Subiectele zilei: "Exces de putere". Ponta decupleaza un milion de votanti de Casa Poporului; Silicon Valley de Romania: Cine sunt romanii de succes din IT; Marile probleme din legile consensului national; Militarii romani si Legiunea Straina, misiune sub asediu, in noaptea de Craciun
Silicon Valley de Romania: Cine sunt romanii de succes din IT. Sunt apreciati peste hotare, iar ideile lor au ajuns sa fie premiate sau vandute in intreaga lume. Segmentul IT din Romania trece printr-o dezvoltare fara precedent. Economistii cred ca de IT ar putea depinde, in urmatorii ani, 10% din ponderea Produsului Intern Brut. Cine sunt oamenii care au facut posibil acest fenomen, de unde a plecat industria dupa 1989 si unde a ajuns, aflati dintr-un reportaj special Digi24. Intr-un apartament din Bucuresti, doi tineri programatori planuiesc sa cucereasca lumea cu inventia lor. „Cum ar fi ca, in momentul in care pleci din casa, luminile sa se stinga in spatele tau, televizoarele sa se inchida, fara ca tu sa faci nimic?”, se intreaba Stefan Raducan, student si antreprenor in IT. La cateva strazi distanta, din camera sa de camin, Ionut Budisteanu, student si inventator, viseaza ca va schimba industria cu inovatiile sale high-tech, premiate peste hotare.
„Exces de putere”. Ponta decupleaza un milion de votanti de Casa Poporului. Harta localitatilor fara parlamentari. Din interes politic, Guvernul tine de mai multe luni blocate 14 colegii de senatori si deputati, chiar daca refuzul de a organiza noi alegeri a fost recent declarat ilegal de o instanta din Romania. Indecizia are o consecinta simpla: 1.250.000 de cetateni nu mai sunt, in acest moment reprezentati in Parlament, senatorul sau deputatul ales de ei care a demisionat sau a fost condamnat la inchisoare in ultimul an fiind singurul care castigase colegiul in 2012. In 9 colegii din 14 s-a depasit deja termenul de organizare a alegerilor. „Harta” celor 11 colegii de deputat si trei colegii de senator ramase fara parlamentari – unele de acum 11 luni, altele mai recent – acopera 8 municipii plus o parte din Capitala, 11 orase si sute de comune. Unele dintre aceste mari orase cum sunt Targoviste sau Sighisoara nu mai au nici primari, cei pe care i-au ales in urma cu trei ani fiind intre timp condamnati penal si suspendati. La Hunedoara, nu lipseste doar deputatul, ci si presedintele CJ. Nici in locul lor Guvernul nu va da sansa alegerii altora, scrutinele locale partiale fiind blocate strategic pana in 2016, noteza Adevarul.ro.
Marile probleme din legile consensului national. Puterea si opozitia si-au dat mana, sub inaltul patronaj al presedintelui Klaus Iohannis si intr-o singura zi au trecut prin parlament trei legi care contrazic toate promisiunile facute nu mai demult decat in urma cu cinci luni in timpul campaniei electorale. La pachet, cele doua tabere au regasit consensul si in privinta unui act normativ de tip „Big Brother”, al carui proiect a fost elaborat direct la Cotroceni. Intr-o singura zi, miercuri, Parlamentul, cu o larga majoritate a votat legea alegerilor locale, pastrand privilegiul partidelor puternice de a-si conserva posturile de primari care vor fi alesi si de acum incolo intr-un singur tur, legea finantarii partidelor si campaniilor departe de a asigura transparenta promisa si actul normativ care ii scapa pe baronii locali de problemele cu ANI, informeaza gandul.info.
Biserica-l da jos pe Sfantul Gheorghe, cu legea in mana. Acum doua saptamani, NOM Crew, un colectiv format din trei artisti stradali, finisa un graffiti imens pe calcanul unei cladiri din zona Pietei Sfantul Gheorghe. Imaginea e inspirata de cunoscuta icoana ortodoxa care-l reprezinta pe Sfantul Gheorghe in lupta cu balaurul si a fost finantata de Interesting Times Bureau, un ONG care organizeaza tururi alternative ale Bucurestiului pentru turistii straini si contribuie la dezvoltarea urbana a orasului. Consiliul Parohial al Bisericii Sfantul Gheorghe cel Nou din apropiere nu a vazut insa graffiti-ul cu ochi buni si a spus ca imaginea aduce atingere constiintei noastre crestine. Presa a vazut potentialul, a relatat asta ca pe un caz clasic de „Biserica vs. Dreptul la libera exprimare” si a folosit obsesiv cuvantul „cenzura” ca sa descrie situatia. Controversa face trafic, dar adevarul e altul. Am vorbit cu cei implicati in controversa si am aflat ca lucrurile sunt mult mai nuantate. Continuarea in Vice.ro.
DW: Comentariu: Trauma, dar si un mare noroc. Pentru Germania, 8 mai 1945 este o data de importanta fundamentala. Pe atunci oamenii credeau ca totul este pierdut. Acum, germanii vad lucrurile cu totul altfel, considera Felix Steiner. Pentru germani, 8 mai 1945 ramane cea mai dificila data din istoria mai recenta a tarii. Si asta desi lucrurile sunt de 30 de ani cat se poate de clare. „8 mai a fost ziua eliberarii. Am fost cu totii eliberati de sistemul brutal nazist, care ii dispretuia pe oameni”, declara fostul presedinte al Germaniei, Richard von Weizsacker, la implinirea a 40 de ani de la terminarea razboiului. Astazi, spre deosebire de primele decenii de dupa reinstaurarea pacii, 90 la suta dintre germani sunt de aceeasi parere, scrie Deutsche Welle.
Militarii romani si Legiunea Straina, misiune sub asediu, in noaptea de Craciun. Batalionul 96 Geniu – prima unitate a MApN sub comanda NATO – si un pluton de mercenari ai armatei franceze au infruntat furia localnicilor si o vreme rea pentru a repara un pod, distrus in timpul razboiului din fosta Iugoslavie. SFOR – misiunea ONU de mentinere a pacii – a contribuit enorm la imbunatatirea generala a sistemului rutier, sfasiat de razboi, in Bosnia si Hertegovina (BiH). Printre primele tari care au trimis militari in zona de conflict pentru refacerea infrastructurii rutiere si pentru mentinerea stabilitatii intr- o zona macinata de conflictul interetnic s-a numarat si Romania. In ajunul Craciunului din anul 1997, la un an de la sosirea lor in Teatrul de Operatii, romanii din ROENGBAT – Batalionul 96 Geniu s-au confruntat cu o situatie speciala: alaturi de militarii Legiunii Straine, au primit ordin de a efectua inspectia si intretinerea podului Aleksin Hanu – refacut dupa ce a fost distrus in timpul razboiului din fosta Iugoslavie. In timpul interventiei, localnicii furiosi au incercat sa sparga barajul militarilor, relateaza EVZ.ro.
Legenda preafrumoasei Zaraza, cea mai dorita prostituata de lux a Micului Paris. A murit pe malul Dambovitei, ucisa de un asasin platit. O curtezana de lux a Micului Paris punea pe jar inimile barbatilor doar privindu-i. Povestea preafrumoasei Zaraza, una dintre cele mai dorite femei din perioada interbelica, rascoleste si astazi. Pasiunea devastatoare dintre tigancusa focoasa si celebrul lautar Cristian Vasile l-a inspirat si pe Mircea Cartarescu sa-i scrie legenda in cartea „De ce iubim femeile”. Povestea de amor dintre cei doi, s-a infiripat in localul „Vulpea Rosie” de pe Lipscani, unde lumea buna a Capitalei venea sa petreaca pana in zori. Zaraza nu avea cum sa treaca neobservata, gratie frumusetii sale rapitoare. Fiica a unui boier grec si a unei tiganci pe nume Didina, Zaraza era descrisa ca avand un farmec si un exotism iesite din comun: buze senzuale si parul lung si negru dat din belsug cu ulei de nuca. Integral in Adevarul.ro.
Armele Regelui Mihai, o mostenire a familiei de Hohenzollern. O fotografie din anul 1942, recent publicata de Familia Regala pe internet, a starnit multe comentarii. Imaginea il prezinta pe Regele Mihai al Romaniei examinand cu interes o pusca – mitraliera de fabricatie ruseasca. Poza a fost realizata la Sevastopol, in anul 1942. Arma automata din mainile suveranului fusese abia capturata de trupele germane de la sovietici, in timpul ofensivei romano – germane din Crimeea (1941 – 1942). Asemeni tuturor principilor, viitorul suveran al Romaniei a beneficiat si el, in adolescenta, de o educatie militara. La varsta de 16 ani, principele Mihai a primit gradul de sublocotenent al Armatei Romane. In anul 1940, devenind Rege al Romaniei, Mihai I devine si comandant suprem al Armatei, cu gradul onorific de maresal. Este firesc, din aceasta perspectiva, interesul regelui pentru arme, scrie Romania Libera.ro.