Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Militarii americani, vânaţi de ţânţarii băştinaşi la exerciţiul militar NATO de la Cincu; Piramida lui Plahotniuc se risipește. Slujitorii săi sunt expulzați din instituțiile statului; Academia Română nu are bani de salarii și propune tăieri

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Piramida lui Plahotniuc se risipește. Slujitorii săi sunt expulzați din instituțiile statului. Val de demiteri la Chișinău la cea de-a treia ședință a noului Guvern. Funcționarii publici care au deservit politic regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc sunt demiși. Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a fost eliberată din funcție în baza cererii depuse. A fost demis directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, fiind dispusă o anchetă de serviciu la această instituție. De asemenea, a fost demis șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, și au fost acceptate cererile de demisie ale ambasadoarei Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, și secretarului general din MAI, Simion Carp. Premierul Maia Sandu a transmis un mesaj „tuturor funcționarilor responsabili de administrarea banului public și administrarea proprietății publice”: „Nu luați decizii ilegale! Aceste lucruri nu vor mai fi tolerate!”, scrie Deutsche Welle.

Cum arată și cât de SF sunt ideile partidelor pentru votul electronic și de la distanță. Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender, explică pentru Europa Liberă că există două tipuri de vot electronic: unul ca în SUA, unde alegătorii vin fizic la un aparat de vot electronic, și unul ca în Estonia, unde alegătorii folosesc propriile dispozitive electronice, în care introduc actul de identitate și votează de la distanță. „Pentru votul din Statele Unite, acele mașini au demonstrat că sunt vulnerabile, fie la atacuri directe, fie la situații în care o eroare de software nu permite numărarea corectă a voturilor. Pentru votul de tip estonian, cu laptopul personal, cred că suntem destul de departe de momentul acela, pentru că mai întâi avem nevoie de o infrastructură de e-guvernare corectă”, a explicat acesta pentru Radio Europa Libera.

Militarii americani, vânaţi de ţânţarii băştinaşi la exerciţiul militar NATO de la Cincu. La aplicaţiile din poligonul Cincu, militarii americani din Regimentului 2 Cavalerie, care au porecla „The Dragoons”, s-au confruntat cu temperaturi de aproximativ 35 de grade pe un fond de umidatate crescută şi, în plus, s-au văzut nevoiţi să se „bată” cu ţânţarii mioritici. Astfel, sergentul Mark Mcalvain a declarat pentru publicaţia Stars and Stripes că, în timp ce se pregăteau să facă faţă atacului inamic, el şi colegii lui au fost atacaţi de insecte „foarte viguroase” care veneau de peste tot. „Aici sunt atât de mulţi ţânţari încât numai pe faţă am peste 20 de înţepături”, a precizat „Dragonul” Mark Mcalvain, scrie Adevărul.

Academia Română nu are bani de salarii și propune tăieri, concediu neplătit sau pensionări forțate. Academia Română a expediat recent către toate institutele, centrele și filialele aflate în subordinea sa o adresă prin care le înștiințează că forul național nu are fonduri suficiente pentru plata salariilor în următoarele luni și le recomandă măsuri pentru a acoperi deficitul salarial, se arată într-un comunicat al Ad Astra (Asociație a cercetătorilor din întreaga lume), care precizează că demersul AR este „ilegal, neavenit și contraproductiv”, potrivit Profit.ro care a prezentat recent un document care relevă că Palatul Victoria a pregătit tăieri de cheltuieli.

Cea mai mare minciună citită de Viorica Dăncilă încă se află afișată pe site-ul Guvernului. Textul de față este despre discursul premierului Viorica Dăncilă, postat pe pagina oficială a Guvernului României. Acesta a fost rostit în ziua învestirii Executivului pe care-l conduce. La vremea respectivă, promitea spitale regionale, spitalul metropolitan, 30 de cămine studențești, legea pensiilor, 350 kilometri de autostradă, 250 de kilometri de cale ferată, construirea a 2.500 de școli și grădinițe, eliminarea formularului 600, scrie Republica.ro.

Trump, stânga şi un proxim război cu Iranul. În mediile progresiste americane, dar şi în Europa elitei politice şi culturale de stânga, eventuala prelungire, cu alţi patru ani, a prezenţei la Casa Albă a mult demonizatului Trump, echivaleazăcu un insuportabil coşmar. Nu puţini formatori de opinie au încercat, aşadar, intens, să demonteze bilanţul actualului preşedinte după lansarea campaniei sale electorale în Florida. Or, dincolo de gafele sale repetate, faptele şi cifrele ridică obstacole majore în calea tentativei osândirii lui fără drept de apel. În măsura în care îşi păstrează un dram de seriozitate, întreprinderea condamnării lui eşuează încă din faza evaluării economiei americane. Cea din urmă duduie ca niciodată în ultima jumătate de veac. În ciuda solidităţii dolarului şi a războiului comercial purtat pe varii fronturi şi, în special, cu regimul comunist chinez, şomajul tinde peste ocean spre zero, fiind mai scăzut decât oricând, din 1969 încoace, scrie Deutsche Welle.

Imagini nemaivăzute cu eforturile de curăţare a zonei în care s-au prăbuşit turnurile gemene după atentatele din 11 septembrie. Arhivişti americani care au cumpărat o colecţie de CD-uri la o vânzare de bunuri dintr-o locuinţă au descoperit 2.400 de fotografii din zona celebrului Ground Zero din New York, unde au fost turnurile gemene care s-au prăbuşit în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. Cei mai probabil, fotografiile au fost realizate de un muncitor, încă neidentificat, care a ajutat la curăţarea zonei şi înlăturarea dărâmăturilor, scrie BBC. CD-urile erau în stare proastă, dar pozele au putut fi recuperate şi publicate pe Flickr, scrie Adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro