Subiectele zilei: Noi stenograme din cazul Caracal; Caz asemănător celui din Caracal, în aceeaşi zi. Polițiștii au salvat o fată din Huedin sechestrată și obligată să se prostitueze
România şi Republica de la Caracal. Ne trebuie urgent o punte între noi şi noi. Şi ne mai trebuie informaţii credibile. Fiindcă nu ştim încă unde e trupul Alexandrei. Încă nu ştim dacă e neînsufleţit. Nu ştim decât punctual de ce a durat 19 ore înainte să fie confruntat făptaşul. Nu ştim de ce intervalul de două-trei minute promis Alexandrei şi vocii ei sufocate de frică s-au prefăcut într-un şir de ore după alte, interminabile ore, înainte să se ceară ajutorul Direcţiei de Operaţii Speciale a poliţiei. Împreună cu tragedia personală a Alexandrei şi a familiei ei şochează că abia martiriul unor adolescente ne-a silit să nu mai întoarcem capul, ci să privim monstrul republicii eşuate drept în ochi, scrie DW.
Noi stenograme din cazul Caracal. Viorel Vasilică Florescu, polițistul de la 112 care i-a răspuns Alexandrei Măceșanu, a vorbit în noaptea de după apelul fetei și cu o vecină îngrijorată, care a sunat de două ori la numărul de urgență, reclamând că observă mașini suspecte pe strada ei. Un raport al MAI arată că polițistul a avut o „atitudine arogantă, superioară și autosuficientă”, spunându-i femeii să se ducă să doarmă. „Nu trebuie să vă dăm raportul, da?!”, i-a mai transmis polițistul femeii care sunase. Documentul mai menționează că operatorul de la 112 de la nivelul IPJ Olt își desfășoară activitatea singur pe o tură de 24 de ore, „putând prelua concomitent mai multe apeluri rămase în desfășurare, ceea ce îi poate reduce capacitatea de a gestiona eficient diferitele situații de risc, indicate de potențiale victime”, notează Republica.ro.
Raportul complet al MAI despre cazul Caracal, discutat în şedinţa CSAT. Conform unui raport MAI, prezentat în şedinţa CSAT, obţinut în exclusivitate de Digi24, poliţistul care a preluat apelul 112 a dat dovadă de o atitudine arogantă, superioară şi autosuficientă. Au fost încălcate mai multe proceduri, atât de operatorii 112, cât şi de poliţiştii din teren. De asemenea, raportul arată că o aplicație care ar permite ca, în timp real, în momentul în care este semnalată o faptă gravă la 112, informația să ajungă la structurile de conducere ale Poliției Române și, inclusiv, la Ministerul de Interne, nu funcţiona, notează Digi24.
Caz asemănător celui din Caracal, în aceeaşi zi, dar cu alt deznodământ. Polițiștii au salvat o fată din Huedin sechestrată și obligată să se prostitueze. Polițiștii Secției 3 București au fost sesizați, prin apel 112, de o fată de 17 ani că este ținută cu forța într-o casă din zona Gării de Nord și obligată de un individ să întrețină relații sexuale cu anumite persoane. Nu a trecut mult timp și polițiștii au ajuns la o adresă de pe strada Mircea Vulcănescu, la o curte comună, în care se aflau nouă imobile. Oamenii legii au intrat în toate casele și, în scurt timp, au găsit-o pe fată, dar și pe cel care o ținea captivă, după cum se arată în articolul Actual de Cluj.ro.
Mircea Toma îl contrează pe Arafat pe legea cartelelor prepay doar cu buletinul. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat că, pe viitor, cartelele prepay ar putea fi cumpărate doar cu buletinul, readucând în discuție legile care au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, pe motiv că încălcau drepturi fundamentale. Mircea Toma, președintele ActiveWatch, organizație care s-a opus încercărilor anterioare de a schimba condițiile în care se achiziționează cartelele prepay, declară pentru Libertatea: „Nu văd care este relevanța cunoașterii de către poliție a persoanei căreia îi aparține telefonul sau cartela, atunci când e un apel de urgență 112 care permite localizarea telefonului.”
România, a doua ţară din lume cu sistem de apelare pentru atacuri cibernetice. Peste 500 de incidente informatice raportate la 1911, în trei luni. La Râmnicu Vâlcea s-a organizat miercuri, 31 iulie, un eveniment destinat modului în care poţi să recunoşti atacurile cibernetice şi modalităţile în care să te protejezi de acesta, dedicat în mod special tinerilor: „Ethical hacking”.Prezent la eveniment, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu a vorbit despre numărul unic de urgenţă 1911 pentru raportarea incidentelor de securitate cibernetică, despre unul din cele mai mari atacuri cibernetice la adresa unui stat al Uniunii Europene de acum două săptămâni din Bulgaria, apariţia Centrului European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei şi Cercetări, dar şi despre meseria viitorului – „cyber security”, scrie Adevărul.
Tragedia de la Caracal scoate la iveală şi alte dosare. Doi părinți din Bârlad aşteaptă, de un an și jumătate, să afle unde e fiica lor. Avea 19 ani când a plecat la o întâlnire și a dispărut fără urmă. Din timp în timp, oamenii sunt sunați de polițiști și întrebați dacă nu cumva au vreo veste despre fata lor. Părinţii au început cercetările pe cont propriu. Au aflat că în ziua dispariţiei, băiatul cu care se întâlnea Andreea a vândut telefonul fetei. DIICOT a deschis un dosar de trafic de persoane, dar cazul a fost clasat. Verificările sunt continuate doar de poliţişti, potrivit Digi24.