Subiectele Zilei: Publicitatea din Romania, in criza de bani si de idei; Cand urmeaza vamesii de la Siret?; Reforma sanatatii. Cand va scapa Romania de operatii la lanterna sau mese de chirurgie de trei milioane de euro care cad;
Viena, colacul de salvare al pacientului roman. Mii de romani se trateaza in Austria. Spitalul AKH, preferat de politicieni si de vedete, trateaza anual sute de romani. Din cei peste un milion de pacienti tratati la AKH, 100.000 sunt straini. Spitalul AKH (Allgemeines Krankenhaus der Stadt) din Viena e prima optiune care le vine in gand multor romani dezamagiti de sistemul de sanatate de la noi. Cei care nu mai prind loc in spitalul de stat le pot alege pe cele private, cu tarife mai mici, la care ofera consultatii tot medicii din AKH. Anul trecut, 600 de romani au fost internati numai in spitalul vienez, alte sute fiind tratati in clinici private din zona, scrie EVZ.
Cadouri de Valentine’s Day – de la spa in doi, la dispozitivul de analizat pielea. Sfantul Valentin isi face reclama pe email, pe SMS, pe bloguri si pe Facebook. Pe toate canalele de comunicare curg ofertele speciale de ziua Sfantului. Dintre ofertele care bombardeaza e-mailurile: crema cu extract de melc sau de caviar, ori cu extract din venin de sarpe „Pentru a doua oara in viata mea am fost la mall. Cu o tipa ok, vorbea putin. Inauntru, iadul pe pamant: balonase, stegulete, peste tot numai roz. Atunci m-am prins ca era Valentine’s. Ea era toata numai zambet. Ma pomenesc cu un DJ in fata, cu un blit in ochi si cu un certificat roz in mana. Ne casatorisera pentru o zi. Dintr-odata, fata a inceput sa vorbeasca incontinuu. Mi-a spus ca stie ea ca in adancurile mele sunt un romantic incurabil. Acuma, eu sufar de o singura boala: rozofobie”, relateaza Gandul.
Romania, vazuta de cei care au ales strainatatea. Confesiunile incomode a 30 de tineri romani plecati dupa ’89 in lumea larga sunt reunite in volumul „Revolutia din departare”, de Cristina Hermeziu. Confesiunile incomode a 30 de tineri romani plecati dupa 1989 in lumea larga sunt reunite in volumul „Revolutia din departare” de Cristina Hermeziu, aparut in februarie 2011 in colectia Actual, la Editura Curtea Veche. In decursul unui an simbolic – 2009 -, Cristina Hermeziu a intalnit romani, le-a ascultat povestile si a schimbat pe internet 500 de mesaje pe aceasta tema. Subiective, particulare, problematizante, povestile exilatilor, scoase din anonimat, devin exemplare, transmite EVZ.
Cand urmeaza vamesii de la Siret? Din cei 64 de invinuiti, doar 4 sunt lucratori vamali, desi politistii de frontiera spun ca vamesii luau mita de trei ori mai mult decat ei. Fostul sef al Vamii Siret, liderul de sindicat Ioan Tudor, a fost schimbat din functie in ziua in care a facut o captura importanta de tigari. Conform referatului pentru propunerea de arestare, comisarul Aurel Anea (fost sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret) le-a explicat investigatorilor sub acoperire ca vamesii iau mita de trei ori mai mult decat politistii. Un alt inculpat, seful de tura Bogdan Constantin Rurac, a confirmat si el politistului sub acoperire ca, in privinta mitei, in PTF Siret raportul este de 3-1 pentru vamesi”, scrie Adevarul.
Reforma sanatatii. Cand va scapa Romania de operatii la lanterna sau mese de chirurgie de trei milioane de euro care cad. 10.000 de medici romani sunt pregatiti sa plece sa lucreze in alta tara, in conditiile in care personalul medical in Romania este deja insuficient. Nici la dotari nu stam mai bine. Mesele se prabusesc cu pacientii, iar operatiile se fac si la lumina lanternei Ministerul Sanatatii a luat, recent, decizia de a comasa si reprofila spitalele din Romania, motivand ca spitalele mici epuizeaza inutil resurse de care spitalele mari duc lipsa. Este aceasta reforma suficienta pentru a rezolva problemele din spitale? Cu un deficit la bugetul asigurarilor de sanatate de aproape un miliard de euro in 2010, sistemul are multe probleme, iar medicii, cati au mai ramas, nu sunt cea mai mare dintre ele, informeaza Gandul.
Autoritatile romane lasa sturionii in voia Dunarii. Ministerul Agriculturii a stopat finantarea pentru programul de repopulare a Dunarii cu sturioni, sustinut de UE. Astfel, redresarea speciilor care produc icre negre este grav afectata. Unul dintre cele mai importante proiecte de protejare a speciilor pe cale de disparitie, sustinut si de Uniunea Europeana, risca sa fie compromis din cauza autoritatilor romane. Mai exact, oficialii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Durabile (MADD) nu au mai alocat fondurile necesare continuarii programului de repopulare a Dunarii cu sturioni, pe care si l-au asumat cu cinci ani in urma, informeaza EVZ.
Operatiunea „SMS din Emirate”: Cum am prins in capcana 118 parlamentari. 460 de deputati si senatori s-au trezit, in acelasi timp, cu un mesaj capcana trimis de un jurnalist RL care se dadea drept un investitor strain ce le propune o afacere. Un sfert din Parlamentul Romaniei a picat testul. Mi-am propus sa testez reactia parlamentarilor romani atunci cand primesc atat o propunere de afaceri din partea unui investitor necunoscut, cat si o solicitare de ajutor pentru un simplu alegator. Astfel, fiecarui senator si deputat i-am expediat doua SMS-uri, la interval de trei zile unul fata de celalalt. In primul SMS un investitor le propunea sa devina parteneri intr-o afacere, iar in celalalt un alegator le cerea o audienta pentru o problema urgenta, relateaza Romania libera.
Publicitatea din Romania, in criza de bani si de idei. In pauza dintre stiri sau in cele cateva momente de ragaz din timpul unui film, eram obisnuiti sa ne delectam in fata televizorului cu reclame bune. Idei originale, cuvinte cu har sau rimate, imagini memorabile care ne-au atras atentia si ne-au ramas in minte. Cateva reclame romanesti au avut un succes impresionant, iar replicile personajelor au intrat rapid in folclor. Cine nu stie la ce se refera urmatorii termeni: Pepsi la litru, seria Dorel, halatul, „Batman, Batman”? Sau „Ala negru de respira greu”? In ultimul timp insa, afectate serios de taierea bugetelor din companii pentru publicitate, reclamele sunt mai sarace. Este de vina criza economica sau acesta este numai factorul care a amplificat o criza de imaginatie? VerticalNews scrie, incepand de azi, despre reclamele de la televizor. Care ne plac si care ne irita, ce se intampla in afara si care au fost clipurile mincinoase sau care au facut mai mult rau decat bine marcii pe care au promovat-o, potrivit VerticaNews.
Citeste si: