Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum sa te tratezi decent cu bani putini; Bolnava de nesimtire s-a intors la munca dupa 16 luni de concediu medical; Majorarea TVA da peste cap programul hipermarketurilor; Secretele Mineriadei / Exclusiv: Culisele organizarii Mineriadei din iunie '90

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cum sa te tratezi decent cu bani putini. Analizele, controalele medicale sau operatiile costa mult mai putin daca aveti trimitere de la medicul de familie. In acest fel puteti face fata mai usor scaderilor de venituri de luna viitoare. Multe clinici private au contract cu sistemul public de asigurari si ofera, in conditii decente, servicii de medicina de familie, analize simple sau mai complicate, cum sunt de exemplu cele imagistice, ori controale la doctori specialisti. Dezavantajul este insa ca riscati sa pierdeti timp la usa medicului de familie. De asemenea, puteti gasi medicamente care se dau fara reteta la preturi mai mici daca inainte de a cumpara faceti un sondaj pe site-urile farmaciilor, unde sunt afisate si preturile medicamentelor comercializate, informeaza EVZ.

Cifra secreta a Guvernului. Cat va ajunge inflatia pana la sfarsitul anului. Economistii sustin ca, cel mai probabil, inflatia va fi la finele acestui an sub 10%. Ei avertizeaza insa ca socul provocat de majorarea TVA va trece abia in vara lui 2011. Guvernul si Banca Nationala a Romaniei negociaza cu Fondul Monetar International tinta de inflatie pana la sfarsitul anului, dupa decizia Executivului de a majora TVA de la 19 la 24 la suta. Mai multi ministri au declarat pentru Gandul ca, cel mai probabil, inflatia se va situa intre 6 si 7 la suta. „S-a calculat care este impactul pentru fiecare procent de TVA majorat si, adaugat la cat este inflatia actuala, rezulta o inflatie de 6,5 – 7 pana la sfarsitul anului”, a spus ministrul Culturii Kelemen Hunor, presedinte executiv al UDMR si unul dintre membrii importanti ai coalitiei de guvernamant, anunta Gandul.

Cum a ajuns disident prietenul lui Ion Iliescu, Li Peng. Li Peng, fost prim-ministru al Chinei comuniste, responsabil pentru reprimarea sangeroasa a miscarilor studentesti din Piata Tiananmen, a scris o carte de memorii a carei aparitie a fost interzisa de actuala putere de la Beijing. Li Peng este prietenul de-o viata al lui Ion Iliescu. Istoria pare, astfel, a avea simtul umorului. Unul dintre comunistii de moda veche, Li Peng, coleg de facultate cu Ion Iliescu la Moscova, ajunge sa cunoasca pe propria piele binefacerile sistemului pe care l-a promovat cu toate puterile. Memoriile lui Li Peng, care cuprind si notatii din jurnalul sau intinse pe perioada a noua saptamani ce au precedat macelul din Piata Tiananmen, ar fi trebuit sa apara pe 22 iunie la Hong Kong, dar editorul a declarat pentru New York Times (iata ca sunt si publicatiile imperialiste bune la ceva) ca puterea de la Beijing a interzis aparitia cartii, scrie Romania Libera.

Bolnava de nesimtire s-a intors la munca dupa 16 luni de concediu medical. Daniela Soroceanu, directoarea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Neamt, s-a intors la serviciu, dupa ce reporterii ziarului Adevarul au scris despre faptul ca a stat in concediu medical mai bine de un an. Timp de 16 luni, Daniela Soroceanu a stat acasa cu diagnosticul de tuberculoza osoasa. In tot acest timp, ea a incasat indemnizatie de concediu medical in valoare de 3.800 de lei. Soroceanu a revenit la program normal incepand de luni, 28 iunie, desi mai are concediu medical pana la sfarsitul lunii. A revenit la serviciu cu cateva zile inainte de terminarea concediului medical, zile care vor fi scazute la calcularea indemnizatiei pe care o va primi pentru luna iunie, a precizat Valerica Fratila, actualul sef al CAS Neamt. Potrivit acestuia, incadrarea Danielei Soroceanu a fost facuta pe functia ocupata anterior numirii pe postul de presedinte director general, anunta Adevarul.

Exclusiv. Statul roman plateste pentru Sgueglia. Instanta suprema a respins recursul declarat de rudele victimelor triplului asasinat comis de elvetianul de origine italiana Jean Pierre Sgueglia, apreciind, in motivarea deciziei prin care l-au condamnat definitiv la inchisoare pe viata, ca identificarea averii acestuia e o problema ce tine de executare, dupa ramanerea definitiva a hotararii. Surse apropiate procesului sustin ca desi magistratii l-au obligat pe Sgueglia sa plateasca trei milioane de euro despagubiri catre rudele victimelor, precum si o pensie lunara de 400 de euro fiicei sotilor ucisi, din 2005 pana la majoratul acesteia, Elvetia a raspuns, prin comisie rogatorie, ca identificarea averii asasinului nu are legatura cu procesul penal, iar Italia a transmis autoritatilor romane ca acesta detine bunuri in valoare de circa 100 de euro, scrie Puterea.

Sibiu: capitala de ieri, orasul de maine. Anul 2007 a reprezentat boom-ul care a facut ca Sibiul sa fie astazi unul dintre cele mai cunoscute si cautate orase din Romania. In permanenta in urma Clujului, ca vizibilitate, Sibiul a recuperat rapid teren prin imaginea culeasa in urma programului Capitalei Culturale Europene si s-a impus pe harta turistica a Transilvaniei. Administrativ vorbind, Capitala Culturala a insemnat mai mult decat o serie de spectacole si numarul mare de turisti veniti la Sibiu. Zeci de milioane de euro au fost investiti in infrastructura special ca Sibiul sa arate perfect in cel mai important an al sau din istoria ultimilor 20. Numai in Piata Garii au fost investite peste 6 milioane de euro. Iar astfel, centrul Sibiului arata ca scos din tipla, informeaza EVZ.

Majorarea TVA da peste cap programul hipermarketurilor. Pentru ca timpul este foarte scurt, trecerea la noua cota de TVA de 24% va da peste cap programul marilor retele comerciale. Unele magazine vor inchide astazi mai devreme Deoarece totul se va face din mers, peste noapte la propriu, trecerea de la cota de TVA de 19% la cea de 24% va afecta programul hipermarketurilor. Unele vor inchide astazi cu cateva ore mai devreme, iar altele, care in mod normal erau deschise non-stop, isi vor inceta activitatea in timpul noptii. „Facem apel la intelegerea clientilor, pentru ca nu este posibil ca intr-o singura noapte sa schimbam toate etichetele cu preturile de la raft”, a declarat pentru Gandul vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Delia Nica. Ea a contrazis astfel optimismul ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, care declara ca „nu vad ce este atat de complicat sa schimbi un soft de la 19 la 24%”, scrie Gandul.

Cand hotii striga „Hotii!”. Nu tineti banii in borcanul cu zahar, nici PIN-ul cardului in telefon si nu umblati cu zarzavatul in buzunarul de la spate. Intr-un an in care Politia Romana declara razboiul contra furturilor prioritate nationala, hoti profesionisti divulga pentru RL secrete ale meseriei. Lui Florentin Frunza, 30 de ani, i-a placut de mic sa-si insuseasca lucrurile altora. Din aceasta cauza ocupa acum un pat dintr-o celula din penitenciarul Tulcea, are deja trei „intrari” in inchisoare si sase ani petrecuti „la rece”. Botezul ca sut de buzunare l-a avut la noua ani, in preajma unor prieteni din cartierul Rahova. L-au luat cu ei „la ars”, sa vada cum se taie o geanta, cum se umbla delicat intr-un buzunar, cum se tine „tira” si cum se face „serviciul”. Usor, usor, a invatat. Se simte in largul lui sa-si impartaseasca stiinta dar subliniaza ca nu e un simplu „panacotar”, adica un hot de buzunare care activeaza in mijloacele comune de transport. „Ala e un plescar, cum spunem noi, care sta sa fure la ghici si fura un portofel care are trei lei in el. Acum te plimbi si tu unde sunt bani, nu-i normal? Financiare, poste, banci. Asta face un hot care e hot!”, spune Florentin si se uita in zare, undeva peste capul gardianului din curtea inchisorii, scrie Romania Libera.

Secretele Mineriadei / Exclusiv: Culisele organizarii Mineriadei din iunie 90. Transformarea minerilor intr-o forta de tip paramilitar care sa actioneze la nevoie in slujba regimului Iliescu a fost o miscare indelung calculata. Confruntati, imediat dupa Revolutie, cu proteste din ce in ce mai vehemente (la 12 ianuarie, aproximativ 100.000 de oameni au demonstrat pasnic in Piata Victoriei), emanatii Revolutiei au identificat in minerii din Valea Jiului clasa sociala perfecta prin care sa neutralizeze orice pericol de pierdere a puterii, anunta Adevarul.

Bunurile Academiei Romane au inceput sa fie vindute in secret. Ne-a cazut in mina o Biblie de 1.068 de pagini, despre donatorii si donatiile care au constituit uriasul patrimoniu al Academiei Romane. Bunaoara, fondul funciar al inaltului for este evaluat la peste un miliard de euro; titlurile financiare si valorile mobiliare sint de circa 3 miliarde de euro; fondul imobiliar si imensul patrimoniu cultural mobil sint inca neevaluate, dar valoreaza citeva miliarde de euro. Mergem pe urmele familiei Constantin si Iosefina Stoicescu. Iosefina este fiica donatorului Gheorghe San-Marin, care a lasat Academiei, prin testament, in 1885, suma de 100.000 de lei. Averea donata Academiei de Iosefina Stoicescu prin testamentul din 1943 si stabilita in urma unui proces apare la pozitia 51 din Monitorul Oficial nr. 260/noiembrie 1948, respectiv o patrime din mosia Baneasa-Damaroaia, in suprafata totala de 165 ha, adica 41,25 ha, ramasa in administrarea Ministerului Agriculturii. Este vorba despre un bun neluat in posesie de Academie, care trebuia recuperat, ca si alte valori, precum suprafata agricola de 327 ha din zona litoralului Marii Negre, incepind cu localitatea Ovidiu, reprezentind o parte din donatia lui Iulius Movila si Ion Cimpineanu-Cantemir. Integral in Academia Catavencu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro