Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Regiunile din România care ar putea fi înghiţite de ape până în 2050; Găşti criminale chineze răspândesc intenţionat pesta porcină pentru a face bani; CTP, după condamnările din dosarul Colectiv: Morţii rămân în continuare să se răsucească în morminte

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Lavinia Branişte: În 1989 n-am pornit-o de la zero, curaţi şi fără vină. Pe Lavinia Branişte am întâlnit-o la Köln, unde primul ei roman „Interior zero” a fost montat pe o scenă germană. Folosind prilejul, am vorbit despre al doilea ei roman, apărut la editura Polirom: „Sonia ridică mâna”. Protagonista romanului se confruntă cu întrebarea „Ţie când ţi se trezeşte conştiinţa socială?”. Le lipseşte tinerilor spritul civic? Românilor în general? Am fost letargici multă vreme, dar cred că acum lucrurile au început să se schimbe. Cred că începem să dezvoltăm şi noi o cultură a implicării, a protestului, a voluntariatului, începem să ne dăm seama că trăim în comunitate şi nu mai e fiecare doar pentru el. Începem să înţelegem că nu mai are rost să fim atât de suspicioşi şi de speriaţi de cei din jurul nostru, potrivit DW.

Regiunile din România care ar putea fi înghiţite de ape până în 2050. Sute de cercetători de la universități faimoase din lume atrag atenția că bucăți imense de uscat vor fi înghițite de apă, până în 2050. Peste 150 de milioane de oameni vor fi afectați. În România, sunt în pericol să dispară Delta Dunării, dar și o parte din litoral, după acum arată o hartă realizată de specialiști. În ultimii 80 de ani, nivelul Mării Negre a crescut cu 20 de centimetri, mai susțin cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa. Harta realizată de americani arată că porțiuni din Mamaia, zona orașului Constanța, Agigea, Eforie, 2 Mai și Vama Veche ar putea fi grav afectate în următorii ani. Dacă scenariul cercetătorilor ar deveni realitate, atunci această zonă nu va mai exista în anul 2050, conform Știrile Pro Tv.ro.

Găşti criminale chineze răspândesc intenţionat pesta porcină pentru a face bani. Preţurile la carnea de porc au crescut din cauza pestei porcine africane, iar unele găşti criminale din China răspândesc intenţionat boala, ca să profite de pe urma ei. Infractorii chinezi au exploatat criza pestei porcine africane din ţară prin răspândirea intenţionată a bolii, pentru a-i obliga pe fermieri să îşi vândă porcii la un preţ scăzut. Carnea este apoi vândută prin contrabandă drept carne sănătoasă. Uneori, bandele răspândesc zvonuri despre virus, care este fatal pentru porci, dar în cazuri mai extreme folosesc drone pentru a arunca obiecte infectate în ferme. Boala a redus efectivele de porci din ţară cu peste 40 la sută din cauza sacrificiilor în masă destinate să oprească răspândirea ei în continuare, conform Adevărul.ro.

Şantaj interlop: cum sunt escrocaţi de Corduneni oameni de afaceri nevinovaţi. Unul dintre fraţii Corduneanu, Bogdănel, cel care pare a fi şeful „diviziei de şantaje“ a familiei, a fost trimis în judecată de procurori. Detaliile din actul de acuzare sunt de-a dreptul terifiante. Bogdănel Corduneanu ar fi ameninţat cu moartea un om de afaceri din oraş după ce i-ar fi plăsmuit acestuia o pretinsă datorie. În anumite medii din Iaşi, se ştie că asta este o practică veche a interlopilor pentru a obţine bani: pretind un fel de „taxe de protecţie“ pentru a-i lăsa în pace pe anumiţi oameni de afaceri. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut unele din mesajele ataşate la acest exploziv dosar. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a finalizat în timp record ancheta deschisă împotriva unuia dintre cei mai influenţi membri ai clanului Corduneanu. Bogdan, fratele lui Costel Corduneanu, a fost trimis în judecată alături de un amic de-al său, Ştefan Iacob, amândoi fiind acuzaţi că ar fi şantajat un ieşean ce are afaceri în domeniul maşinilor second-hand, potrivit Ziarul de Iași.

Fotografii nemaivăzute la trei decenii de la Revoluție. Autorul, după 30 de ani: ”dacă o singură fotografie ar fi fost acceptată ca evocatoare, ar fi fost aceea. Adică era un moment extraordinar de bucurie”. La Revoluție Victor Cutcan era electrician la facultatea de chimie a universității ”Babeș-Bolyai”. La trei decenii de la Revoluție acesta prezintă câteva zeci dintre fotografiile pe care le-a realizat în 22 și 23 decembrie 1989 într-o expoziție care poate fi vizitată gratuit până în 5 ianuarie anul viitor și în care, în câteva zeci de instantanee, surprinde atmosfera din tumultoasele zile ale Revoluției din 1989 de la Cluj, mai ales emoția manifestanților când află că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul. Sunt surprinse și numeroase cazuri în care în centrul Clujului au fost amenajate altare, unde manifestanții au aprins lumânări, dar și imagini cu vitrinele librăriilor, conform Actual de Cluj.

Meleșcanu a susținut crimele comuniste din anii 50. Astăzi, jură că „a prețuit libertatea”. Fostul ministru de Externe susținea naționalizarea comunistă. Astăzi, de la tribuna Parlamentului, laudă democrația. Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a declarat, la şedinţa solemnă a Parlamentului, că în România, deşi prăbuşirea regimului comunist „s-a produs de o manieră bruscă şi violentă”, construirea unui nou sistem politic deschis, ataşat valorilor occidentale, a fost îmbrăţişată rapid de către toţi românii. Meleșcanu a fost un comunism făcut la cele mai înalte școli. Așa a devenit un propagandist al Partidului Comunist și a beneficiat de pe urma fostului regim. Teodor Meleșcanu susține, în lucrarea sa, că despăgubirile pentru naţionalizări sunt opționale, arată Newsweek.ro.

CTP, după condamnările din dosarul Colectiv: Morţii rămân în continuare să se răsucească în morminte. Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că pedepsele date în dosarul Colectiv nu sunt deloc uriaşe. „Sunt departe de a fi suficiente”, a spus gazetarul, care a adăugat că rămâne de văzut, în funcţie de următoarele etape procesuale, dacă aceste pedepse vor fi menţinute sau schimbate. Potrivit gazetarului, decizia de azi a vizat „executanţii”, în timp ce pentru Raed Arafat şi Nicolae Bănicioiu nu s-a stabilit încă nicio răspundere penală. Cristian Tudor Popescu a făcut comparaţie între decizia dată azi în procesul Colectiv şi condamnarea pe viaţă pe care o primise un bărbat din Timişoara, acuzat de crimă. În plus, decizia de azi este o încercare de a închide gura celor care cer dreptate în continuare, în timp ce morţii rămân să se răsucească în continuare în morminte, a spus gazetarul, notează Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro