Subiectele Zilei: iPad si BlackBerry "de Romania" – creatiile unui inginer fara diploma din Brasov; Ana Blandiana, despre lovitura de stat din 1989 si misterul basculantei cu copii; William Branza: "Basescu este modelul de politician in care se regaseste diaspora romaneasca"
iPad si BlackBerry „de Romania” – creatiile unui inginer fara diploma din Brasov. Cat costa si ce caracteristicei tehnice au. Saptamana aceasta se lanseaza pe piata interna primele BlackBerry si iPad-uri „de Romania”. Telefonul va costa 519 lei, iar tableta PC – 899 de lei, TVA inclusa. Sunt creatiile unei firme din Brasov care sub marca sa, Allview, a mai produs pana acum LCD-uri, GPS-uri sau telefoane mobile dual-SIM „iPad-ul de Romania” se numeste PC Allview AllDro. Ruleaza sistemul de operare Google Android 2.1, are ecran de 7 inci, conectivitate Wi-Fi, memorie interna de 2 GB (ce poate fi extinsa pana la 32 GB), port mini-USB, integreaza functii multimedia, office si de comunicare „ultimul racnet” – facebook, PushMail, e-book, e-buddy, office, permite efectuarea apelurilor VOIP, iar cu ajutorul cablului HDMI inclus pot fi redate pe un televizor corespunzator fotografii si inregistrari video fullHD. Pret cu TVA: 899 lei. „BlackBerry-ul” va fi primul telefon dual SIM 3G Qwerty romanesc. Dispune de un ecran TFT de 2,4 inci, tastatura Qwerty, conexiune 3G, Wi-Fi, GPRS, EDG si Bluetooth si permite accesul la internet fara abonament la vreo firma de telefonie, gratie aplicatiei inovative PushMail-Mobiquus, care faciliteaza o sumedenie de lucruri – de la instiintarea la primirea unui e-mail, pana la deschiderea atasamentelor pdf, rar, zip, a documentelor de tip foto-video si a fisierelor din suita Office, inclusiv Microsoft Office 2007. Costa 519 lei, cu tot cu TVA, relateaza Gandul.
Cat vor costa carburantii in anul 2011. Pretul motorinei ar putea redeveni in urmatorii doi ani mai mare decat cel al benzinei. Motorina ar putea depasi in urmatorii doi ani la pret benzina, chiar daca nu cu mult. Pretul carburantului diesel a crescut in UE, in 2010, mai mult decat cel al benzinei si, pe de alta parte, accizarea benzinei a atins in Romania nivelul minim impus de UE, in timp ce in cazul motorinei mai sunt asteptate si cresteri viitoare. Potrivit intelegerii cu UE, nivelul accizei la benzina trebuie sa ajunga, la expirarea perioadei de tranzitie, la 359 de euro/1.000 de litri (valoare ce va fi atinsa pe 1 ianuarie 2011), iar cel al accizei la motorina la 330 de euro/1.000 de litri. Pe 1 ianuarie 2011 acciza pe motorina va fi de 302 euro /1.000 de litri, ceea ce inseamna ca in perioada 2011-2013 litrul de carburant diesel va deveni mai scump cu 10-15 bani, recuperand diferenta actuala existenta la pompa de 13 bani, potrivit datelor UE valabile pentru mijlocul lunii decembrie din Romania. Anul 2010 s-a caracterizat printr-o tendinta de crestere a pretului motorinei mai accentuata decat in cazul benzinei, anunta Romania libera.
Corneliu Stoica: „Am ucis la revolutie”. Corneliu Stoica, campion international la tir-talere, a fost unul dintre cei chemati de Dan Iosif sa-l apere cu arma in mana in seara de 22 decembrie 1989. In declaratia data la Parchet, Stoica a recunoscut ca a tras si a ucis oameni, iar pentru serviciile sale Dan Iosif l-a platit a doua zi cu 600 de dolari, 1.200 marci germane si 5.000 de lei. Plata a fost facuta in fostul sediu al CC al PCR. „Cine a tras in noi/ dupa 22” a fost una dintre lozincile scandate la toate mitingurile postdecembriste. Justitia a pedepsit doar crimele comise in perioada 16-22 decembrie 1989, cand au murit prin impuscare 168 de persoane. Au fost condamnati si executati sotii Nicolae si Elena Ceausescu, iar cativa lideri ai PCR si ofiteri de Militie, Securitate si MApN au facut puscarie. Insa pentru cele peste 1.170 persoane ucise de gloante si alte peste 2.000 ranite prin impuscare dupa 22 decembrie 1989 nu a fost nimeni pedepsit. Justitia inca nu a stabilit vinovatii pentru acele crime deoarece anchetele facute de echipa generalului magistrat Dan Voinea au fost stopate chiar inainte de finalizarea lor prin rechizitoriu de trimitere in judecata. Copiile documentelor din aceste dosare au ajuns insa in posesia Asociatiei „21 Decembrie 1989”, in urma deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului, dupa ce liderul organizatiei, Doru Maries, a stat de doua ori cate 70 de zile in greva foamei. Printre documentele obtinute de Asociatia „21 Decembrie 1989”, Romania Libera a descoperit declaratiile fostului campion de tir Corneliu Stoica, zis „Nenei”. Declaratia acestuia decupeaza atat portretul celebrului revolutionar Dan Iosif, cat si o parte din actiunile acestuia in perioada 21-23 decembrie 1989, conform Romania libera.
William Branza: „Basescu este modelul de politician in care se regaseste diaspora romaneasca”. Politicienii nu au facut suficient pentru romanii plecati in strainatate si ei vor sanctiona dur acest lucru la alegerile din 2012. In plus, modelul de politician care are succes pentru romanii din diaspora este actualul presedinte, Traian Basescu. „Cei mai duri in a sanctiona minciuna sunt romanii din strainatate, care nu au ce pierde. Pe ei nu ai cu ce sa-i minti, nu ai ce sa le oferi: nu poti sa faci campanie in strainatate cu zahar, faina, ulei”, sustine, intr-un interviu acordat EVZ, liderul PDL Diaspora, William Branza. Acesta a mai vorbit despre cum au fost afectati de criza romanii din afara, despre schimbarile pe piata fortei de munca, dar si despre sansele ca bugetul pe 2010 sa fie aprobat anul acesta de parlament, informeaza EVZ.
Cand vor resimti romanii la buzunare primele imbunatatiri ale nivelului de trai. Romania a implinit recent doi ani de la declansarea oficiala a recesiunii. Statisticile oficiale arata ca romanii au avut parte de opt trimestre consecutive de scadere economica, concretizate intr-o prabusire a Produsului Intern Brut (PIB) cu 16 miliarde de euro. Aceleasi date mai releva faptul ca in aceasta perioada numarul de someri a crescut cu 320.000 de persoane, in timp ce numarul total de salariati a scazut de la 4,8 milioane salariati in octombrie 2008, la 4,15 milioane angajati in octombrie 2010. Diferenta este explicata de analisti prin munca la negru si eventuale iesiri la pensie. Pe de alta parte, consumul de alimente s-a redus cu aproape un sfert in ultimii doi ani, dupa cum reiese din datele reprezentantilor industriei de profil. Pe scurt, acesta este bilantul celor doi ani de recesiune in Romania. La nivel european, Romania resimte cel mai acut criza, potrivit Eurostat, iar vestea proasta este ca romanii nu au sanse sa simta mai devreme de 2012 o imbunatatire a nivelului de trai, dupa cum au declarat pentru romanialibera.ro o serie de analisti, precizeaza Romania libera.
Anca Boagiu: „Am gasit un dezastru la Transporturi”. Anca Boagiu a criticat in termeni duri situatia in care se aflau diverse companii din subordinea Ministerului Transporturilor in momentul preluarii conducerii institutiei in luna septembrie. Anca Boagiu a revenit la sefia Ministerului Transporturilor in septembrie 2010, dupa un prim mandat exercitat in perioada iunie-decembrie 2000. Acum 10 ani a fost succesoarea lui Traian Basescu, iar in aceasta toamna l-a inlocuit la Transporturi pe Radu Berceanu. Anca Boagiu vorbeste despre situatia ministerului, unul dintre cele mai criticate din Romania. Starea precara a drumurilor nationale, situatia aproape de colaps a cailor ferate precum si lipsa unei retele de autostrazi aduc pierderi imense economiei nationale si decupleaza tara noastra de restul statelor europene. Anca Boagiu vorbeste despre coruptia din sistem, despre distrugerea infrastructurii, dar si despre solutiile pe care mizeaza pentru schimbarea acestei situatii, relateaza Adevarul.
Ana Blandiana, despre lovitura de stat din 1989 si misterul basculantei cu copii. Poeta Ana Blandiana a facut parte din primul Consiliu al Frontului Salvarii Nationale in 1989, dar a refuzat functia de vicepresedinte al Frontului. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru romanialibera.ro, Ana Blandiana a povestit ca dupa patru sedinte si-a depus demisia din Consiliul Frontului, fiind convinsa de „aranjamente” si de faptul ca acolo aveau nevoie de „o persoana de pus in vitrina”. Considera ca mortilor din decembrie le datoreaza termenul de revolutie cand vorbeste despre evenimentele din decembrie 1989, dar este convinsa ca in paralel a fost si o lovitura de stat. Crede ca romanii nu mai sunt un „popor vegetal”, transformandu-se intr-un popor manelizat. Eu am folosit si continui sa folosesc termenul de revolutie pentru evenimentele din decembrie 89. Mi se pare ca datorez asta celor care au murit atunci, pentru ca sunt convinsa ca cei care au murit, au murit cu sentimentul ca sunt intr-o miscare revolutionara menita sa schimbe ceva. Asta nu inseamna ca nu stiu ca in paralel a fost o lovitura de stat si ca iesirea in strada a oamenilor a fost in mare masura organizata. Dar cred ca aceia care au murit absolut fara nicio vina, dar cu un curaj, in care poate intra si multa inconstienta, pentru ca au fost extrem de tineri, merita drept omagiu folosirea acestui termen, potrivit Romania libera.
Hartuirea a devenit „diferenta de opinii”. Angajata unui hotel din Capitala si-a dat seful in judecata la CEDO, dezamagita de verdictele obtinute in tara. La 46 de ani, Daniela Ivan, angajata a Hotelului Pullman (fostul Sofitel, din Capitala – n.r.) se incadreaza in categoria sutelor de romani care nu doar ca nu si-au gasit dreptatea in instantele din tara, dar, prin verdictele date, au fost transformati de magistrati din victime in vinovati. Cu trei ani in urma, femeia si-a dat in judecata seful pentru hartuire si discriminare. Aceste acuzatii – sustinute cu documente eliberate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ca institutie abilitata sa constate astfel de fapte – au fost desfiintate insa de doua hotarari judecatoresti. In plus, magistratii au acuzat-o pe Daniela Ivan ca ar fi provocat cu buna stiinta un conflict cu seful sau, pentru a avea apoi un motiv sa-l tarasca pe acesta prin tribunale, transmite EVZ.
Elevii romani nu renunta la visul britanic. Marea Britanie ramane o destinatie visata de tinerii romani care vor sa faca facultatea in strainatate, desi taxele de studii se vor dubla sau chiar tripla din 2012. Totusi, multi dintre ei se gandesc de doua ori inainte de a aplica sau se orienteaza spre Scotia, unde taxele nu se majoreaza. Decizia Camerei Comunelor din Londra de a aproba o propunere legislativa care permite universitatilor din Anglia sa mareasca taxele de studiu pana la 6.000 de lire pe an si, in unele cazuri, chiar 9.000 de lire i-a pus pe jar pe studentii britanici. Acestia au protestat violent la Londra, iar presa a relatat chiar ca sotia Printului Charles, Camilla, a fost lovita de un protestatar. Totusi, proiectul a fost aprobat si de Camera Lorzilor, scrie Romania libera.
Scriitorii se muta la Casa Vernescu. Uniunea Scriitorilor isi pierde sediul din Calea Victoriei, iar in primavara anului 2011 se va muta, cel mai probabil, la Casa Vernescu. Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), a anuntat saptamana trecuta in sedinta trimestriala a institutiei ca se cauta fonduri pentru cumpararea unui nou sediu destinat scriitorilor. Scriitorii isi pierd sediul in urma retrocedarii din primavara a Casei Monteoru catre mostenitorii directi ai fostului proprietar Grigore Monteoru, decisa de instanta. Pana in primavara insa, angajatii USR au siguranta ca nu vor fi evacuati, in urma unei hotarari a Consiliului General al Capitalei, care a decis ca pe timp de iarna (din noiembrie pana in martie) sa nu aiba loc vreo evacuare, relateaza Romania libera.