Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum a platit Guvernul Ponta peste un milion de euro celui care l-a bagat in puscarie pe Gabriel Berca, fost ministru de Interne; Facultati inutile: specializarile pe care nimeni nu le vrea; Ce inseamna astazi Casa Regala pentru romani

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cum a platit Guvernul Ponta peste un milion de euro celui care l-a bagat in puscarie pe Gabriel Berca, fost ministru de Interne. Curtea de Conturi a sesizat ca legea nu a fost respectata, dar nu s-a intamplat nimic. Suma imensa a fost data unui constructor pentru renovarea unei scoli de la tara Secretele din dosarul penal care a condus la arestarea si condamnarea fostului senator PDL si ministru de Interne Gabriel Berca incep sa iasa la iveala. Aducem in atentie si continutul dosarului instrumentat de DNA, care ridica mari semne de intrebare, oricata consideratie am avea pentru munca procurorilor. Si vom relata si ce s-a intamplat cu procesul la prima instanta. O sa incepem, insa, cu o descoperire socanta, care ar putea sa se transforme intr-un alt dosar penal, dar care pe moment ne arata cum se pot invarti banii publici in dispretul legii chiar de catre membrii unui guvern, scrieEVZ.

Facultati inutile: specializarile pe care nimeni nu le vrea. Cum motiveaza reprezentantii universitatilor de ce nu renunta la ele. Multe locuri finantate de stat raman neocupate in fiecare an la facultatile din marile centre universitare din tara. Cererea este scazuta si pentru ca specializarile nu ofera garantia gasirii unui loc de munca. Unele facultati din cele mai mari centre universitare ale tarii inregistreaza o concurenta uriasa an de an, in timp ce alte specializari raman cu locurile neocupate si la buget. “Adevarul” va prezinta care sunt cele mai importante facultati “inutile”, unde tot mai putini tineri isi doresc sa studieze. Prima sesiune de admitere nu a avut succesul asteptat pentru mai multe facultati din Iasi. In timp ce la Medicina si Agronomie concurenta este record, zeci de candidati luptandu-se pentru un loc, la alte facultati numarul dosarelor este infim. De exemplu, la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi, la cinci din cele 11 facultati nu s-au ocupat nici macar locurile la buget. Este vorba despre facultatile de Inginerie Chimica, Constructii si Instalatii, Hidrotenica, Geodezie si Ingineria Mediului, Stiinta si Ingineria Materialelor si Textile-Pielarie si Management Industrial. Explicatia: sunt specializari grele, de care tinerii se feresc pentru ca nu ar fi locuri de munca in zona, anuntaAdevarul.

Ce inseamna astazi Casa Regala pentru romani. Potrivit unui sondaj realizat de IRES in primavara acestui an, 65 la suta din romani au incredere mare si foarte mare in Familia Regala a Romaniei. Acelasi sondaj arata ca, in momentul publicarii datelor sondajului, un sfert dintre romani sustine ideea restaurarii monarhiei constitutionale. Sociologii spun ca exista doar o diferenta aparenta intre cele doua cifre. “Teoretic, daca ne uitam la actuala Constitutie republicana, nici macar nu exista posibilitatea revenirii la forma de guvernamant monarhica. De aceea, procentul celor care se declara deschis pentru monarhie constitutionala este mare si poate deveni, in anumite conditii, majoritar in societate, daca s-ar pune problema deciziei prin vot. Foarte multe procente se pot transfera din zona increderii in cea a intentiei de vot”, spune sociologul Cosmin Popa, informeazaRomania Libera.

Victor Ponta ar putea fi exclus din avocatura, dupa pierderea titlului de doctor. “A intrat in barou fara examen”. Problemele se tin scai de Victor Ponta. Europarlmentarul Monica Macovei a cerut Baroului Bucuresti sa il excluda din avocatura. Motivul invocat: fostul premier a ramas fara titlul de doctor, in baza caruia a devenit avocat fara sa dea examen. Monica Macovei, europarlamentar: “Tot ce a castigat ca avocat, trebuie sa restituie, pentru ca a castigat in mod ilegal. In Romania, cei care au titlu de doctor primesc 15 la suta la salariu. Drept pentru care, cat a fost la Guvern, a primit acest spor. Dar primul pas este cel cu Baroul Bucuresti, pentru ca este moral e logic, simplu. Baroul trebuie sa il excluda pur si simplu pentru ca a intrat fara concurs pentru ca era doctor in drept, nu mai e afara.” Macovei sustine ca Ponta ar fi ocolit examenul pentru intrarea in barou, pentru ca legea i-a permis acest lucru: “La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen titularul diplomei de doctor în drept”, scrieStirileProtv.ro.

DNA a “pierdut” pe drum catre instanta o acuzatie adusa lui Ioan Oltean. Deputatul Ioan Oltean a ramas doar cu acuzatia de complicitate la abuz in serviciu in dosarul ANRP, desi, initial, era urmarit si pentru trafic de influenta Deputatul Ioan Oltean a fost trimis in judecata alaturi de fosta sefa a ANRP, Crinuta Dumitrean, si alte sapte persoane in legatura cu acordarea unor despagubiri supraevaluate cu peste 98 de milioane de euro omului de afaceri Mihai Rotaru pentru un teren din municipiul Pitesti. In noiembrie 2015, procurorii DNA scriau in comunicat ca Ioan Oltean este urmarit penal pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, pentru ca ar fi luat 600.000 de euro, in curtea unei biserici, pentru a urgenta acordarea unei despagubiri de catre ANRP, institutie condusa la acea vreme de Crinuta Dumitrean, anuntaEVZ.

Autostrada Mesterului Manole. De ce nu este posibila redeschiderea circulatiei pe traseul Orastie – Sibiu in 2016. Redeschiderea circulatiei publice pe lotul 3 al Autostrazii Orastie – Sibiu in conditii de siguranta nu este posibila in acest an. Concluzia apartine reprezentantilor forumului Construim Romania, care monitorizeaza problemele si lucrarile de pe acest tronson. Redeschiderea circulatiei publice pe tronsonul de autostrada A1 Orastie – Sibiu Lot 3 in conditii de siguranta este tehnic imposibila in mai putin de doi ani si orice fortare a redeschiderii traficului pe actualele solutii tehnice inseamna iresponsabilite la cel mai inalt nivel, respectiv punerea in pericol cu buna-stiinta a vietii celor care vor circula pe respectivul tronson de autostrada, afirma Mihai Alexandru Craciun, fondator al formului “Construim Romania”, intr-o postare ampla ce include fotografii de la fata locului, intitulata “A1 Orastie-Sibiu Lot 3, autostrada Mesterului Manole”. Construit “pe pamanturi miscatoare, cu versanti de deblee care curg spre axul drumului” lotul 3 nu poate fi numit autostrada, spune el, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro