Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Paradox: Strainii ne creeaza locuri de munca, dar o ducem tot mai prost; Romania pierde net 247 de cetateni pe zi. Cum poate fi oprita depopularea tarii; Cum sa remaniezi un tehnocrat. "Sa vii la un salariu de 200 de euro, ar trebui sa ai o atitudine foarte patriotica spre masochista"

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Paradox: Strainii ne creeaza locuri de munca, dar o ducem tot mai prost. Tara noastra a beneficiat anul trecut de investitii straine mai mari decat in 2014, fiind a sasea tara de pe continent in ceea ce priveste numarul locurilor de munca nou-create. Analistii economici spun ca este o picatura intr-un ocean si ca anul acesta Brexitul ne va da mari dureri de cap. Romania se situeaza pe locul 6 in Europa, cu peste 12.000 de joburi nou-create prin investitii straine directe (ISD) in 2015, ceea ce reprezinta o crestere de 17% fata de anul anterior, conform studiului Ernst & Young „European attractiveness survey 2016”. Pe de alta parte, Institutul National de Statistica a anuntat recent ca o treime din gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, in 2015. Si tot din punct de vedere statistic, economiei ii merge bine. „12.000 de noi locuri de munca raportat la 4 milioane de joburi in total este foarte putin. Nu modifica substantial situatia ocuparii fortei de munca. Ar trebui sa avem astfel de cresteri ale numarului de locuri de munca nou-create pe perioade lungi de timp pentru ca efectul sa se faca simtit in nivelul de trai al gospodariilor”, anunta Romania Libera.

Romania pierde net 247 de cetateni pe zi. Cum poate fi oprita depopularea tarii. Suntem mai putini in fiecare zi ce trece cu 247 de persoane, cifra rezultata din decalajul mediu dintre numarul de decese si cel al nasterilor, potrivit Institutului National de Statistica. Specialistii spun ca de vina ar fi nu numai situatia economica precara, care determina cuplurile sa faca mai putini copii, dar si tendinta oamenilor de a pune in prim-plan cariera, in detrimentul familiei. Romania se afla in cel de-al 26-lea an de declin demografic. Numai in primele cinci luni din acest an, populatia Romaniei a scazut cu 37.515 de locuitori, ceea ce corespunde unei scaderi medii a populatiei cu 247 de persoane pe zi, arata datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, numai in luna mai a acestui an diferenta dintre numarul de decese si numarul de nasteri a fost de 6.519, reprezentand spor natural negativ. Sociologii atrag atentia ca politicile demografice neinspirate ne-au adus in aceasta situatie. Fara un nivel de trai decent, tinerii vor ezita sa aduca pe lume copii, potrivit Adevarul.

Cum sa remaniezi un tehnocrat. „Sa vii la un salariu de 200 de euro, ar trebui sa ai o atitudine foarte patriotica spre masochista”. Te-ai nimerit ca tehnocrat in politica, insa, pana la urma, totul tine de bani si imagine. Demisionar inainte ca seful Guvernului sa-i anunte el insusi remanierea, fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, spune ca existau diferente de opinie cu premierul si era inevitabil sa fie rezolvate cat mai rapid. Prima, explica el, tinea de imagine, sa comunice mai des. Cartoful fierbinte: CNADNR, compania care trebuie sa faca autostrazi, dar nu prea face. Si de aici se ajunge tot la bani. Nu ca CNADNR nu ar avea, are multi, dar e ineficienta, ci la oamenii care sa lucreze pe proiectele de miliarde. Si de aici si problema, spune Costescu: „Nu poti sa gestionezi miliarde cu oameni platiti cu 200 de euro. (…) Nu poti sa aduci un absolvent, sa-l platesti cu 900 de lei, cand el, de la o firma de constructii care il vrea apoi pe santier este platit cu 300 de euro in anii terminali”, noteaza Gandul.

Accident aviatic in Portugalia. Un avion militar a luat foc la sol: Cel putin trei militari au murit carbonizati. Trei persoane si-au pierdut viata, iar alte patru au fost ranite intr-un accident care a implicat un avion militar de transport Hercules C130 pe aeroportul militar Montijo din Portugalia. Incidentul a avut loc inainte ca avionul militar sa decoleze de la baza aeriana Montijo, situata la periferia orasului Lisabona. „Cel putin trei militari au murit carbonizati”, a scris ziarul Publico. Se pare ca alti patru oameni au fost raniti in incident. Unul dintre raniti este in stare grava. La bordul aeronavei se aflau cel putin 7 persoane, printre care 2 piloti, 1 mecanic si 1 hamal, informeaza EVZ.

Politica, o anexa a economiei. Banca Goldman Sachs a anuntat la finele saptamanii trecute ca l-a numit pe fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in functia de presedinte neexecutiv si consilier al organizatiei. Numirea fostului presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in calitate de „presedinte neexecutiv” al bancii americane Goldman Sachs a fost criticata cu virulenta in anumite parti ale Europei si cu deosbire in Franta si Portugalia. Conteaza cu siguranta faptul ca banca americana a fost legata strans de declansarea crizei din 2008 (subprime crisis) si ca ajutase Grecia sa-si mascheze deficitul bugetar in anul 2000 pentru a ramane in zona euro. Socialistii de exemplu, au considerat ca, desi legala, angajarea lui Barroso echivaleaza cu un conflict de interese, iar in tabara dreptei eurocritice s-au auzit de asemenea exclamatii de indignare. Intreresant este ca sunt si aceia care, desi nu gasesc ca asocierea lui Barroso cu banca americana ar fi, in sine, ceva reprobabil, sunt de parere ca este un gest care dauneaza Europei, oferind munitie eurofobilor, noteaza Deutsche Welle.

DNA cumpara echipamente informatice de peste trei milioane de lei. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) se inzestreaza. Servere specializate in investigatii si securizarea datelor, calculatoare, laptopuri si echipamente pentru recuperarea datelor sterse de pe unitatile de stocare a informatiilor sunt doar cateva din dotarile care vor usura munca procurorilor anticoruptie. Potrivit anuntului publicat pe siteul e-licitatie.ro (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) DNA a lansat procedura de achizitie prin licitatie deschisa a 13 loturi de echipamente IT. Achizitia include doua servere blade, un echipament de stocare a unui volum mare de date, 250 de statii de lucru, 180 de laptopuri, un server management si raportare pentru securitate, 14 echipamente de scanare de mare viteza, patru statii de achizitia datelor, doua statii de analiza datelor, un server de stocarea si procesarea datelor pentru investigatiile informatice si o statie de copierea datelor de mare viteza, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro