Subiectele Zilei: Pe santierele patriei se lucreaza ca sa nu se stea; Primarii fluiera a paguba cu bugetele goale. Fiscul a scos la licitatie autobuzele din Iasi si Targoviste; PD-L schimba Legea Educatiei conceputa de PD-L. Funeriu: e o greseala; Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, amplasament pentru radare militare
Ce ar putea duce Europa spre dezastru. Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate, considera Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, care crede ca sunt mai mai multe optiuni pentru a rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate. „Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua pe acest drum, se indreapta spre dezastru. Stim, dupa Marea Depresiune din anii ’30, ca asa ceva nu trebuie facut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA, cand unul dintre state este in dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu totii in aceeasi barca. Viabilitatea proiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsa de solidaritate”, a afirmat Stiglitz, citat de Mediafax. Integral in Romania Libera.
Ce ritualuri au romanii de Rusalii. Ritualuri vechi de cand lumea dainuie si azi in Romania. Procesiuni care aduna mii de oameni, in Ardeal, precum cea din Sumuleu Ciuc. Sau obiceiuri menite sa fereasca lumea de un rau nevazut, cum se intampla in Oltenia. Totul se invarte in jurul aceleiasi zile cu semnificatii mistice sau religioase aparte – de Rusalii. Cititi mai mult in Romania Libera.
Pe santierele patriei se lucreaza ca sa nu se stea. La mai multe drumuri si autostrazi din tara, lucrarile – unele peste termenul de predare – se desfasoara greoi sau sunt chiar inghetate. Plati noi nu s-au facut in 2010. Santierele de drumuri din Romania inainteaza intr-o luna cat altele intr-o saptamana. Motivul taraganarii – banii, sustin autoritatile. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) dispune de fonduri limitate pentru acest an. Ba, mai mult, ar putea pierde din ele la urmatoarea rectificare bugetara, asa cum spune Adrian Ionescu, director pe probleme de infrastructura in cadrul Ministerului Transporturilor. Integral pe EvZ.ro.
Criza le lasa pe mamele somere la mana statului. Ramase fara joburi dupa ce firmele la care lucrau au dat faliment, multe dintre tinerele mame vor fi nevoite sa se multumeasca si cu indemnizatia redusa acordata de autoritati. Mare parte dintre mamele afectate de reducerea indemnizatiei de crestere a copilului – ce ar urma sa fie aplicata de la 1 iunie, dupa cum a anuntat executivul – raman fara alternativa si vor fi obligate sa se multumeasca si cu putinii bani oferiti de autoritati. Motivul: „lovite” de criza, firmele la care lucrau au dat faliment in ultimul an, asa ca femeile nu mai au unde sa se intoarca la munca, scrie EvZ.ro.
Primarii fluiera a paguba cu bugetele goale. Fiscul a scos la licitatie autobuzele din Iasi si Targoviste. Pentru a acoperi gaura de la bugetul central, Fiscul a inceput sa execute autoritatile locale. Sunt scoase la licitatie autoturisme, autobuze, troleibuze, dar si motofierastraie. In incercarea de a mai acoperi datoriile autoritatilor locale catre bugetul statului, Fiscul a trecut la executarea silita a acestora. Numai anul trecut, bugetele locale au inregistrat un deficit de 2,33 miliarde de lei (554 milioane de euro), ceea ce reprezinta datoriile primariilor si consiliilor judetene atat catre stat cat si catre furnizori de utilitati sau firme private cu care au derulat contracte. La aceasta suma se adauga si datoriile istorice pe care le au autoritatile locale. Recent, ministrul Administratiei, Vasile Blaga, spunea ca 75% dintre primarii nu-si pot plati din venituri proprii angajatii, ci sunt nevoite sa apeleze la bani de la Guvern. In aceste conditii, tot mai des, Directiile Generale ale Finantelor Publice din fiecare judet posteaza pe site-urile proprii anunturi privind organizarea unor licitatii avand ca obiect valorificarea unor bunuri apartinand societatilor subordonate primariilor, dupa ce le-au executat silit. Integral in Gandul.
PD-L schimba Legea Educatiei conceputa de PD-L. Funeriu: e o greseala. Legea Educatiei starneste un conflict in interiorul PD-L. In timp ce ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, vrea ca universitatile de stat si cele particulare sa fie conduse dupa aceleasi reguli, pedelistii din Parlament acorda privatilor un statut privilegiat. Universitatile private au fost scoase de deputati din acelasi cadru legislativ care se va aplica universitatilor de stat, in privinta organizarii conducerii. In timp ce toate universitatile finantate din bani publici vor fi obligate sa inlocuiasca modelul alegerii sefilor de rectorate si facultati cu sistemul corporatist ce presupune numirea prin concurs a rectorilor si decanilor, privatii vor beneficia de statut special. Printr-un amendament adus Legii Educatiei de deputatul PD-L Valeriu Tabara, universitatile particulare au primit dreptul sa-si stabileasca dupa bunul plac structurile si functiile de conducere, atributiile si modul de constituire. Integral in Gandul.
Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, amplasament pentru radare militare. Ministerul Apararii Nationale a primit plocon din partea Guvernului Romaniei o suprafata de 31,6525 hectare de teren in incinta Rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii, printr-o ordonanta de urgenta emisa de Cabinetul Emil Boc la data de 7 aprilie 2010. Terenul in cauza, care face parte din proprietatea publica a statului, a fost administrat, pana de curand, de catre Ministerul Mediului si Padurilor. Potrivit textului OUG nr. 31/2010, MApN a intrat in posesia acestui teren pentru amenajarea facilitatilor permanente privind functionarea echipamentelor tehnice ale radarului OTSWR, activitate necesara implementarii sistemului SCOMAR, “impusa de nevoia de cunoastere a situatiei navale in Marea Neagra si a instiintarii timpurii a structurilor militare din sistemul national de aparare de diferitele pericole”. Integral in Puterea.
Profesorii protesteaza cu acte-n regula. Sindicatele din sanatate, functionarii publici, Metrorexul, RATB-ul si Taromul o fac din solidaritate. Sindicalistii coc o serie de proteste care vor paraliza in special Capitala lunea viitoare. Angajatii Metrorex, ai Regiei de Transport Bucuresti si ai Tarom vor opri lucrul ca sa se solidarizeze cu greva profesorilor si a ceferistilor. „Titularii” grevei de la 31 mai sunt, de fapt, sindicalistii din invatamant. Nemultumiti de noua lege a Educatiei, de reducerile a 15.000 de posturi si de micsorarea salariilor cu 25%, profesorii au anuntat ca vor intra in greva pe perioada nedeterminata, incepand cu 31 mai 2010. Integral in Adevarul.