Sari direct la conținut

Subiectele zilei: De ce se agaţă DIICOT de „dosarul Caracal”, deşi nu are competenţe; Refugiații, ostaticii lui Erdogan; Cum a fost posibil ca drone relativ ieftine să păcălească apărarea antirachetă de miliarde de dolari a Arabiei Saudite

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Refugiații, ostaticii lui Erdogan. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se folosește de suferința refugiaților sirieni pentru a șantaja Uniunea Europeană, scrie Barbara Wesel. El amenință că le va deschide porțile spre Europa. Președintele Turciei e deosebit de periculos când se simte amenințat. În contextul unor probleme economice și al unor pierderi pentru partidul său AKP, Erdogan recurge la amenințări și jocuri de putere – elemente tipice ale stilului său de conducere. În viața de zi cu zi, așa ceva se numește bullying – iar Uniunea Europeană a cedat în repetate rânduri în fața președintelui turc, scrie DW.

Eduard Hellvig va preda la CNSAS câteva sute de mii de dosare ale fostei Securități până în noiembrie. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus trimiterea către CNSAS, în cursul zilei de miercuri, a peste 1000 de dosare de cadre și dosare operative, în cadrul calendarului stabilit de predare către cei care studiază arhivele fostei Securități a câteva sute de mii de dosare până în luna noiembrie. În luna octombrie 2017, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunțat, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea de Vest din Timișoara, că va avea loc o reevaluare a tuturor dosarelor care mai sunt în arhiva centrală a Serviciului în vederea identificării documentelor care pot fi predate, potritvit Digi24.

Cum a fost posibil ca drone relativ ieftine să păcălească apărarea antirachetă de miliarde de dolari a Arabiei Saudite. Pe baza primelor informaţii, mai multe drone, relativ ieftine, au reuşit să străpungă apărarea saudită într-un mod în care o forţă aeriană tradiţională nu ar fi putut-o face: să zboare pe distanţe lungi pentru a lansa bombe, care au incendiat o parte importantă a infrastructurii petroliere a Arabiei Saudite. Arabia Saudită a cheltuit averi pentru a se dota cu sisteme de apărare sol-aer, precum baterii de rachete antirachetă americane Patriot, radare şi o forţă aeriană ultramodernă, conform Adevărul.

De ce se agaţă DIICOT de „dosarul Caracal”, deşi nu are competenţa să cerceteze faptele de care e acuzat Dincă? Procurorii DIICOT nu au competenţa să instrumenteze dosare de omor. O spune chiar legea de organizare și funcționare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Procurorii DIICOT sunt specializaţi pe crima organizată. Investighează reţele de trafic şi prind terorişti. Dosarul de la Caracal e o excepţie, se arată în articolul Libertatea.

Mai mult de jumătate dintre comunele ieşene întind mâna pentru salarii. O analiză pe bugetele comunelor, de anul trecut, arată că, din venituri, majoritatea nu-şi poate acoperi nici măcar cheltuielile de personal. Asta în condiţiile în care creşterea puternică a salariilor din administraţie a fost în a doua jumătate a anului. Anul 2019 va fi critic. În 2018, au fost comune ieşene care, din venituri proprii, abia au acoperit jumătate din salariile funcţionarilor. Restul banilor au venit de la bugetul central, scrie Ziarul de Iași.

„La Gomera e cel mai scump film pe care l-am făcut“ – interviu cu regizorul Corneliu Porumboiu. La Gomera, filmul lui Corneliu Porumboiu, a fost anul acesta în competiția Festivalului de Film de la Cannes. Pe 13 septembrie puteți să-l vedeți la cinema. Un „noir“ cu mafioți care comunică într-un limbaj codat, cu un polițist corupt, o femeie fatală, o procuroare exemplară. Acțiune, suspans și o declarație de dragoste pentru cinema. După selecția în competiția Festivalului de la Cannes de anul ăsta, La Gomera a fost proiectat la TIFF. Biletele se terminaseră cu cîteva zile înainte și publicul a fost mai mult decît entuziasmat după film, potrivit Dilema Veche.

Legea de conservare a diplomei plagiatorului. O bătălie dusă în numele apărării plagiatorilor, consumată mai bine de trei ani în culisele Parlamentului României, s-a încheiat recent prin adoptarea unei prevederi care modifică Legea Educației și pe care juriștii o cataloghează ca fiind „o aberație”: diploma de doctor a unei persoane care a plagiat în teză poate fi anulată doar de o instanță de judecată. Această dispoziție îngreunează infinit modalitatea de retragere a titlului de doctor și poate lungi până la 6 ani termenul în care o persoană își pierde definitiv calitatea de doctor, notează Pressone.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro