Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Reactia NATO, dupa tensiunile de la granita dintre Rusia si Ucraina; Noi reguli privind apararea impotriva incendiilor; Pericolul desertificarii Romaniei; Alegerea presedintelui prin vot direct – o incertitudine.

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Reactia NATO, dupa tensiunile de la granita dintre Rusia si Ucraina.Alianta Nord-Atlantica este extrem de preocupata de amplificarea tensiunilor intre Rusia si Ucraina, urmarind situatia cu atentie, conform unui comunicat transmis agentiei Tass. „Putem observa ca Ucraina a respins vehement acuzatiile Rusiei si a clarificat ca este interesata de restabilirea integritatii teritoriale strict prin mijloace politice si diplomatice. Rusia nu a furnizat nicio dovada clara in sprijinul acuzatiilor la adresa Ucrainei”, a transmis Alianta Nord-Atlantica. „Suntem foarte ingrijorati de intensificarea confruntarilor in estul Ucrainei prin incalcarea armistitiului. NATO urareste cu atentie tensiunile dintre Ucraina si Rusia. Indemnam toate partile sa revina la masa negocierilor”, precizeaza Alianta. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a ordonat joi plasarea in stare de alerta a tuturor unitatilor militare din Crimeea si din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, de teama riscului izbucnirii unui conflict militar cu Rusia. Petro Porosenko a transmis ordinul in cursul unei reuniuni cu sefii serviciilor de securitate, inclusiv comandantii militari. Decizia a fost luata pe fondul amplificarii tensiunilor cu Rusia, informeazaGandul.

Noi reguli privind apararea impotriva incendiilor.Tragedia de la Colectiv schimba regulile dupa care sunt autorizate constructiile din punct de vedere al securitatii la incendiu. Dupa ce, anul trecut, inspectorii ISU au primit puteri largite in privinta controalelor, putand chiar inchide localurile care nu respecta normele antiincendiu, acum Guvernul simplifica procedurile de avizare si autorizare ISU. Printr-o hotarare adoptata miercuri, Guvernul a modificat regulile dupa care sunt avizate si autorizate constructiile din punct de vedere al securitatii la incendiu. ”Actul normativ face distinctia si arata mai bine care cladiri si amenajari se supun avizarii si autorizarii la incendiu si care se supun numai autorizarii. Avizarea este un element administrativ care se obtine atunci cand se incepe o constructie. Autorizarea este la finalul constructiei. Hotararea de Guvern ajuta la debirocratizare si la reducerea sarcinii administrative, pentru ca elimina de la avizare o serie de categorii de cladiri”, a declarat inspectorul sef al ISU Bucuresti-Ilfof, general de brigada Ovidiu Vasilica. Potrivit acestuia, saptamana viitoare va fi emis un ordin al Ministrului de Interne, care va prevede ca documentatia pentru avizare sau autorizare la incendiu poate fi depusa si in format electronic, potrivitAdevarul.

Pericolul desertificarii Romaniei.Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maxim potentialul pamantului, ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare, sunt de parere reprezentantii companiei Syngenta Romania, potrivit Green Report. Potrivit unei analize, in ultimii ani, agricultura a devenit tot mai intensiva, pe fondul cresterii numarului firmelor care activeaza in domeniu si a suprafetelor exploatate. Acest lucru inseamna ca lucram la potential maxim fiecare hectar pentru a obtine o productie cat mai mare. Agricultura care exploateaza resursele naturale peste limite poate avea insa, in timp, efecte daunatoare pentru calitatea mediului, informeazaRomania Libera.

Alegerea presedintelui prin vot direct – o incertitudine.Nimeni la Chisinau nu se agita in legatura cu alegerile prezidentiale din 30 octombrie. Actiunile timide ale partidelor lasa impresia ca alegerile sunt inca incerte, iar analistii politici vorbesc tot mai des despre faptul ca scrutinul ar putea, in cele din urma, sa nu aiba loc. La 4 martie 2016, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a restabilit dreptul cetatenilor de a-si alege presedintele, dupa ce, in ultimii 16 ani, seful statului a fost ales de Parlament, in baza unor ”targuri”, cu 61 de voturi din totalul de 101. Dupa hotararea Curtii Constitutionale din 4 martie, Parlamentul urma sa modifice Legea Suprema, astfel incat procedura de alegere a sefului statului de catre popor sa fie prevazuta expres. Desi a fixat data alegerilor prezidentiale, Parlamentul nu s-a grabit sa modifice Constitutia, ceea ce alimenteaza supozitia ca actuala guvernare ar trage de timp pentru a alege urmatorul presedinte tot in Parlament, mai ales ca are suficiente voturi pentru aceasta. Mai mult, exista voci care spun ca cel ce ar urma sa ajunga presedinte pe aceasta cale ar fi controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, prim-vicepresedinte PD, despre care se spune ca ar controla actuala majoritatea parlamentara si Guvernul – personaj politic cu cel mai mare anti-rating din Moldova (99% potrivit sondajelor), relateazaDeutsche Welle.

In satul de bastina al ”traficantilor de arme” romani, inventati de Sky News: ”Chiar au fost aia din Marea Britanie aici?”La 25 de kilometri de Bistrita, la capatul unui drum izolat, gasim Jeica, un sat cu nici o suta de locuitori, toti trecuti de 60 de ani, unde s-a filmat documentarul Sky News, in care se arata ca localnicii de aici fac trafic de armament. Oamenii spun ca, in micuta comunitate ungureasca de aici, e doar un singur vanator cu acte-n regula, iar cand aud de arme de razboi, localnicii incep sa rada. O echipa de jurnalisti de la Sky News ajungea, in 31 iulie, pe meleaguri bistritene, pentru a filma un reportaj pe tema traficului de arme. Materialul a fost filmat in comuna Mariselu, sat Jeica, langa o padure, la capatul unui drum de piatra greu accesibil. Actorii documentarului au fost trei etnici maghiari, Aurelian Szanto si Csaba si Levente Pantics. Cei trei sunt originari din localitatea Iernut, judetul Mures, insa Levente era mutat in Bistrita si era casatorit cu un medic stomatolog, din satul Jeica. Cel care a intermediat toata afacerea a fost Aurelian Szanto, care locuieste in Marea Britanie de mai bine de sapte ani. Jurnalistii Sky News i-ar fi spus acestuia ca vor sa faca un documentar informativ despre traficul de arme, iar romanul trebuia sa gaseasca personajele si locatia potrivita pentru a fi pus in scena tot materialul filmat, noteazaAdevarul.

AEP a dat, pana in august, partidelor subventii de peste 1.2 miioane lei.Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a acordat, pana in luna august,din bugetul de stat, subventii partidelor in valoare de 1.233.136 lei, conform unui comunicat de presa. AEP scie ca cea mai mare parte din suma rezultata in urma aplicarii algoritmului de calcul prevazut prin Legea nr.334/2006, art. 24, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale s-a dus catre PNL, respectiv 512.466,90 de lei. Liberalii sunt urmati de social-democrati care au fost subventionati de AEP cu suma de 488.109,65 de lei. Pe locul trei se afla UNPR cu suma de 171.582,28 de lei, apoi ALDE cu 57.233,18 lei si PNTCD cu 3.744,35 lei, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro