Subiectele zilei: Moara de stiri Realitatea merge greu fara Vintu; Primarul din Miercurea Ciuc invoca libertatea de exprimare pentru extremistii maghiari; De la orfelinatele anilor '80 la un brand de tara
Primarul din Miercurea Ciuc invoca libertatea de exprimare pentru extremistii maghiari. Organizatia „Miscarea Tinerilor celor 64 de Comitate” si „Ordinul Vitejilor din Ungaria” au sarbatorit cedarea Ardealului catre Ungaria in 1940, cu toate hartiile in ordine, precizeaza Romania Libera.
Primarul de Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman spune ca ceea ce a facut „autorizabila” manifestatia „Tinerilor celor 64 de Comitate” si a celor mai varsta din Ordinul Vitejilor tine de libertatea de exprimare. „Nu am refuzat sa autorizez nici o manifestare pentru ca eu consider ca libertatea de exprimare trebuie sa existe nu numai in Constitutie, ci si in practica”. La randul sau, prefectul de Harghita, Ladanyi Laszlo Zsolt, spune ca adunarea a 200 de oameni in piata mare a orasului nu are de ce sa starneasca dispute fiind una autorizata. El a adaugat ca „este important ca ea sa se desfasoare in conditii de legalitate” si ca personal, nu este de acord „cu nici un fel de manifestari extremiste, din orice parte ar veni”, iar „convietuirea pasnica este cea mai importanta”.
De la orfelinatele anilor ’80 la un brand de tara. „Copiii nimanui” ar putea fi un brand de tara mai veridic decat oricare altul. Cum a ajuns Romania sa reprezinte in imaginarul colectiv occidental o imensa strada populata de copii care se drogheaza cu aurolac? Totul a pornit de la vizita pe care o echipa de medici si jurnalisti americani a facut-o in spitalele si orfelinatele din Romania in ianuarie 1990. Printre ei se afla si fotograful Michael Carroll, care, odata intors in Statele Unite, a publicat mai multe poze in ziarul „Boston Globe”. Imaginile cu orfanii din Romania au scandalizat si, in acelasi timp, au induiosat o lume intreaga potrivit Adevarul.
Zeci de americani au sunat la redactia ziarului pentru a afla cum pot sa-i ajute pe copiii din Romania. „Le-am spus sa sune la fundatiile caritabile, dar acolo n-au primit niciun raspuns si m-au bombardat din nou cu telefoane. Le-am zis sa vina la mine acasa si m-am trezit cu 40 de oameni la usa.
Recent, povestea lui Mike Carroll si a fundatiei pe care a infiintat-o in 1990 a devenit si subiect de film. Documentarul „Hand Held”, realizat de Don Hahn, regizor triplu nominalizat la Oscar, va avea premiera la sfarsitul acestui an.
Plesita, invins de Negoitescu in scandalul homosexualilor. Relatiile intime ale scriitorului Ion Negoitescu au fost urmarite minut cu minut de Securitate. Viata criticului Ion Negoitescu, homosexualul asumat care sfida canoanele morale si juridice ale vremii, a fost atat de interesanta pentru Securitate incat vreme de multi ani o armata de ofiteri a urmarit, minut cu minut, prin microfoane implantate si telefon, orice miscare din locuinta acestuia, precizeaza evz.ro..
Rezultatul este un volum de cateva sute de pagini aflat la CNSAS, cu transcrierea de mana a convorbirilor si note prin care se descrie atmosfera inclusiv din cadrul relatiilor sexuale pe care acesta le intretinea in apartamentul de pe Calea Victoriei nr. 2.
Presa despre Sorin Ovidiu Vantu
Evenimentul zilei spune ca „Moara de stiri Realitatea merge greu fara Vintu”, iar angajatii au emotii luna de luna ca nu-si mai primesc salariile, mai ales dupa arestarea patronului. Procurorii au dovezi ca el finanta postul TV prin interpusi. Surse din cadrul trustului spun ca SOV a finantat substantial intregul trust pana in lunie mai-iunie 2009. In momentul in care a inceput sa mai renunte la finantare, au aparut si problemele – salarii neplatite si intarzieri majore.
Secretele din dosarul arestarii lui Vintu, titreaza Romania libera. In Jakarta, un ofiter de securitate ales de Vintu veghea ca Nicolae Popa sa nu se predea, precum Ioana Maria Vlas. Popa poate depune marturii importante in dosarele FNI si FNA. Potrivit surselor noastre, „generalul” ar fi un fost ofiter de Securitate, ales special de Sorin Ovidiu Vintu pentru a-i asigura „protectie” lui Popa prin strainataturi. Procurorii au refuzat sa ne dezvaluie numele generalului. Este de notorietate faptul ca SOV a angajat foarte multi rezervisti ai Securitatii, ai SRI sau SIE, multi dintre ei conducand filialele din tara ale FNI.
„Milionarul din umbra al lui Vantu”, scrie si Adevarul. Dan Iulian Stratan este unul dintre baietii destepti care au stiut sa faca bani in tacere. L-a slujit pe Vintu si a meritat. Acum traieste mai mult la Londra. Medicul Dan Stratan a strans o avere impresionata, statul fiind cel mai generos „pacient”. Omul de afaceri iesean Dan Stratan a preferat sa ramana in umbra, ferindu-se cu strasnicie de presa si refuzand sa faca declaratii.
Gandul prezinta imagini din celula lui Vantu si dezvaluie cine sunt oamenii cu care acesta imparte celula. Vantu imparte o celula de 16 metri patrati, din arestul Cercetarilor Penale, impreuna cu doi politisti. Acestia au fost prinsi si arestati sub acuzatia de luare de mita si asteapta sa fie judecati. Cu un mic dejun din care nu lipsesc marmelada si ceaiul, un pranz cu ciorba taraneasca si mancare de cartofi cu carne, iar seara cu o cina cu tocana de orez, legume si carne, regimul arestatilor n-are nimic din meniul restaurantelor selecte ale Capitalei.
MAE stia inca din 2001 unde se ascunde Nicolae Popa. Autoritatile romane stiau inca din 2001 ca Nicolae Popa se ascundea in Indonezia, cand acesta s-a prezentat la Ambasada Romaniei din Jakarta si a solicitat prelungirea valabilitatii pasaportului simplu, scrie evz.ro.
Se intampla pe 13 februarie 2001, chiar cu o zi inainte de emiterea mandatului de arestare pe numele sau, pe vremea cand ministru de Externe al Romaniei era Mircea Geoana, iar ambasadorul roman in Indonezia era Gheorghe Savuica.
Jurnalistul Robert Turcescu scrie pe blogul sau ca informatia a fost confirmata chiar de MAE, pe 4 decembrie 2009. Lui Nicolae Popa i s-a prelungit atunci mandatul pana pe 16 iulie 2004. „Locotenentul” lui Vintu a avut, astfel, un pasaport romanesc valabil pana in iulie 2004, cu numai cateva luni inainte de victoria lui Traian Basescu impotriva lui Adrian Nastase, arata Robert Turcescu.