Sari direct la conținut

Subiectele zilei: O rusine pentru Europa; Cat de poluat este aerul din Capitala si ce probleme au aparut din aceasta cauza; Persoanele care au mai multe locuri de munca ar putea plati o singura data contributia la sanatate

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

O rusine pentru Europa. Un guvern incapabil la Atena si europeni care se opun; tabara incendiata de pe Lesbos demonstreaza ca nu doar acel „hot spot” a ajuns o ruina, ci intreaga politica a UE pentru refugiati, considera Bernd Riegert. Desigur incendierea premeditata trebuie condamnata, daca asta s-a petrecut in tabara pentru refugiati Moria de pe insula Lesbos, iar eventualii faptasi trebuie trasi la raspundere. Dar organizatiile umanitare si inspectia sanitara elena au avertizat de multa vreme ca taberele pentru refugiati arhipline sunt adevarate bombe cu ceas. O explozie de violenta si haos, provocata de conditiile inimaginabile de trai de acolo nu era decat o chestiune de timp. Politica restrictiva pentru refugiati a Uniunii Europene face ca imigrantii sa fie blocati un timp mai indelungat in taberele din insulele elene, ridicate in jurul centrelor de inregistrare. Cei mai multi dintre imigranti urmeaza a fi expulzati in Turcia, tara din care au venit, informeaza Deutsche Welle.

Cat de poluat este aerul din Capitala si ce probleme au aparut din aceasta cauza. Aerul poluat din Capitala este motivul pentru care aproape 3.300 de copii au murit in 2009 de bronsita neprecizata ca acuta sau cronita. Potrivit unei analize facute de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in 2010, toate studiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita chiar si pentru doua sau trei substante poluante. Problema poluarii atmosferice nu este specifica unei anumite zone din Capitala, exitand insa zone, zile sau ore ale zilei in care poluarea este mai intensa. Conform Ecopolis, in 2010, toate studiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta (PM10). Mai mult, unele au inregistrat depasiri pentru doua sau chiar trei substante poluante, noteaza Adevarul.

Persoanele care au mai multe locuri de munca ar putea plati o singura data contributia la sanatate. Executivul pregateste o noua masura fiscala. Acesta vrea sa elimine obligatia persoanelor care au venituri din mai multe surse sa achite contributia la fondul de sanatate pentru fiecare suma castigata. Pe baza unei analize cerute de Dacian Ciolos si care va fi facuta de Ministerul de Finante s-ar putea lua o decizie in acest sens. Premierul a catalogat situatia actuala drept ‘o aberatie legislativa’, atunci cand cineva s-a plans pe Facebook ca trebuie sa plateasca cei 5,5% pentru sanatate din ambele venituri obtinute, potrivit Gandul.

Daca educatia ar fi o prioritate, ar trebui inchise multe scoli, facultati si scoli doctorale. Sunt din ce in ce mai ingrozit referitor la ce are de oferit „sistemul de educatie” din Romania (termenul este relativ – notiunea de sistem implica existenta unui mecanism coerent, inchegat, iar educatia este altceva decat nivelarea, dezvatarea de initiativa si invatatul pe de rost). Pentru a prelua un termen dintr-un domeniu care merge la fel de prost, trebuie taiat in carne vie in anumite parti ale sistemului care nu functioneaza deloc; ce este sub standard minim ar trebui pur si simplu inchis si inlocuit. Sa incepem cu momentul nasterii. Nu mai stiu nicio tara din Europa unde, precum la Maternitatea Giulesti, sa arda bebelusi de vii pentru ca un Gicu de la intretinere a lipit niste fire cum s-a priceput, iar societatea a „rezolvat” problema trimitand-o la puscarie, in rol de Acar Paun, pe asistenta supraveghetoare de pe sectia de neonatologie. Daca intr-o alta tara maternitatile sub standard ar fi demolate si inchise, la noi generatii vor continua sa se nasca in continuare la respectiva maternitate, relateaza Romania Libera.

Doctrina 1%. In 2006, cunoscutul jurnalist de investigatii Ron Suskind, laureat al rivnitului Premiu Pulitzer pentru jurnalism in 1995, publica o carte intitulata „The One Percent Doctrine”, care avea sa stirneasca vii comentarii. Cartea este o investigatie a felului in care administratia Bush a reactionat, operativ si institutional, in fata amenintarii teroriste, dupa 11 septembrie 2001. Titlul cartii vine de la o replica pe care vicepresedintele american Dick Cheney a dat-o intr-o reuniune dedicata terorismului islamic, in noiembrie 2001. Atunci, Cheney si Condolleezza Rice au fost instiintati de seful CIA, George Tenet, ca mai multe informatii adunate de Agentie aratau faptul ca este posibil ca importanti oameni de stiinta pakistanezi sa livreze retelei Al-Qaeda date cruciale pentru obtinerea armei nucleare. Discutia din cadrul respectivei sedinte se invirtea in jurul probabilitatii ca aceste informatii sa fie adevarate si, pe cale de consecinta, in legatura cu reactia Statelor Unite in aceasta chestiune, noteaza EVZ.

Cumintenia pamantului, cumintenia patriotismului. Reusita esecului. 10 de zile mai sunt pana la inchiderea subscriptiei publice. S-au adunat fix 831.174 euro din 11 milioane de euro. „Cumintenia pamantului” a lui Brancusi este un test tipic privind patriotismul, competenta, mobilizarea romaneasca. 2 euro ori aproape cinci milioane cinci sute de mii inseamna unsprezece milioane de euro. Calcul elementar, nu? Suntem peste 4,75 milioane de angajati in Romania si, oficial, 2 milioane in lumea larga. S-au strans peste 800.000 de euro din peste 45.000 de sms-uri si alte donatii. Pe scurt, campania este un esec. „Cumintenia” nu va fi de nasul poporului. Ce s-a intamplat? Patriotismul este cam de doi lei, mai precis 831.174 euro. Dacisme, extremisme, patriotisme, politicianisme de tot felul au facut pasi inapoi cand a fost vorba de Brancusi. Brancusi este al altora, nu este Brancusiul meu. In Romania de astazi functioneaza zeci de tendinte ideologice invocand patriotismul ca basm de trezit constiintele. Patriotismul nostru al tuturor este un basm. Brancusi? Demagogie. Dar sa dam vina pe scaparici, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro