Subiectele Zilei: Razvan Murgeanu: "Oprescu habar nu are ce se intampla in Primaria Capitalei"; A inceput numaratoarea inversa pentru UE. Romania, risc maxim in fata valului grecesc; Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei, a scris gresit in CV numele inginerului "Saligny"
A inceput numaratoarea inversa pentru UE. Romania, risc maxim in fata valului grecesc. Intrarea Atenei in incapacitate de plata ar putea genera somaj si falimente in Romania. Somaj sau noi taieri de salarii, falimente si rate bancare de nesuportat, – asa poate fi creionat viitorul Romaniei, in cel mai sumbru scenariu care ar urma unei eventuale intrari in incapacitate de plata a Greciei. In ziua in care elenii isi vor declara, in mod oficial, falimentul, un cutremur financiar va zgudui nu doar piata europeana, ci si pe cea mondiala, cu o forta probabil mai mare decat dezastrul care a urmat crahului gigantului american Lehman Brothers, in septembrie 2008. „Instituirea oficiala a falimentului Greciei declanseaza in aceeasi secunda, in mod automat, inchiderea tuturor pozitiilor financiare, pot fi milioane, miliarde de astfel de operatiuni, deschise poate in ani de zile, in special in ultimii, ceea ce poate sa conduca la efecte astazi de neimaginat, de genul falimente in serie la organizatii financiare”, afirma consultantul financiar Ionel Blanculescu, scrie EVZ.
Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei, a scris gresit in CV numele inginerului „Saligny”. Liviu Pop a scris gresit, atat in CV-ul postat pe blogul personal, cat si in declaratia de avere din 2011, numele academicianului inginer Anghel Saligny, care da numele liceului la care este profesor de matematica de 7 ani, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Liviu Marian Pop, profesor si lider al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ministru delegat pentru Dialog social si nominalizat interimar pentru portofoliul Educatiei dupa demisia ministrului Ioan Mang, a avut, in 2010, un venit de patru ori mai mare de la sindicat decat de la catedra de matematica a liceului la care preda, informeaza Mediafax. Liviu Pop a scris gresit, atat in CV-ul postat pe blogul personal, cat si in declaratia de avere din 2011, numele academicianului inginer Anghel Saligny, care a dat numele liceului la care este profesor de matematica de sapte ani, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, folosind doi de „y”, anunta Adevarul.
Oameni apropiati de PSD, numiti in pozitii cheie la Ministerul de Interne. Noua putere a operat schimbari importante si in conducerea Ministerului de Interne si cel al Administratiei, institutii vitale in contextul alegerilor care vor avea loc in noiembrie. Impartirea Ministerului Administratiei si Internelor in doua ministere pentru eliminarea, cu usurinta, a prefectilor si secretarilor care au ocupat functiile prin concurs (evitarea proceselor prin reorganizarea institutiilor) si inlocuirea lor cu apropiatii PSD a fost primul pas pentru asigurarea controlului. A urmat schimbarea secretarului general al Internelor, a secretarilor de stat, a sefilor Politiei, Jandarmeriei. Chestorul Ioan Stoica, fost sef de Politie in judetele Arges, Olt si Valcea, ar fi fost impus ca secretar general la Ministerul de Interne de baronul PSD de Arges, Constantin Nicolescu, spun surse guvernamentale. RL a dezvaluit ca actuala sotie a chestorului este nasa baronului asfaltului din Arges, Catalin Spataru. Contactat telefonic, chestorul Ioan Stoica a negat legaturile politice cu PSD, dar a recunoscut ca il cunoaste pe Nicolescu de circa 21 de ani, ca a lucrat cu el cat a fost sef IPJ Arges, informeaza Romania Libera.
Moldovenii, mai eurosceptici ca niciodata. De cand a pierdut puterea in Republica Moldova, Partidul Comunistilor se mentine pe prima pozitie in topul popularitatii partidelor politice. Conform datelor ultimului sondaj, „Barometrul de Opinie Publica”, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare in Republica Moldova, comunistii ar obtine 38 la suta din voturi, iar cele trei partide din actuala alianta de guvernare ar aduna impreuna peste 55 la suta. Exprimate in mandate de deputat, aceasta ar insemna 37 de mandate pentru PCRM si 64 – pentru partidele de orientare democratica, din totalul de 101 mandate. Mai exact, Partidul Liberal Democrat ar acumula 26% (27 de mandate) , Partidul Liberal – 18% (21 de mandate) si Partidul Democrat – 12% (16 mandate). Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1055 de persoane, cu o marja de eroare de +/-3%. Dintre personalitatile politice, de cea mai mare incredere se bucura liderul comunist, Vladimir Voronin – 18% din respondenti au optat pentru el. Pe locul doi s-ar clasa premierul, Vlad Filat, (lider PLDM) cu 13%, urmat de presedintele Parlamentului, Marian Lupu (lider PD) care se bucura de sustinerea a 6% din respondenti. Locul patru este ocupat de primarul de Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca – cu 5%. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, si presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, incheie clasamentul cu doar 4%, scrie Deutsche Welle.
Razvan Murgeanu: „Oprescu habar nu are ce se intampla in Primaria Capitalei”. Fostul viceprimar al Capitalei si primar general interimar explica de ce are nevoie orasul. Razvan Murgeanu, seful de campanie al PDL Bucuresti, spera ca sectorul 5 al Capitalei sa nu mai fie oropsit si crede ca solutia transportului public gratuit ar putea fi aplicata. Acesta explica faptul ca batalia in sectorul 1 nu va fi usoara pentru ca actualul edil ar folosi mijloace „legale si mai putin legale”. EVZ: Numirea dumneavoastra ca sef de campanie al PDL Bucuresti este urmare directa a plecarii de la Ministerul Dezvoltarii? Razvan Murgeanu: Partidul avea nevoie de mine. Mi-a spus-o chiar Elena Udrea, presedintele organizatiei. Asa am acceptat functia de manager de campanie. Sunt un fost viceprimar al Capitalei, chiar director in Primaria lui Traian Basescu. Deci, stiu care sunt problemele Bucurestiului si cred ca pot contribui cu experienta mea la campania pe care o face Silviu Prigoana, dar si la cea a candidatilor de la sectoare. Fara sa exagerez, cred ca sunt unul dintre putinii oameni care stiu pe unde trec tevile RADET-ului, cat costa intretinerea strazilor sau eradicarea capuselor din parcuri. Integral in EVZ.
PNL doreste desfiintarea completa a asigurarilor sociale de sanatate. Presedintele Comisiei de sanatate din PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, intr-o dezbatere, ca PNL doreste schimbarea modului de finantare din domeniu prin desfiintarea completa a asigurarilor sociale de sanatate. „Dorim sa nu se mai plateasa cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului”, a spus Nicolaescu. Fostul ministru a adaugat ca aceasta contributie se va inlocui cu cea de la bugetul de stat, la care se va adauga o taxa de solidaritate, care ar putea fi intre 3 si 5% din salariul unui angajat si asigurarile private, complementare, care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecarui salariat. Nicolaescu a declarat, la finalul dezbaterii, ca este nevoie de o solutionare rapida a crizei medicamentelor citostatice, situatia fiind disperata atat pentru adulti cat si pentru copii. El a adaugat ca trebuie rezolvate si problemele din domeniul farmaceutic, unde platile sunt intarziate si multe farmacii intra in insolventa, informeaza Adevarul.
De ce are Romania unul dintre cele mai proaste sisteme de sanatate din Europa. Un raport european care evalueaza sistemele de sanatate ne-a plasat pe locul 32 din 34 de tari. Doar Bulgaria si Serbia ne-au impiedicat sa nu iesim chiar pe ultimul loc. Romania s-a clasat pe locul 32 din 34 de tari evaluate, in Indexul Consumatorului European de Sanatate, arata Health Consumer Powerhouse (HCP), o organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu evaluarea sistemelor de sanatate. Indexul a fost prezentat ieri in Parlamentul European din Bruxelles, iar in privinta Romaniei oficialii europeni se declara total nemultumiti. Acestia spun ca nu s-au facut progrese remarcabile, in ciuda fondurilor europene care au ajuns in sistemul nostru de sanatate. „In ciuda contributiei imense de la UE, Romania, care este membru din 2007, face progrese minime in domeniul Sanatatii. Rezultatele medicale sunt cele mai slabe din cele 34 de tari evaluate”, a spus Arne Bjornberg, director de operatiuni al HCP, scrie Romania Libera.