Subiectele Zilei: Oamenii care i-au deschis lui Dan Condrea portile spitalelor; Cum au inflorit afacerile hingherilor de masini si ce solutii are Justitia pentru masinile parcate ilegal; CCR discuta miercuri exceptiile privind abuzul in serviciu
Oamenii care i-au deschis lui Dan Condrea portile spitalelor. Procurorii DNA urmeaza sa audieze persoane importante din sistemul de sanatate Parchetul General incearca sa afle cum a murit Dan Condrea, daca a fost sinucidere sau accident, caci de omor nu poate fi vorba, dupa cum ne-a spus procurorul general Augustin Lazar. La DNA, intr-un alt dosar, se lucreaza la ancheta privind Hexi Pharma si lantul de firme patronat de Condrea si fosta sotie, dar si afacerile in care s-au implicat Uliana Ochinciuc, fratele ei, Radu, precum si directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu. Informatiile au curs garla, atat dinspre fosti angajati ai lui Condrea, cat si de la martori audiati dupa moartea celui care a patronat firmele ce asigurau unor institutii ale statului substante dezinfectante. Unele dintre informatiile ajunse la procurorii DNA ne-au fost impartasite de surse credibile, iar verificarile pe care le-am facut au conturat inceputurile a ceea ce avea sa devina marea caracatita din sistemul sanitar, scrieEVZ.
Cum au inflorit afacerile hingherilor de masini si ce solutii are Justitia pentru masinile parcate ilegal. Guvernul si Ministerul de Interne au tolerat timp de 10 ani hingherii de masini fara sa faca nimic. Este concluzia magistratilor Curtii de Apel Bucuresti care au obligat Guvernul si Ministerul de Interne sa elaboreze regulamentul de ridicare a masinilor parcate neregulamentar. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti care au obligat Guvernul si Ministerul de Interne sa elaboreze regulamentul de ridicare a masinilor, in urma unei sesizari facute de Primaria sectorului 1, au sanctionat, practic, refuzul autoritatilor centrale de a aplica legea. Magistratii spun ca este inadmisibil ca timp de 10 ani de cand a fost initiat actul normativ privind circulatia de drumurile publice autoritatile sa nu stabileasca modul in care se pot ridica masinile de pe spatiul public, desi erau obligate prin lege sa faca acest lucru, anuntaAdevarul.
Riscurile dezintegrarii UE. Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a estimat ca un Brexit poate insemna sfarsitul civilizatiei politice occidentale, ar incuraja toate fortele anti-UE din Europa, dar si „inamicii externi care vor deschide sticla de sampanie”. Marea Britanie va fi prima tara din UE in care populatia va vota, la referendumul din 23 iunie, in favoarea sau contra ramanerii in Uniune (Brexit). Cu doua saptamani inaintea acestui vot crucial, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a acordat un interviu principalului ziar din German, Bild. Oficialul european a evocat temerile legate de o eventuala iesire a Marii Britanii din UE in urma referendumului, decizie „care poate insemna debutul procesului distrugerii nu numai a UE, dar si a civilizatiei politice occidentale”. Si a subliniat ca taierea relatiilor cu blocul celor 28 de tari membre ar fi un revers pentru Marea Britanie din punct de vedere economic, dar mai ales geopolitic. Este un moment istoric, il puteti simti, a subliniat Tusk adaugand ca „incepe ceva nou, dar sunt sigur ca UE va supravietui, chiar daca pretul va fi mare”, informeazaRomania Libera.
CCR discuta miercuri exceptiile privind abuzul in serviciu. Ce se intampla cu dosarele DNA daca va fi dezincriminat. Curtea Constitutionala a Romaniei reia discutiile, miercuri, in cazul mai multor exceptii de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu ridicate in mai multe dosare. Printre dosarele in care s-a invocat aceasta exceptie se afla cele in care sunt vizati fosta sefa a DIICOT Alina Bica, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu, relateaza Agerpres. Potrivit site-ului CCR, in mai multe dosare s-a ridicat exceptia privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, scrieStirileProtv.ro.
DW: Brexitul asa cum nu se vede in Romania. Spre deosebire de romani, toata lumea discuta cu mare aprindere despre referendumul care va avea loc in Marea Britanie, caci fiecare se regaseste, intr-un fel sau in altul, in framantarea britanica. Referendumul din Marea Britanie este considerat atat de periculos de eurocrati nu atat in sine, cat prin efectul de contaminare pe care l-ar putea provoca. Iesirea Marii Britanii ar da un impuls si celorlalti eurosceptici sa-si inteteasca atacurile la adresa UE, provocand o reactie in lant. De altfel, criticii Uniunii din tari ca Olanda, Franta sau Italia au exprimat speranta ca britanicii sa voteze pentru Brexit, nu pentru ca englezii le-ar fi antipatici, ci pentru ca ar gasi in gestul lor un sprijin pentru propriile revendicari si pentru schimbarea actualului curs politic, anuntaDeutsche Welle.
Noi masuri avute in vedere pentru examenul de Bacalaureat din acest an. Peste 130.000 de elevi vor sustine anul acesta examenul maturitatii. Bacalaureatul a debutat luni, 13 iunie cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Anul acesta, sunt avute in vedere noi masuri prin care se incearca evitarea fraudelor din cadrul examenului. Lucrarile vor fi corectate de profesorii din alte judete, rimariile si comisiile de BAC vor fi obligate sa doteze toate salile de examen cu camere video-audio functionale, iar inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, dupa incheierea fiecarui examen scris. In perioada 13 iunie – 1 iulie vor avea loc probele orale pentru verificarea competentelor orale la limba romana, limba materna si o limba straina, dar si verificarea competentelor digitale. Probele scrise vor avea loc in perioada 4 – 8 iulie 2016, iar rezultatele finale vor fi comunicate pe 16 iulie, informeazaEVZ.
Misterul unei disparitii din Marea Neagra: sportivii care au plecat intr-o competitie acum 50 de ani si nu s-au mai intors. La 27 mai 1966, doi tineri campioni la yachting dispareau in timpul unei competitii organizate de Marina Militara pe Marea Neagra. Soarta lui Mircea Gressianu si a coechipierului sau Dan Ciocoiu nu a fost elucidata niciodata. La fine de mai, Marea Neagra era la fel de furioasa ca in ziua aceea fatidica din urma cu 50 ani. Cativa oameni ai marii incearca din rasputeri sa-si tina echilibrul pe salupa cu care iesisera in larg. Valurile sunt mari, barca se inclina violent de la tribord la babord, de la prova la pupa. Vantul sufla puternic, lasand crampeie de vorbe sa fie luate de volbura: „In memoria… celui care a fost… sportiv de exceptie… si a coechipierului sau…”. Un barbat cu parul alb, cu trasaturi accentuate si statura atletica pare ca-si inghite cu greu lacrimile. Amin. Barbatul este Emilian Gressianu (70 ani), fost sportiv de performanta al Romaniei, component al Lotului national de yachting si medaliat la Balcaniade. Ceremonialul este facut pentru tragedia care l-a urmarit toata viata – cazul unic din sportul romanesc in care un echipaj de velisti a disparut fara urma in timpul unei competitii oficiale. Se intampla in 27 mai 1966, iar conducatorul echipajului disparut era chiar fratele sau, Mircea Gressianu, anuntaAdevarul.