Pericle Marinescu, citat de Adevarul.
Misterele Universului. Cartea de identitate a energiei intunecate: ce ar putea fi? Energia intunescata pare sa reprezinte mai mult de doua treimi din energia din Univers. Si, totusi, nu stim multe despre aceasta forma de energie. Exista insa cateva teorii. O fantoma bantuie prin Univers: este vorba despre energia intunecata, aceasta forma de energie care duce la expansiunea accelerata a Universului. La nivelul intregului Univers, aceasta forma de energie pare sa fie dominanta, reprezentand mai bine de 70% din totalul de energie. Ar putea determina soarta finala a intregului Univers. Ce este insa aceasta energie intunecata? Acesta este unul dintre misterele cele mai profunde ale fizicii moderne. Vom prezenta in acest articol cateva idei in aceasta directie, potrivit EVZ.
Cum se vede ridicarea de masini din partea cealalta a baricadei: o zi printre hingherii de masini, cei mai urati oameni din Bucuresti. „Odata baietii au ridicat masina cu om inauntru, din greseala. Au pus ei masina pe platforma si cand colo, au vazut ca se uita in jos pe geam la ei o batranica”, zice agentul Giugiuc. Masina lui plutea la jumatate de metru deasupra solului cand proprietarul, Cristi, om la vreo 50 de ani, o rupse la fuga de pe trotuar, gata sa sara in bratele politistilor. „Nu, n-o luati, sunt aici, masina meaaa!”. Mai dadu sa zica ceva, dar il ineca emotia. Intinse mainile catre masina, agatandu-se de ea ca un prunc, gata sa o ia pe toata in brate, scrie Gandul.