Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Protestul intelectualilor: Ce se intampla la ICR e o rusine, o reglare de conturi fata de Patapievici; Meciul suspendarii a intrat in prelungiri; Reteaua Butoane-Magureanu: Clanul Sportivilor cara bani negri pentru un director ANAF; Cea mai fierbinte vara din ultimii 50 de ani

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Protestul intelectualilor: Ce se intampla la ICR e o rusine, o reglare de conturi fata de Patapievici. Oamenii de cultura romani sunt revoltati de situatia de la ICR si solidari in protestul impotriva demolarii acestei instutii. Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc, Constantin Balaceanu-Stolnici si Ioana Parvulescu sunt doar cativa dintre cei care, contactati de EVZ, si-au facut publica dezaprobarea. Gabriel Liiceanu, filosof si director al editurii Humanitas: „Nici o institutie bugetara din Romania nu a facut, in toata istoria ei, atat de mult cat a facut Institutul Cultural Roman pentru Romania. Niciodata cultura romana nu a fost mai bine promovata in lume, niciodata valorile spirituale ale locului nu au fost mai intelept si mai eficace folosite pentru a arata altor popoare chipul nostru civilizat. Niciodata tinerii creatori nu au fost mai atent sprijiniti si promovati pe scena mare a lumii ca in acesti ultimi ani. Altfel spus, niciodata rolul de ambasador al tarii acesteia nu a fost jucat cu mai multa pricepere, daruire si patriotism decat a facut-o formidabila echipa creata si condusa timp de sase ani de catre Horia-Roman Patapievici, scrie EVZ.

Meciul suspendarii a intrat in prelungiri. Magistratii CCR n-au luat ieri o decizie privind referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu. Ei vor relua astazi dezbaterile. Sedinta Curtii Constitutionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost amanata pentru astazi, astfel incat Curtea sa poata cere informatii de la institutii abilitate.Ar fi vorba de o solicitarea adresata Institutului National de Statistica in privinta recensamantului, au afirmat surse apropiate de CCR. Amanarea unui verdict a venit dupa ce ieri magistratii au dezbatut subiectul timp de sase ore. Magistratii au inceput discutia dupa ce Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Potrivit acestora, prezenta la vot a fost de 46,24%, anunta Adevarul.

Reteaua Butoane-Magureanu: Clanul Sportivilor cara bani negri pentru un director ANAF. Ancheta procurorilor DIICOT in cazul retelei transfrontaliere de evaziune fiscala in care sunt implicati interlopul Butoane si senatorul Cezar Magureanu scoate la iveala amanunte incredibile despre cum au reusit grupari de crima organizata au reusit sa penetreze importante institutii ale statului, cum ar fi ANAF. Astfel, unul dintre cei mai importanti membri ai retelei, omul de afaceri Sorin Stuparu folosea drept societati comerciale interpuse in relatiile de afaceri cu parteneri sai firme care apartineau unor membri ai Clanului Sportivilor – Florin Ivanus si Stelian Vintila, ambii arestati, arata procurorii DIICOT in referatul prin care au obtinut arestarea mai multor membri ai retelei. Afacerile lui Stuparu erau protejate de Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, cei doi fiind si ei in prezent arestati, informeaza Romania Libera.

In asteptarea deciziei Curtii Constitutionale. Jurisprudenta Curtii Constitutionale nu contine o baza solida pentru invocarea recensamantului din 2011, chiar daca ii admite implicit relevanta. Recensamantul din 2011 a fost invocat insistent de toate partidele, dupa cum le-au dictat interesele de moment. Astfel, parlamentarii PDL care au contestat la Curtea Constitutionala legea electorala propusa de USL au invocat datele recensamantului din 2011 in contextul discutiei despre numarul de parlamentari: „Se apreciaza ca este neconstitutionala o lege care(…) aduce si un plus de parlamentari fata de numarul in vigoare la data organizarii referendumului, ignorand art.62 alin.(3) din Constitutie, care specifica (…)faptul ca numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste (…)in raport cu populatia tarii. Or, conform ultimului recensamant, populatia Romaniei a scazut in numar considerabil”, scrie Deutsche Welle.

Excursiile electorale din satul lui Bula Jr. Aproape 70.000 de turisti au luat cu asalt judetul Olt, in ziua referendumului. Au vizitat bufetele satesti, caminele culturale si au votat. Datele oficiale au confirmat o prezenta neobisnuita la vot in mai multe sate uitate de lume si de timp. Comune fara nicio atractie turistica au fost asaltate de turisti electorali in ziua referendumului. Unele sectii de votare din judetele controlate de baronii USL au depasit si cu 200% prezenta la urne. Este vorba de judetele Olt, Mehedinti, Teleorman, Giurgiu si Vrancea. Aproximativ 70.000 de turisti „au fost prinsi” de referendum in judetul Olt si au votat acolo. Cel mai elocvent caz este al comunei Colonesti (Olt), condusa de primarul PSD Valerica Mircea Stan. Edilul este fiul deputatului PSD Nicolae Stan, poreclit de sateni Bula. Localitatea nu are nicio atractie turistica, manastire sau sit istoric, anunta EVZ.

Cea mai fierbinte vara din ultimii 50 de ani. Luna trecuta a fost cea mai calduroasa luna iulie din 1961 pana in prezent, din cauza frecventei zilelor caniculare. Cea mai ridicata maxima termica a fost anul acesta de 42,4 de grade Celsius si s-a inregistrat la Giurgiu, in data de 15 iulie. Specialistii spun ca frecventa mare a zilelor caniculare si aria destul de mare la nivelul tarii cu zile caniculare consecutive a determinat ca aceasta luna sa fie cea mai calduroasa din 1961 si pana in prezent. „In iulie 2007, desi au fost valori de peste 40 grade la cel putin o statie meteo din fiecare regiune agricola din Romania, frecventa si durata zilelor consecutive mai reduse comparativ cu iulie 2012 a situat aceasta luna pe locul al doilea in topul primelor cinci luni iulie cele mai calduroase din ultimii 52 de ani in Romania, dupa iulie 2012”, a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). La data de 24 iulie 2007 s-a atins valoarea de 44,3 grade Celsius la Calafat, aceasta fiind maxima absoluta a lunii iulie in Romania, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro