Subiectele Zilei: Fata nevazuta a cazului Chelu-Fatuloiu; Cum vor arata statiunile montane din Romania in 2013, dupa o investitie de 65 de milioane de euro; Vasile Ernu: "Ne place sau nu, Romania seamana foarte mult cu Rusia din toate punctele de vedere"
Tigarile aromate vor fi interzise sau restrictionate. Oficiali din domeniul sanatatii, reuniti la Montevideo, Uruguay, au convenit sambata asupra restrictiei sau interzicerii comercializarii tigarilor imbogatite cu diverse „arome”. Delegati din 172 de tari care au semnat Conventia pentru Controlul Tabagismului au convenit, de asemenea, sa ceara producatorilor sa faca publice ingredientele produselor lor catre institutiile de sanatate publica. „Este o mare realizare. Tarile au aratat ca politicile de sanatate publica sunt prioritare, dupa industrie. Daca aceste ghiduri vor fi implementate, am avea o scadere dramatica a numarului noilor fumatori, in special tinerii”, a declarat Tarik Jasarevic, unul dintre participanti, citat de EVZ.
Cum vor arata statiunile montane din Romania in 2013, dupa o investitie de 65 de milioane de euro. Pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), MDRT va investi 65 de milioane de euro in refacerea sau constructia infrastructurii necesare in Valea Prahovei, Brasov si Poiana Brasov „Superschi in Carpati”, proiectul fostului ministru pesedist Dan Matei Agathon, reactualizat cu ocazia FOTE 2013, programate in februarie 2013 – asta le pregateste Romania turistilor care se vor lasa convinsi de campania publicitara initiata de Elena Udrea sa-si petreaca vacantele in „Gradina Carpatilor”. Organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, ale carui intreceri vor fi gazduite de statiunile de pe Valea Prahovei – Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal – plus Brasov si Poiana Brasov, costa Romania 65 de milioane de euro numai pentru investitiile in realizarea infrastructurii necesare unei asemenea competitii. Acestea au la baza un proiect de dezvoltare integrata a infrastructurii turistice montane din zona Predeal – Poiana Brasov – Rasnov, realizat acum trei ani de o firma austriaca de specialitate, Klenkhard&Partner Consulting si repus pe tapet pentru FOTE 2013, dupa ce fusese abandonat din lipsa de fonduri, mentioneaza Gandul.
Bucuresti-Constanta: cu Mocanita si in 2011. Calea ferata Bucuresti-Constanta se scumpeste si va mai intarzia un an. Fiscul a sechestrat vagoanele CFR, iar din acest motiv compania cere bani in plus de la buget. Desi a avut zece ani la dispozitie pentru a repara cei 225 kilometri de cale ferata dintre Bucuresti si Constanta, in 2000 fiind semnat contractul de finantare cu UE pentru repararea liniei, Ministerul Transporturilor nu va reusi sa termine lucrarile nici anul viitor. Calendarul initial prevedea definitivarea lucrarilor in acest an, insa intr-un proiect de act normativ ministerul estimeaza ca lucrarile vor continua si anul viitor. Daca pe tronsoanele Bucuresti Nord-Bucuresti Baneasa (5 km), Baneasa-Fundulea (35 km) si Fetesti-Constanta (79 de kilometri) lucrarile de reparatie sunt aproape terminate, iar trenurile pot circula cu pana la 140 km/ora, pe aproape jumatate din intreaga distanta, adica intre Fundulea si Fetesti (104 kilometri), lucrarile sunt definitivate in proportie de 50%. Transporturile solicita majorarea valorii alocate de la bugetul de stat pentru lucrari cu 33 milioane de lei, pe motivul devalorizarii monedei nationale. Calculele initiale din 2006 – an in care au inceput lucrarile – au fost facute pe un curs de schimb de 3,5 lei pentru un euro, in conditiile in care rata de schimb recomandata de Finante pentru perioada 2010-2011, folosita la fundamentarea proiectelor depaseste 4,2 lei pentru un euro, precizeaza Romania libera.
Silviu Cerna, fost oficial BNR: Avem guverne lipsite de credibilitate. Guvernele Romaniei sunt lipsite de credibilitate si aplica masurile de reforma si austeritate doar pentru ca acestea sunt cerute de institutiile financiare internationale, spune profesorul universitar Silviu Cerna, pana anul trecut membru in Consiliul de Administratie al BNR. Potrivit acestuia, a sosit momentul in care reforma statului, desi este blocata de factorul politic, nu mai poate fi amanata. Silviu Cerna explica, intr-un interviu acordat EVZ, de ce Romania se afla in una dintre cele mai bune perioade din istoria sa moderna si propune cateva solutii pentru iesirea tarii din criza. „Nu numai guvernele nu au credibilitate, ci nici alte autoritati, cum sunt Parlamentul sau justitia, cu exceptia Bancii Nationale. Faptul ca masurile au fost identificate cu ajutorul expertilor Fondului Monetar International inseamna un mare sprijin pentru Romania. E indoielnic ca, avand in vedere opozitia foarte puternica si dificultatile de implementare, autoritatile romane ar fi putut sa faca acest lucru singure”, a declarat Silviu Cerna, citat de EVZ.
Fata nevazuta a cazului Chelu-Fatuloiu. Dosarul in care miliardarul Catalin Chelu a fost arestat pentru incercarea de mituire a chestorului Dan Fatuloiu arata care sunt metodele folosite de afaceristii suspectati de infractiuni economico-financiare pentru a-i corupe pe cei care coordoneaza anchetele. Cea mai sigura cale presupune descoperirea slabiciunilor unui membru al familiei celui care trebuie mituit. In acest caz „slabiciunea” a fost Alexandru Fatuloiu, fiul chestorului, cunoscut pentru faptul ca „i-ar placea banii”. Catalin Chelu a vrut sa-i dea lui Dan Fatuloiu, secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor si coordonator al strategiei nationale de combatere a evaziunii fiscale, prin fiul acestuia, o mita de un milion de euro. Banii ar fi urmat sa-l scape de 48 de dosare penale si sa-l ajute in obtinerea controlului asupra unui pachet majoritar de actiuni la compania Hidroconstructii. Secretarul de stat si fiul acestuia au denuntat intentia de mituire la DNA, iar echipele speciale de investigatori au organizat filajul, interceptarile si flagrantul, in urma carora au fost arestati Catalin Chelu si colaboratorii sai Stefan Nitache Badea, Antonel Cristi Bunu si Gabriel Constantinescu, anunta Romania libera.
Procesele vesnice de la noi, criticate de Europa. Procedurile greoaie in instanta fac obiectul criticilor la adresa tarii noastre, intr-un raport al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Un raport al Comitetului pentru Afaceri Legale si Drepturile Omului din cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), prezentat miercuri, 17 noiembrie, la Paris, si care priveste felul in care sunt respectate deciziile luate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), critica problemele din justitia din Romania. Printre „hibele” sistemului romanesc semnalate in urma vizitei la Bucuresti a raportorului Comitetului, cipriotul Christos Pourgourides, se numara si durata excesiva a proceselor. Pourgourides subliniaza in document ca „multe procese intentate la CEDO impotriva Romaniei reflecta ca masurile legislative si administrative trebuie sa fie atent examinate la nivel local, pentru a vedea daca sunt sau nu compatibile cu prevederile Conventiei”. In urma intalnirilor cu reprezentantii Romaniei din mai, raportorul a sesizat ca in stitutiile trebuie sa creasca increderea populatiei in autoritati si „sa faca pasi in sensul reducerii numarului de plangeri care ajung la CEDO”, relateaza EVZ.
