Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Deszapezire in padure. In judetul Prahova autoritatile vor sa curete chiar si drumurile forestiere; Cui apartine Revolutia Romana? Dezvaluiri in exclusivitate ale generalului Ioan Talpes; Casa Poporului se scufunda cu 6 milimetri/an. Ce spun specialistii romani despre anuntul facut de Agentia Spatiala Europeana

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

112, urmasul lui 961 Cine ii salveaza pe bucuresteni. Pe langa angajatii Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, contribuie si 2.600 de voluntari. Inainte de 1989, persoanele care aveau probleme de sanatate in regim de urgenta apelau „Salvarea” formand 961. Pe atunci, in Bucuresti existau doar doua farmacii deschise si noaptea, iar in municipiile resedinta de judet, de regula, era doar una. Astazi, dupa 25 de ani de democratie, situatia este net imbunatatita. In timpul regimului comunist, in sprijinul bucurestenilor care aveau nevoie urgent de ajutorul „Salvarii” erau trimise 300 de autoturisme – Dacii Break, Dacii Turism si cateva TV-uri. Dotarea lor era minimala: trusa medicului, targa, trusa de oxigen. Ici-colo mai gaseai o ambulanta care avea si electrocardiograf portabil. In prezent, 180 de „Ambulante”, dotate cu aparatura de ultima generatie, 94 de medici, 234 de asistenti, 84 de operatoare si 333 de ambulantieri sar sa salveze vietile cetatenilor din Bucuresti-Ilfov. E a doua zi de Craciun, dar la Serviciul de Ambulanta Bucuresti- Ilfov (SABIF) activitatea e in toi. In aceasta perioada nici un angajat nu pleaca in concediu de odihna. Toata lumea e pe baricada. Cea a salvarii de vieti, noteaza EVZ.ro.

Casa Poporului se scufunda cu 6 milimetri/an. Ce spun specialistii romani despre anuntul facut de Agentia Spatiala Europeana. Cea mai mare cladire administrativa de pe Continent, Palatul Parlamentului din Bucuresti, se scufunda cu 6 milimetri pe an. Informatia apare intr-o imagine din satelit, publicata de Agentia Spatiala Europeana. Specialistii romani care au facut masuratorile sustin ca greutatea si structura masiva a Casei Poporului duc la tasarea straturilor, de sub constructie. De altfel, tot Bucurestiul, ca si multe alte orase din lume, „intra in pamant” cu o viteza de cativa milimetri, an de an. Orice constructie taseaza solul pe care sta. In cazul Palatului Parlamentului, tasarea se vede cel mai bine din spatiu. Imaginea arata cum, in ultimii 4 ani, imensa constructie s-a afundat cu cativa centimetri, informeaza stirileprotv.ro.

DW: Mai multa bunatate. „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”, ne cere cea de-a treia carte a Bibliei. Iata, pentru evrei si crestini, porunca divina cruciala. Proorocii Scripturii s-au aratat gata sa-si dea viata pentru indeplinirea ei. Dar cum stau oare la acest capitol unii ierarhi ai BOR? De mai multa tandrete, de mai multa ingaduinta mutuala ar avea nevoie lumea si viata, e de parere Papa. Cata dreptate are. De cat de multa bunatate ar mai fi loc, in lume! In prima zi de Craciun, Suveranul Pontif a denuntat indiferenta rece si „tacerea complice” mai cu seama in fata abuzurilor comise asupra copiilor si le-a solicitat credinciosilor sa se roage si sa intervina pentru cei mici si pentru victimele violentei, bombardamentelor, traficului, exploatarii, urii. Si pentru nevoiasi. Integral in Deutsche Welle.

Cui apartine Revolutia Romana? Dezvaluiri in exclusivitate ale generalului Ioan Talpes. Cui apartine Revolutia Romana? Intrebare care asteapta de 25 de ani certitudinea unui raspuns. Avem unul, cu adevarat senzational, absolut exploziv, insotit de dezvaluiri de senzatie asupra a ceea ce a determinat, impus sau ghidat contextul si desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989. Cristian Unteanu: Cui a apartinut revolutia romana? Gen. Talpes: Deschiderea unei astfel de discutii este o forma de tupeu. Vreti sa incheiem discutia? Nu. Cred ca este o forma de provocare directa. Ca majoritatea romanilor care nu s-au plictisit sa afle ceva in plus. Noi, inca din zilele in care era revolutia, voiam adevarul. Eram impinsi sa cautam adevarul. Simteam ca ceva se petrece dincolo de ceea ce credeam ca e vointa noastra. Aici este o chestiune care cred eu ca a ramas in dezbatere. Nu-mi propun sa dau un raspuns pe care sa-l consider fundamental. Deloc, dar daca intrebi cui apartine revolutia nu poti sa nu te intrebi care a fost contextul in care a avut loc. Ar fi fost posibila revolutia fara context? Daca raspunzi la aceste doua intrebari transferi discutia in alt plan decat acela pe care il dezbatem de atatia ani. Integral in Adevarul.ro.

Deszapezire in padure. In judetul Prahova autoritatile vor sa curete chiar si drumurile forestiere. Codul galben meteorologic alerteaza autoritatile, mai ales pe cele din judetul Prahova. Aici vor fi deszapezite chiar si padurile. Directia silvica Prahova a incheiat un contract de deszapezire a drumurilor forestiere din ocoalele silvice Campina, Sinaia, Slanic si Valenii de Munte. Curatarea drumurilor de pamant si imprastierea de material antiderapant vor fi facute de o firma cu sediul la 500 de kilometri distanta, in judetul Satu Mare. OAS COM IMPEX SRL a fost infintata in 2005 si are ca obiect principal de activitate taierea si rinduirea lemnului. In luna august a acestui an a castigat licitatia organizata de Directia Silvica Prahova pentru deszapezirea drumurilor forestiere ce traverseaza patru ocoale din judet, noteaza digi24.ro.

Mosul a adus detinutilor VIP un festin cu sarmalute si gogosi. Legea permite condamnatilor sa primeasca portii duble si pachete de acasa, cu ocazia Craciunului si a Revelionului Craciunul a oferit detinutilor celebri, ca George Copos sau Gica Popescu, un meniu copios in care sarmalutele si placinta au fost deliciile principale. In schimb, VIP-urile cele mai invidiate au fost Gigi Becali si Cristi Borcea care au primit permisii de patru zile, respectiv 24 de ore, cu ocazia Sarbatorii Nasterii Domnului si a Revelionului. Dimineata zilei de 25 decembrie a inceput, in Penitenciarul Rahova, cu apelul de dimineata, dat in jurul orei 8.00. A urmat micul dejun. Pe langa ceaiul, gemul, untul si margarina – o prezenta familiara in meniu, Mos Craciun a adus branza si oua. A urmat un scurt moment de colinde sustinut de detinutii „artisti”, apoi a urmat un program de voie. Condamnatii s-au adunat in jurul bradului din inchisoare si au inceput sa se atace cu glumite si sa numere zilele pana la eliberare. Toti cei 1.300 de condamnati de aici asteptau pranzul de Craciun. Cei mai cunoscuti rezidenti ai inchisorii din Rahova – Gica Popescu, Mihai Stoica, Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi si Sandu Geamanu – au avut parte la pranz de un adevarat festin. Asta pentru ca, de Craciun, toti detinutii au primit portii duble, in baza unui supliment de hrana prevazut in lege, scrie EVZ.ro.

Cum s-a transformat Romania in ultimii 25 de ani. Romania s-a schimbat profund de la caderea comunismului, in ciuda faptului ca mai exista multe de facut pana sa ajungem la nivelul tarilor cu democratie consolidata. Daca am trecut in revista marile aberatii din timpul lui Ceausescu, trebuie sa spunem si care sunt principalele transformari ale ultimilor 25 de ani. 1 – Aderarea la Uniunea Europeana. Inainte de 1989, eram in Europa doar geografic, acum accesul liber la pietele europene este un fapt real. 2 – Statutul de membru al NATO. Schimbarea de paradigma in ceea ce priveste securitatea nationala este totala, Romania aflandu-se sub scutul aliatilor occidentali. Integral in Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro