Subiectele Zilei: Elena Udrea: "PDL e o pisica pe care o calci de zece ori cu masina si tot iti sare la gat"; Lectia de romana. "Maidanez", un cuvant care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul unui strain ce invata limba lui Caragiale; Mancam taxe pe paine. Salariatii platesc impozite de 2.000 de euro anual, mai mult decat dau pe mancare
Elena Udrea: „PDL e o pisica pe care o calci de zece ori cu masina si tot iti sare la gat”. Vicepresedintele PDL crede ca partidul se va intoarce la Putere. „In noiembrie, usa va fi inchisa pentru tradatori”. Ea spune ca MRU poate fi unul dintre liderii PDL. Vicepresedintele PDL crede ca o discutie despre schimbarea conducerii PDL nu trebuie sa aiba loc inainte de locale. „Dupa, logica se poate schimba.” Elena Udrea a acordat EVZ un interviu in exclusivitate in care a analizat avantajele si dezavantajele plecarii PDL de la guvernare. Evenimentul zilei: Doamna Elena Udrea, de ce nu s-a reusit o negociere eficienta cu minoritatile pentru ca motiunea sa nu treaca? Elena Udrea: Pentru ca nu am stiut ca minoritatile au de gand sa voteze motiunea opozitiei. Noi am fost loiali partenerilor de guvernare, nu ne-am asteptat la tradare din partea lor. La ultima discutie din sedinta de Coalitie nu ne-au spus nimic despre o eventuala intentie de a vota impotriva propriului guvern. Integral in EVZ.
Lectia de romana. „Maidanez”, un cuvant care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul unui strain ce invata limba lui Caragiale. Expatii care ajung pe plaiurile mioritice invata romana pentru ca e melodioasa, pentru ca au un iubit sau o iubita romanca, dar si pentru ca vad asta ca pe un gest de respect. Ce motive ar avea un strain care vine in Romania sa ne invete limba?! O boaba de engleza stiu mai toti romanii, pana si cersetorii. Poate deja ati ghicit. La mijloc se afla negresit o poveste de amor. „Cand l-am cunoscut pe Alin la Londra am vorbit cu el in engleza, apoi n-am putut sa vorbesc cu el in romaneste, eu incerc, dar el are problema. Nu are rabdare. Adica are, dar nu ca Ana (n.r. profesoara)”, povesteste Amra, din Bosnia. Lectiile de limba romana au insa de-a face si cu dorinta strainilor de a-i intelege pe romani, mai ales in cazul celor care vin sa lucreze aici. Multi expati ajung cu ideea ca pe strazi ataca maidanezii, insa dincolo de acest aspect descopera parcuri in care poti sa faci linistit jogging, vanzatori amabili la supermarket, cladiri vechi cu arhitectura interesanta, muzica buna, colegi cosmopoliti, sate de munte incremenite in timp si o limba melodioasa, anunta Romania Libera.
„Piratii” germani, tot mai aproape de Bundestag. Bernd Schlomer este noul sef al Partidului Piratilor – o formatiune nonconformista, al carei rol devine insa tot mai serios pe scena politica germana. Formatiunea este cotata in prezent in sondajele de opinie la 13% din preferintele electoratului si se asteapta sa intre in parlamentul federal la alegerile generale din 2013. La Congresul National al formatiunii, desfasurat la Neumunster, Schlomer a fost votat de 67% din membri pentru principala functie in partid. Sarcina lui: profesionalizarea formatiunii. Bernd Schlomer, in varsta de 41 de ani, este director in Ministerul federal al Apararii si a stabilit ca obiectiv obtinerea a 6,5% din voturi la alegerile de anul viitor, de ajuns pentru intrarea in Bundestag, informeaza Deutsche Welle.
Conditiile lui Diaconescu pentru sustinerea Guvernului de UNPR. Presedintele UNPR Cristian Diaconescu a declarat ca progresistii vor sustine viitorul Cabinet pe care-l va propune Victor Ponta in conditiile in care noul program de guvernare va cuprinde masurile de stanga aflate pe agenda acestora. Duminica, la depunerea candidaturii lui Anghel Iordanescu pentru functia de primar general al Capitalei, Cristian Diaconescu a afirmat ca UNPR vrea sa vada intai programul de guvernare. ‘Depinde de componenta de guvernare, componenta Guvernului si, in principiu, dupa ce avem o discutie in forurile noastre de conducere. (…) Deocamdata, ne intereseaza cat se poate de serios stabilitatea Romaniei. Avem o serie de proiecte de stanga, zicem noi, care trebuie sa fie puse in aplicare. (…) Discutam despre pastrarea acordului FMI, despre ratificarea in Parlament a Pactului fiscal. (…) In absenta unor astfel de proiecte consideram ca stabilitatea Romaniei este pusa in pericol. Sa vedem daca programul viitorului Guvern, a celor care se afla la putere, va cuprinde aceste proiecte. Dupa aceea discutam de orice decizie politica. Sa nu ne grabim. (…) Deocamdata nimic nu e decis, sa fie foarte clar. Vedem saptamana viitoare, deocamdata nu s-a purtat nicio negociere’, a precizat presedintele UNPR, scrie Puterea.
Mancam taxe pe paine. Salariatii platesc impozite de 2.000 de euro anual, mai mult decat dau pe mancare. Un salariat plateste lunar 242 lei lunar sub forma de impozite, contributii si taxe, in vreme ce un pensionar achita doar 64 de lei. Asta face ca dupa plata taxelor un salariat sa poate aloca pentru celelalte cheltuieli 698,73 lei lunar, mai putin decat un pensionar (709,68 lei). Fara a mai pune la socoteala ca salariatii nu beneficiaza de gratuitate pe autobuz sau tramvai asa cum au pensionarii in unele orase mari, precum Bucuresti. Ponderea impozitelor, contributiilor, cotizatiilor si taxelor – cheltuieli banesti destinate platilor cu caracter obligatoriu catre sistemul fiscal – s-a majorat la 15,8% din cheltuielile totale ale menajelor in trimestrul patru 2011 fata de 15% in trimestrul patru 2010. In cifre absolute, o persoana a platit in ultimele trei luni ale anului trecut impozite, contributii si taxe in valoare de 126,98 lei lunar, comparativ cu 109,52 lei in perioada similara din anul precedent, ceea ce echivaleaza cu o crestere de 16%, anunta Finantistii.
Cat rezista o bicicleta: New York – 270 de zile Iasi – 5 zile. In Manhattan, o bicicleta lasata pe strada a fost filmata timp de 270 de zile. Atat a durat pana a fost dezmembrata. La Iasi, totul s-a rezolvat in cateva zile. Anul trecut, o companie americana a facut un experiment urban ingenios. A vrut sa afle cat le-ar lua hotilor sa fure o bicicleta de pe una din cele mai aglomerate strazi ale New York-ului. Vehiculul fost dezmembrat, bucata cu bucata, pe parcursul a 270 de zile. „Life-Cycle” a fost jocul de cuvinte folosit de Red Peak, compania de branding care a realizat testul. EVZ a repetat experimentul la Iasi, pentru a vedea cat rezista aici o bicicleta, fara sa se atinga nimeni de ea. „Pana diseara e gata”, a fost pronosticul celor de la Politia Locala, dar n-a fost chiar asa. Pretiosul obiect a prins patru nopti in centrul orasului, intinzand la maxim rabdarea celor din dispecerat, care o urmareau prin camera de supraveghere. „Bicicletele, prin traditie, reprezinta o atractie irezistibila pentru sutii de cartier. Sunt printre cele mai usor de furat lucruri si usor de valorificat. Dar hotii din cartiere stiu ca tot centrul e ticsit de camere video si se feresc”, explica seful echipei care supravegheaza acea zona a Iasiului, un fel de sectorist, informeaza EVZ.
Blanculescu: Reducerea TVA la alimentele de baza si scaderea CAS sunt masuri imediate pe care trebuie sa le ia Guvernul Ponta. Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la alimentele de baza, scaderea contributiilor asigurarilor sociale (CAS), dar si oprirea vanzarilor de pachete minoritare de actiuni detinute de stat la companiile strategice ale Romaniei reprezinta doar cateva din masurile imediate pe care ar trebui sa le ia Guvernul Ponta, dupa investire, apreciaza presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, Ionel Blanculescu. „Reducerea TVA de la 24% la 5% la alimentele de baza, in special in agricultura, pe intreg lantul, de la producator la comerciant, ar putea reduce tentatia evaziunii fiscale si ar asigura cresterea veniturilor la bugetul de stat prin plata respectivei taxe. De asemenea, reducerea CAS, in principiu a impozitarii fortei de munca, pentru a incuraja crearea de noi locuri de munca si consolidarea celor existente reprezinta un element ce ar trebui sa se transforme in „religie nationala”, avand in vedere ca acelasi lucru se intampla in Uniunea Europeana”, a declarat duminica Ionel Blanculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control din Guvernul Nastase, scrie Romania Libera.