Cancer: boala sistemului agraveaza boala omului. Asupra bolnavilor de cancer se abat, in primul rand, lipsa medicamentelor, numarul redus de medici oncologi si dotarea precara a spitalelor. „Adevarul” trage un semnal de alarma asupra cresterii numarului de bolnavi de cancer si a sistemului medical depasit de situatie. In Romania, peste 420.000 de persoane au cancer, conform statisticilor pe care le detin asociatiile bolnavilor. Pe primele locuri la incidenta se situeaza cancerul de san, colo-rectal si de plaman. Nu toti bolnavii ajung sa urmeze un tratament, pentru ca nu au bani. Mai putin de un sfert din numarul total intra in Programul National de Oncologie, potrivit Adevarul.
Vasile Ernu: „Ne place sau nu, Romania seamana foarte mult cu Rusia din toate punctele de vedere”. „Unde este putere, acolo este si politica. Unde e politica, acolo este si ipocrizie. Unde e ipocrizie, e si multa minciuna. Unde exista minciuna, apare si nemultumire. Unde e nemultumire, e si durere. Unde e durere, e suferinta. Unde e suferinta, e si tragedie. Unde e tragedie, e si singuratate. Unde e singuratate, e arta. Unde e arta, e protest. Unde e protest, e libertate. Unde e libertate, e viata. Unde e viata, apare si artistul. Unde e un artist, apare, din pacate, si Puterea. Acesta e cercul vicios in care traim in istorie. Iar arta nu e o fabrica de produs metafore, cum se predica pe la noi. Arta creaza sensuri si cu ajutorul metaforelor, in timp ce sensul salveaza, iar salvarea este un gest eminamente politic”. Scriitorul Vasile Ernu isi asuma o gandire de stanga, provocand, astfel, mainstream-ului anticomunist, chiar cu riscul de a parea nostalgic. Are aproape 40 de ani, dintre care 20 traiti in Rusia sovietica, iar alti 20 in capitalismul de tranzitie al Romaniei. Represiunea economica capitalista nu este substantial diferita de represiunea in comunism, spune el, mai ales ca „a trai mai bine” inseamna a trai pe credit, astfel incat statul bunastarii ajunge sa consume la fel de multe fiinte precum statul Stalinist, doar ca nu atat de brutal, precizeaza EVZ.
Medicii romani, primii din Europa la emigrare. Peste 1000 de doctori si-au depus, in weekend, CV-ul pentru un job in strainatate. Cele mai cunoscute agentii de recrutare de nivel european le-au oferit, in weekend, medicilor timisoreni locuri de munca in clinici din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia sau Spania Peste 1000 de medici au venit, sambata si duminica, la Targul International de Cariere Medicale de la Timisoara pentru a-si gasi un job mai bine platit in strainatate. Sambata dimineata, chiar inainte de deschiderea targului, peste o suta de medici se asezasera, disciplinati, dar nerabdatori, la coada, pentru a-si depune CV-urile la mai multe agentii de recrutare. „Acest targ a fost initiat conform unui concept simplu. Cu cat sunt platiti mai prost medicii dintr-o tara, cu atat e mai mare interesul lor pentru ofertele agentiilor de recrutare. Cele mai cautate destinatii sunt, in acest moment, Germania si Marea Britanie”, a declarat dr. Grzegorz Chodkowski, medicul cardiolog polonez care a organizat evenimentul, transmite Gandul.
Eolienele au prins avant: un miliard de euro „se invarte” in Dobrogea. 2010 este anul in care Romania a intrat pe harta europeana a producatorilor de energie „din vant”, cu aproape 600 MW. Dupa ani intregi de tatonari si de discutii, anul 2010 marcheaza un salt spectaculos in domeniul energiei eoliene pe plan local. Peste 560 MW s-au ridicat deja in Dobrogea anul acesta, un record impresionant, daca ne gandim ca la finele lui 2009 figuram pe harta producatorilor de energie din vant cu doar 14 MW instalati. In total, aceste proiecte au atras circa un miliard de euro, adica mai bine de o treime din investitiile straine directe din Romania preconizate pentru anul acesta. Sau, altfel spus, investitiile straine atrase in proiectele eoliene implementate anul acesta valoreaza aproape cat toate fondurile structurale absorbite din 2007 pana la finele lunii octombrie a acestui an, scrie EVZ.