Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Mama FNI" "il ingroapa"pe tatal FNI; Gusa: Antonescu e sub tutela lui Voiculescu, nu poti sa accepti asa ceva decat daca esti santajat; Incepe revolutia impotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde in doua minute; Dreapta nu se uneste, se multiplica!

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

„Mama FNI” „il ingroapa”pe tatal FNI! Fosta sefa a SOV Invest, Ioana Maria Vlas, spune ca se teme ca, odata ajuns in instanta, dosarul „Sorin Ovidiu Vintu – FNI” va beneficia de clementa judecatorilor. Pe 24 mai 2012 s-au implinit 12 ani de la caderea oficiala a Fondului National de Investitii. Coincidenta, procurorii au decis punerea sub acuzare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, pentru instigare la delapidare si spalare de bani. Ancheta in acest dosar urmeaza sa stabileasca cine sunt vinovatii de caderea FNI, dar si unde s-au dus cele 15.000 de miliarde de lei vechi, banii celor aproximativ 300.000 de pagubiti. Fostul presedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, condamnata la zece ani de inchisoare in acest caz, spune ca procurorii din acest dosar sunt profesionisti. „Vor sa-si faca treaba. Au citit tot ce trebuie sa citeasca,” este convinsa „mama FNI”. Vlas a fost la Parchet si a dat o declaratie de martor impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu. „Am spus ca imi mentin declaratiile date in proces, am punctat cateva lucruri. De exemplu, SOV a facut o sedinta in care a amenintat salariatii. Trebuia sa facem niste raportari in fals. Si au am semnat astfel de rapoarte in fals. Mi-am asumat faptul ca am mintit si am platit pentru asta”, a declarat, pentru EVZ, Ioana Maria Vlas. Ea a mai explicat procurorilor unde s-a dus o parte din banii investitorilor FNI: „In conturile personale ale lui SOV”, scrie EVZ.

Tovarasul lui Sorin Blejnar a disparut la tanc. Codrut Marta, omul care cunostea in amanunt operatiunile financiare ale fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, a disparut inainte de finalizarea unei anchete a DNA in care era vizat. Autoritatile judiciare nu reusesc sa dea de urma fostului sef de cabinet al lui Sorin Blejnar (42 de ani), Codrut Marta (38 de ani), care parca ar fi intrat in pamant. Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) l-a dat in urmarire generala, dupa ce fosta sotie a reclamat, la 25 mai 2012, disparitia acestuia. Zeci de persoane au fost audiate de politisti, printre care fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si omul de afaceri Elan Schwartzenberg, ultimul fiind prieten si partener de vanatoare cu Marta. Ieri au fost audiati si fosta sotie a lui Marta si fratele acestuia, anunta Adevarul.

Gusa: Antonescu e sub tutela lui Voiculescu, nu poti sa accepti asa ceva decat daca esti santajat. Analistul politic Cozmin Gusa a declarat luni ca liderul PNL Crin Antonescu se afla sub tutela lui Dan Voiculescu, iar raspunsul „logic” pentru care liberalul o accepta „nu ar putea sa fie decat un eventual dosar” cu care este santajat, potrivit Realitatea.net. Gusa a precizat, la TVR Info, ca Traian Basescu „este aproape de suspendare”, dar a adaugat ca o astfel de intentie „este una foarte grava”, o „nesabuinta” generata de fapt de Dan Voiculescu, fiind doar „o forma de razbunare spre a penaliza atacurile legitime ale institutiilor statului la afacerile familiei” fondatorului PC. Analistul politic a precizat ca, in spatele liderului PNL Crin Antonescu s-ar afla Dan Voiculescu. „Crin Antonescu a acceptat toata viata lui tutele, indiferent de la cine. Este un om talentat, insa cu putina autoritate, nu foarte harnic, asta nu este un mit, ci este problema lui, dar nu l-a impiedicat sa aiba succes si a acceptat tot timpul tutele. Penultima tutela a fost Dinu Patricu, ultima tutela a fost Dan Voiculescu. In mod firesc, intalnirile pe care le are, felul in care actioneaza este sub influenta lui Dan Voiculescu, care in mod evident este mult mai siret decat el”, a spus Gusa, informeaza Romania Libera.

Dreapta nu se uneste, se multiplica! „Tentativele de unificare sau de federalizare a dreptei politice par sa aiba, deocamdata, efectul contrar: dintr-un singur partid ar putea rezulta chiar trei: PDL, Noua Republica si Initiativa MRU.” Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca demisioneaza din PNL si infiinteaza o asociatie pe care o va numi „Initiativa civica de centru-drepata”. Au aparut imediat si cateva reactii. Deputatul european Cristian Preda si-a declarat fara rezerve adeziunea: „Eu sunt alaturi de Mihai Razvan Ungureanu si ma consider parte a initiativei sale”. In schimb, prim-vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi, a avut o reactie complet diferita, chiar daca a exprimat, in aparenta, sustinere si entuziasm: „Dupa ce am fost colegi la New Europe College si la MAE, regret ca nu voi fi alaturi de MRU si in cadrul propriului partid”. Cristian Preda care este in ciuda notorietatii marginal in PDL anuntase, fara sa se gandeasca prea mult, ca se inscrie in organizatia lui Ungureanu, scrie Deutsche Welle.

Incepe revolutia impotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde in doua minute. Licenta, masteratul si doctoratul, controlate la sange. Universitatea de Vest Timisoara a implementat softul care compara in timp real o lucrare stiintifica cu tot ce exista in mediul virtual pe acel domeniu. Exista o bariera lingvistica pentru depistarea plagiatului dar multe furturi provin din lucrari deja traduse. Premiera anti-plagiat la Universitatea de Vest din Timisoara: un soft implementat in ultimele zile depisteaza in cateva minute daca o lucrare stiintifica este copiata dupa creatiile altor autori. Scopul este de a pune capat industriei lucrarilor de licenta cumparate de absolventii de facultate dar si pentru a elimina fenomenul plagiatului in lucrarile profesorilor universitari. In Romania, masura este revolutionara, anunta EVZ.

Moda la plaja, un secol de vraja. De-a lungul vremii, costumele de baie au suferit modificari importante, de la rochiile masive in care se imbaiau femeile acum o suta de ani, pana la bikinii tanga purtati in zilele noastre de tinere topless. Primele date despre existenta costumelor de baie dateaza inca din antichitatea romana, din vremea Pompeiului, cand femeile purtau la plaja costume din doua piese, redescoperite apoi multe secole mai tarziu. Apoi, obiceiul de a sta la soare pe nisip a fost uitat sau dispretuit, imbaierea in mare fiind considerata o activitate vulgara. Si asa a fost pana la mijlocul veacului al XIX-lea, cand lumea a revenit pe litoral, la recomandarea medicilor. Numai ca pudoarea atat de specifica femeilor vremii le impiedica pe acestea sa inoate liber in apa marii. Asa ca, imbracate din cap pana-n picioare cu rochii lungi, intrau intr-o cabina de lemn cu o gaura in dusumea, care era trasa de cai in mare. Cand apa ajungea in cabina prevacuta cu patru pereti opaci si acoperis, femeile coborau prin gaura din dusumea si se udau, asa infofolite cum erau. Cand se saturau de distractie, calul tragea cabina din nou pe tarm, iar doamnele ramaneau inauntru pana se uscau si puteau iesi, in mod decent, din nou la lumina, informeaza Adevarul.

Procesul „Posta” – de ce a vrut Chiuariu secretizarea? Ministrul Dan Nica a fost audiat de judecatorii Curtii Supreme in dosarul fostilor ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu. Acesta din urma le-a solicitat magistratilor ca totul sa se deruleze cu usile inchise. Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat marti judecata in cel de-al doilea dosar „Posta”, in care principalii inculpati sunt fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Astfel, la acest termen a fost audiat chiar actualul ministru al Comunicatiilor din Guvernul Victor Ponta, Dan Nica, detinator al acestei functii si in Guvernul Adrian Nastase. De altfel, la momentul trimiterii in judecata a lui Chiuariu si Nagy, din dosarul celor doi a fost disjuns un alt dosar in care sunt cercetati pentru abuz in serviciu chiar Dan Nica si fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, iar omul de afaceri Sorin Creteanu pentru complicitate la abuz in serviciu. Contactat de „Romania libera” referitor la situatia acestui dosar, ministrul Dan Nica ne-a declarat ca nu are cunostinta des aceasta cauza si ca nu a primit vreo comunicare de la DNA in legatura cu dosarul, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro