Subiectele Zilei: Povestea turcilor care au scos SRI din anchetele penale. DIICOT: Transferau 1 milion de euro in Dubai in mai putin de doua ore; CSAT a avizat ordonanta de urgenta privind regimul interceptarilor; Meserie de risc maxim. Descarcerarea. Oamenii care te salveaza cu flexul, drujba si barosul; Alianta strategica intre Ankara, Atena si Berlin; Date despre 22.000 de combatanti ai Statului Islamic, obtinute de un post britanic de televiziune
Povestea turcilor care au scos SRI din anchetele penale. DIICOT: Transferau 1 milion de euro in Dubai in mai putin de doua ore;Dezvaluiri despre cine sunt inculpatii care au ridicat, prin intermediul avocatilor, exceptia de neconstitutionalitate prin care s-a decis ca ofiterii SRI nu mai pot face acte de urmarire penala in dosarele penale. Este vorba de o grupare formata din cetateni iranieni, turci si chinezi care s-ar fi ocupat de transferul unor sume uriase de valuta in Orientul Apropiat si China. Exceptia admisa de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei potrivit careia este neconstitutional ca Serviciul Roman de Informatii sa desfasoare activitati de supraveghere tehnica, sustinand ca aceasta institutie nu are atributii de cercetare penala a fost ridicata la Tribunalul Bucuresti, de trei cetateni straini: Nalini Ziya, Nalini Noori si Hosseini Seyed Mehdi, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, potrivitAdevarul.
CSAT a avizat ordonanta de urgenta privind regimul interceptarilor.Iohannis a explicat ca acest proiect de act normativ este destinat sa ofere, „intr-o prima etapa”, o solutie pentru activitatea organelor judiciare, urmand ca, ulterior, forul legislativ sa poata avea in vedere si alte solutii pe care sa le dezbata „cu toate institutiile interesate si cu societatea civila”. „Sunt opinii potrivit carora activitatea Parchetelor, in absenta infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectata atat din punct de vedere al operativitatii actului de urmarire penala, cat si sub aspectul administrarii unui probatoriu complet. Ordonanta de urgenta vine sa raspunda exact acestei preocupari”, a aratat presedintele, scrieRomania Libera.
Meserie de risc maxim. Descarcerarea. Oamenii care te salveaza cu flexul, drujba si barosul.Pana sa ajunga pe mana medicilor, oamenii raniti in accidente sunt salvati de altii. N-au halate albe si nici maini cu degete fine, de chirug. Dimpotriva, au palmele batucite. Ii vezi la stiri, dar nimeni nu le spune numele. Ei sunt salvatorii de la „Descarcerare”. Oamenii acestia nu au personalitati multiple, nu sunt catusi de putin viciosi, dar duc o viata dubla. Au doua familii. Una, clasica, in care stau cu nevasta si copiii, cate doua zile, si alta in care traiesc, fix 24 de ore, intr-un fel de „menage a trois”, pur barbatesc. Vad niste grozavii care unui om obisnuit i-ar da cosmaruri.
Alianta strategica intre Ankara, Atena si Berlin.Gerald Knaus: Nu pot decat sa sper intr-o imbunatatire pe termen mediu a relatiilor dintre Turcia si Germania, dat fiind ca acum cele doua state nu sunt animate de o imensa simpatie sau incredere reciproca. Conditia este insa ca turcilor sa li se aminteasca mereu ca tara trebuie sa se raporteze – in domeniul drepturilor omului – la masurile luate acum cativa ani, respectiv la reforme, care intaresc si nu slabesc drepturile omului. Putem spera ca situatia din marea Egee se va relaxa, dupa atatea probleme, daca autoritatile turcesti vor colabora in viitor pe insulele grecesti cu colegii lor eleni, si daca ambele tari vor intelege importanta strategica a unor rezultate concrete. In realitate, Grecia este pentru Turcia cel mai sigur vecin, pentru ca in rest Turcia este inconjurata de conflicte, state slabe si dusmani, scrieDeutsche Welle.
Date despre 22.000 de combatanti ai Statului Islamic, obtinute de un post britanic de televiziune.Peste 22.000 de documente care contin datele personale ale jihadistilor din Statul Islamic, inclusiv numere de telefon, adrese, numele reale si contacte ale unor rude au fost obtinute de pe un stick de memorie furat de la seful fortelor de securitate interne ale Statului Islamic si obtinute de Sky News. Datele, care au fost predate de jurnalisti autoritatilor de la Londra, contin date ale unor combatanti islamisti din 51 de tari, inclusiv Marea Britanie. In momentul in care acestia s-au alaturat ISIS, au completat formulare cu 23 de intrebari legate de detalii personale, experienta si motivatie. Stick-ul a fost furat de un tanar care s-a alaturat Statului Islamic, dar a fost dezamagit si a parasit organizatia. El a fugit din Siria in Turcia, unde s-a intalnit cu jurnalistii Sky News, potrivitAdevarul.