Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum s-a negociat Planul B; Cum si-au aparat judecatorii Curtii Constitutionale propriile pensii; Trei zile care vor decide soarta unei generatii; Cresterea taxelor sau 300.000 de bugetari concediati

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cum s-a negociat Planul B. Lider al Coalitiei: „pe oricare dintre variante mergem putem sa plecam cu totii linistiti in mormant”. Varujan Pambuccian: „O sa murim exact cum moare broasca care fierbe incet la foc mic si nu-si sa seama ca este fiarta”. V.P.; „Nu am ajuns la nicio concluzie. Singura varianta care ne-a mai ramas este sa presam pe economie. A mai existat o ipoteza, pe care am sustinut-o: sa taxam pensiile cu 16%, cu cota unica, dar nu a acceptat-o absolut nicio formatiune politica. Este imposibil de luat in conjuctura actuala si asta e viata. Deci, singura solutie in momentul de fata, indiferent prin ce metoda este ca acesti 1,5 miliarde de euro se duce pe economia reala, ceea ce este o nenorocire. Abia acum este o nenorocire, scrie Gandul.

Cum si-au aparat judecatorii Curtii Constitutionale propriile pensii. Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor cu 15 la suta si recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor sunt neconstitutionale. In schimb, magistratii au stabilit ca sunt constitutionale reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta precum si recalcularea celorlalte pensii speciale. Legile austeritatii – adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului – sunt blocate in acest moment chiar daca Curtea Constitutionala nu le-a declarat neconstitutionale in integralitate, scrie Gandul.

Banca Nationala: „De aici incolo toate masurile sunt dramatice”. Guvernul va creste mai degraba Taxa pe Valoarea Adaugata, pentru ca o majorare a cotei unice nu ar rezolva „mare lucru”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, toate masurile care urmeaza sa fie luate vor fi mult mai nocive decat cele vizate initial de Executiv. „Pana la aparitia unor noi solutii de reducere a cheltuielilor bugetare, situatia financiara a Romaniei nu este deloc una fericita”, a declarat Vasilescu intr-un interviu acordat la un post de radio, scrieGandul.

Trei zile care vor decide soarta unei generatii. Niciodata pe timp de pace Romania nu a avut de luat decizii atat de critice cat va avea in urmatoarele trei zile. Dupa decizia Curtii Constitutionale, planul de austeritate al Guvernului este compromis pe jumatate – pentru ca atat era economia obtinuta din taierea pensiilor, insa este intarziat cu totul – intrucat legile nu mai pot fi adoptate intr-o forma constitutionala in timp util. In doar trei zile Guvernul trebuie sa parcurga, fara greseala, trei pasi: Ziua 1, sambata. Guvernul trebuie sa gaseasca echivalentul a 1,3% din produsul intern brut, adica 1,5 miliarde de euro, fie din reduceri de cheltuieli fie din majorari de taxe. Este pasul cel mai simplu: contabil, se gasesc intotdeauna formule. Insa, asa cum s-a vazut, politic administrativ si social ele sunt destul de greu de pus in practica, scrie Romania Libera

Dragaicile au inviat. Ceva cu totul special se intampla, de cinci ani, in comuna Tiganesti din Teleorman. O profesoara de limba engleza a reusit sa resusciteze una dintre traditiile milenare ale romanilor – Dragaica, dupa ce aceasta disparuse, in aceasta parte de tara, cu mai bine de o jumatate de secol in urma. De precizat aici ca, in anii comunismului, ca sa practici acest ritual aveai nevoie, din cate ni s-a spus, de autorizatie speciala. Ce sa ne mai miram ca traditia a fost astfel rasa de pe fata pamantului! Noi, romanii, ne-am decis abia in 2008 sa aderam la Conventia Internationala de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial – asta insemnand vechile traditii, care ar trebui scoase de la naftalina istoriei. Un demers sustinut de UNESCO si Uniunea Europeana. Dar iata ca intr-un colt al Romaniei oamenii au luat-o inaintea legilor. Pe banii si pe munca lor, scrie Romania Libera.

Cresterea taxelor sau 300.000 de bugetari concediati. Curtea Constitutionala a pus guvernul in situatia de a gasi in cateva ore o solutie pentru a acoperi gaura de aproape 1,5 miliarde de euro, ramasa dupa anularea taierii pensiilor. Respingerea reducerii pensiilor cu 15% a lasat o gaura in buget de peste 1,3 miliarde de euro, care trebuie acoperita din majorarea taxelor sau disponibilizarea unui sfert din personalul bugetar, potrivit calculelor EVZ. Daca autoritatile decid sa nu creasca TVA si cota unica, banii s-ar putea obtine din restructurarea numarului de bugetari cu 300.000 de persoane, fara a lua insa in calcul cheltuielile sociale ulterioare, plati compensatorii si somaj, care vor pune presiune pe buget, scrie Evenimentul Zilei.

Secretele Mineriadei/ De garda in noaptea ororilor. Adevarul va prezinta ultima parte a marturiei lui Nae Constantinescu, chirurg la Spitalul Coltea in timpul Mineriadei din iunie 1990. Nae Constantinescu a cunoscut, in doua zile, ceea ce restul romanilor nu au reusit sa afle in doua decenii. Doctorul ne arata adevarata fata a Mineriadei, cea cu multi morti si raniti. Pentru profesorul Nae Constantinescu, fenomenul „Piata Universitatii” n-a murit definitiv in acele momente teribile din 14-15 iunie 1990. Fostul chirurg de la Spitalul Coltea din Capitala poate sa confime acest lucru cu ochii inchisi. Nu e nevoie decat sa spuna povestea sa, din sala de operatie, unde a salvat de la moarte multi „golani”, scrie Adevarul.

Romania, in disputa directa cu Rusia pentru R. Moldova. La doar o zi dupa ce in presa internationala au aparut informatii potrivit carora Germania a cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria, acelasi lucru il face si Romania, somand Moscova, intr-un document oficial, sa-si evacueze militarii si munitiile din estul Republicii Moldova, taxandu-le drept o amenintare la adresa tarii sale. Astfel, pe aliniamentul Vest-Est, se intrezareste o schimbare de ton, scrie in editia de vineri a Jurnalului de Chisinau editorialistul Petru Bogatu, citat de Agerpres. Marti, cotidianul Nezavisimaia Gazeta de la Moscova a publicat articolul „Gambitul transnistrean al Angelei Merkel”, preluat in aceeasi zi de agentia oficiala de stiri a Romaniei „Agerpres”, in care se arata ca Berlinul ar fi indemnat Kremlinul sa renunte la prezenta sa militara la Nistru in schimbul unui sprijin pentru initiativa presedintelui rus privind un nou pact de securitate europeana, scrie Romania Libera.

Ildiko Olasz, sefa spagarilor AC/DC, a fost schimbata din functie. Ildiko Olasz, sefa Agentiei de Control si Incasari Nadlac, a fost schimbata din functie dupa ce angajatii sai au cerut spaga de la AC/DC. In Vama Nadlac functioneaza, de ieri, un „telefon verde” la care pot fi reclamate abuzurile. Aceasta masura va fi extinsa si in celelalte puncte de trecere a frontierei. Comisia de control de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a finalizat ancheta la Agentia de Control si Incasari Nadlac. Toti controlorii de trafic care au fost in seara de 17 mai de serviciu pe sensul de iesire din tara au fost concediati, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro