Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Directorul SRI, George Maior: "Politicienii sa nu incerce sa intre in contact cu ofiterii SRI"; Cate mii de euro va lua Tony Blair pentru fiecare minut de conferinta la Bucuresti; Mesaj de la Cotroceni, dupa o provocare a Rusiei; Dan Diaconescu are nevoie de 50 de miliarde de euro pentru a face Romania la care viseaza

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Directorul SRI, George Maior: „Politicienii sa nu incerce sa intre in contact cu ofiterii SRI”. Directorul SRI, George Maior, ii avertizeaza pe politicieni, intr-un interviu exclusiv pentru „Evenimentului zilei”, sa nu ii atraga pe ofiterii Serviciului in batalia politica din acest an. El spune ca institutia sa are sistemul imunitar pus la punct pentru a rezista oricaror tentative de acest gen. Evenimentul zilei: La ultimul bilant al SRI, cel de acum cateva zile, prilejuit de implinirea a 22 de ani de la infiintarea serviciului, ati ales sa dati un semnal important. Ati avertizat ofiterii SRI ca urmeaza un an important in care trebuie sa fie neutri si independenti. E o masura profilactica sau aveti semnale ca anumiti angajati ai SRI prefera implicarea alaturi de un partid ? George Maior: Cred ca SRI a dovedit ca neutralitatea si independenta politica sunt valori fundamentale ale organizatiei. O organizatie care nu tine seama de aceste valori se deprofesionalizeaza, isi pierde din capacitatea de a oferi informatie corecta. Avem exemple din istoria de dinainte de 1989, dar chiar si dupa Revolutie, cand absenta acestor valori a afectat serios capacitatea serviciului de informatii. Integral in EVZ.

Cate mii de euro va lua Tony Blair pentru fiecare minut de conferinta la Bucuresti. Lista onorariilor pe care le cer fostii lideri ai lumii pentru a veni in Romania. Fostul premier britanic Tony Blair vine luni la Bucuresti, pentru a tine un discurs in cadrul unei conferinte despre viitorul Europei. Pe baza unor informatii obtinute din mai multe surse care lucreaza in domeniul evenimentelor de acest fel, gandul a reusit sa afle care este onorariul lui Blair si, de asemenea, cat cer cei mai reputati oameni politici si economisti pentru a veni sa vorbeasca la Bucuresti. Contrar a ceea ce se sugereaza in mediul politic, Tony Blair nu vine la Bucuresti din ratiuni ideologice, din dorinta de a transmite vreun mesaj crucial pentru dezvoltarea poporului roman. El vine pentru ca este platit. Aceasta este regula de baza a uneia dintre cele mai banoase ocupatii de la ora actuala: aceea de speaker, adica de vorbitor la diferite evenimente, anunta Gandul.

Mesaj de la Cotroceni, dupa o provocare a Rusiei. Consilierul prezidential Iulian Chifu considera ca, dupa desemnarea belicosului Dmitri Rogozin ca „trimis special al Federatiei Ruse pentru Transnistria”, Romania trebuie sa revina la „agenda de securitate” in zona. „Adevarul” va prezinta, in exclusivitate, o analiza exploziva ce-l are ca autor pe Iulian Chifu, consilier prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa. Tema analizei este raportarea Romaniei la noua situatie de la Rasarit, in conditiile in care Federatia Rusa l-a desemnat „trimis special pentru Transnistria”, numindu-l sef al partii ruse in Comitetul de cooperare interministeriala Federatia Rusa – Republica Moldova, pe Dmitri Rogozin, un diplomat belicos, care s-a remarcat prin numeroase declaratii agresive la adresa Romaniei. In acest context, Iulian Chifu – care este si profesor de analiza de conflict si decizie in criza la SNSPA Bucuresti (Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative) – considera ca securitatea in Estul Europei, incluzand spatiul ex-sovietic, trebuie sa redevina o prioritate a politicii externe a Romaniei, ca si a Uniunii Europene. Publicam integral analiza semnata de consilierul prezidential Iulian Chifu, informeaza Adevarul.

Romania, un „Vest Salbatic” pentru publicitatea la medicamente. Desi legislatie exista si in Romania, iar unele state isi inaspresc in continuare politicile, publicitatea directa, facuta chiar la usa doctorilor, scapa in tara noastra de sub control, iar efectele se vad usor: unii medici ajung sa prescrie pilule in exces. Ministerul Sanatatii din Cehia a decis recent noi reguli pentru producatorii de medicamente, dupa cum arata ziarul Hospodarske. In contextul reformei sanitare care are loc in Cehia, autoritatile vor sa le interzica reprezentantilor medicali sa viziteze doctorii in timpul consultatiilor. In Romania, nu putem vorbi de o reforma in domeniul sanitar, iar tara noastra ramane inca un fel de „Vest salbatic”, in care companiile farmaceutice fac legea. Piata medicamentelor din Romania ajunge la 10,8 miliarde de lei, potrivit Cegedim, companie care face studii de piata in domeniul farmaceutic. Pe podium se afla Sanofi, cu vanzari de 873,8 milioane lei, urmata de Roche, cu 863,5 milioane lei si Novartis cu 732,8 milioane lei. Cum sunt atat de multi bani in joc si competitia dintre companii este acerba, fiecare firma lupta sa vanda cat mai mult, iar publicitatea are un cuvant greu de spus in stimularea vanzarilor, mai ales cea facuta direct la usa medicilor de catre reprezentantii medicali, scrie Romania Libera.

Tiparnita BCE finanteaza pe furis deficitul tarilor din zona euro. Fondul permanent pentru salvarea euro (ESM) urmeaza sa functioneze din vara anului 2012, avand misiunea de a impiedica extinderea crizei datoriilor asupra altor state ale zonei euro. Din acest motiv, ESM a fost si asemuit cu un dig. Despre cat de inalt urmeaza a fi acest dig se poarta de cateva luni aprinse dispute. Angela Merkel apreciaza de pilda ca volumul maxim de 500 de miliarde de euro nu trebuie depasit. La ultima reuniune la varf a UE de la inceputul lunii martie, sefa executivului de la Berlin, Angela Merkel, a reusit sa amane decizia finala pana la intalnirea de la Copenhaga a ministrilor de Finante ai tarilor din zona euro. Acestia se vor reuni la sfarsitul lunii in curs. Intre timp, aproape toti ministrii de Finante ai celor 17 tari din zona euro sunt de parere ca 500 de miliarde de euro, garantii pentru credite, nu sunt de ajuns pentru ca ESM sa fie eficient. Comisarul european pentru chestiuni monetare, Olli Rehn, a publicat la Bruxelles o recomandare, in care solicita dublarea sumei, anunta Deutsche Welle.

Dan Diaconescu are nevoie de 50 de miliarde de euro pentru a face Romania la care viseaza. In mai putin de o luna, lista cu promisiuni electorale a lui Dan Diaconescu, cel mai populist politician roman al momentului, a atins suta. O suta de promisiuni electorale miraculoase, cele mai multe cu putine sanse de a deveni realitate. Unele chiar sunt de domeniul fantasticului, altele frizeaza ridicolul, iar cele mai multe nu s-ar sustine decat cu bani. Cu foarte multi bani. Echipa VerticalNews si-a pus mintea, si, intr-o seara, a calculat cam cat l-ar costa pe Dan Diaconescu votul romanilor. Care ar fi suma totala pe care guvernul PP-DD ar trebui sa o cheltuiasca pentru ca mare parte din promisiuni sa fie realizate? Pentru ca Romania lui Dan Diaconescu sa devina reala, ar fi nevoie de peste 50 de miliarde de euro, aproape jumatate din PIB-ul de anul trecut. Cea mai mare cheltuiala promisa de patronul OTV este reunificarea cu Republica Moldova, urmata de o investitie de peste 7,4 miliarde de euro in cele 200.000 de locuinte pentru saraci si tineri, informeaza Vertical News.

Doar femeile batute intre orele 9.00-17.00 pot gasi adapost! Dupa batai crunte, restrictii si tensiuni, sute de femei din Capitala au reusit sa evadeze din casnicii violente. Victimele sustin ca, de cele mai multe ori, se ajuta singure. Cateodata sar si vecinii. Cristina, o tanara de 35 de ani, din Bucuresti, a trait peste zece ani fara perdele si fara covoare in casa, pentru ca fostul ei sot nu voia sa dea bani pe ele. Nici scaune n-aveau, ca sa n-aiba unde sa stea musafirii inchipuiti, inchipuiti pentru ca, oricum, nimeni n-avea voie sa intre la ei in casa. Pana sa se nasca baietelul lor, aveau doua farfurii intinse, doua adanci, doua tacamuri, iar ea gatea intr-o singura tigaie, pentru ca, in viziunea barbatului, toate acestea erau mai mult decat suficiente. Odata cu nasterea baiatului, sotul s-a indurat sa mai cumpere cate un rand din fiecare. Pana la abuzul fizic, Cristina a suportat ani intregi de restrictii materiale, desi sotul ei castiga mult peste medie, scrie EVZ.

Calin Fabian, ambasadorul Romaniei in Republica Coreea: Sud-coreenii pariaza pe energia din Romania. Mai multe companii sud-coreene au investit deja in sectorul energetic romanesc, iar altele si-au aratat intentia de a participa la proiecte de sute de milioane de dolari, spune ambasadorul Romaniei la Seul. Intr-un interviu acordat pentru „Adevarul”, Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Seul, a vorbit despre cum au evoluat relatiile economice dintre tara noastra si Republica Coreea in ultimii ani, dar si despre interesul companiilor sud-coreene fata de piata locala. Desi in statistici investitiile in Romania au fost, in 2011, de 90 de milioane de euro, Fabian sustine ca acestea sunt in realitate mult mai mari intrucat ele figureaza ca provenind din Europa. Integral in Adevarul.

Amanari in procesele de coruptie ale lui Bunea Stancu. In timp ce procesele sunt tergiversate, firma de constructii a presedintelui CJ Braila continua afacerile pe bani publici. Concivia SA Braila, firma controlata de presedintele PSD si CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a incheiat primul contract pe bani publici din 2012, in timp ce o serie de amanari fac sa treneze procesele in care e judecat tocmai pentru contractele acestei firme pe fondurile CJ. Pe data de 3.10.2011, Gh. Bunea Stancu a fost trimis in judecata de Agentia Nationala de Integritate pentru ca in calitate de presedinte CJ a incheiat cu firma sa 5 contracte, in valoare de 638.000 de euro. In dosarul 8.586/2/2011, aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, avocatul lui Stancu a depus intampinare, iar la al doilea termen de pe 19.03.2012 a fost ceruta o amanare, urmatorul termen fiind pe 28.05.2012, cu doua saptamani inaintea alegerilor locale, la care Bunea va fi candidat USL la presedintia CJ Braila. Intre timp, Concivia SA a incheiat cu Primaria Faurei contractul nr. 706/30.01.2012, in valoare de 641.959 lei, pentru construirea unui parc de agrement in orasul Faurei, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro