Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Romanii care au descoperit leacul visat de o lume intreaga: "Realizarea unui medicament universal pentru cancer poate fi o chestiune de luni de zile"; Averile indecente ale sindicalistilor; Romania se insurubeaza definitiv pe harta Holocaustului

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Economia si stiintele comunicarii, cautate de tinerii care vor sa studieze in afara. Romanii care vor sa studieze peste hotare viseaza la domenii precum economia, jurnalismul si stiintele politice, potrivit organizatorilor Targului World Education. Aceste domenii stau pe primele locuri in acest an si in ceea ce priveste cererea pentru institutiile de invatamant superior din tara. „In continuare, cererea cea mai mare ramane pentru domeniile economic, marketing, design, comunicare, mass-media, stiinte politice, care ocupa primele locuri si apar ca profesii preferate in peste 37% din inregistrarile celor interesati de studii in Marea Britanie”, au declarat acestia intr-un comunicat. Tinerii care viseaza sa studieze in strainatate pot afla in acest week-end care sunt ofertele cele mai avantajoase, la Targul World Education, relateaza evz.ro.

Romanii care au descoperit leacul visat de o lume intreaga: „Realizarea unui medicament universal pentru cancer poate fi o chestiune de luni de zile”. Lumea medicala, farmaceutica si a pacientilor bolnavi de cancer este in efervescenta, dupa ce a facut inconjurul lumii stirea ca doua colective de cercetatori, unul din Paris si altul din New York, coordonate de doi romani, au gasit, dupa multi ani de cercetari asidue, „amprenta” universala a cancerului, pe baza careia maladia va putea fi usor depistata si tratata inca din stadii precoce. Dupa cum ne-au explicat cei doi cercetatori, este vorba de o proteina-marker, receptor pentru hormonul hipofizar FSH, care se gaseste in toate cele 11 tipuri de tesuturi canceroase studiate. Autorii descoperirii au explicat, in exclusivitate pentru gandul, cum s-a ajuns aici si in cat timp considera ca s-ar putea materializa rezultatele publicate, in producerea unui medicament-panaceu pentru tratarea cancerului, anunta Gandul.

Averile indecente ale sindicalistilor. Marsaluiesc in fruntea coloanelor de sindicalisti care vantura fluturasi cu salarii mizere si striga „Murim de foame”, dar au venituri insutite fata de muncitorii si functionarii pentru care sustin ca lupta. Pentru prima data in istorie, liderii de sindicat sunt obligati sa-si depuna declaratiile de avere la Agentia Nationala de Integritate. Despre averile sefilor marilor confederatii sindicale se vorbeste de multi ani. Pentru prima data insa, declaratiile de avere depuse conform Legii 117/2010 arata cati bani iau liderii sindicali, cunoscuti mai ales pentru prestatiile lor mediatice, si abia apoi pentru drepturile obtinute pentru sindicalistii de rand. Topul veniturilor publicate pana acum e condus detasat de presedintele Blocului National Sindical (BNS), dar nu toti liderii si-au depus deocamdata aceste declaratii. Ei mai au la dispozitie 10 zile, dupa care functionarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) se pot autosesiza. Actualul clasament poate suferi schimbari importante, mai ales cand isi vor publica veniturile liderii CNSLR-Fratia, si in special vicepresedintele Liviu Luca, seful sindicatului petrolistilor, potrivit Adevarul.

Romania se insurubeaza definitiv pe harta Holocaustului. Crimele comise de armata romana impotriva evreilor sunt aduse la lumina, pentru prima oara in ultimii 65 de ani, dupa ce o groapa comuna a fost descoperita in localitatea ieseana Popricani. Pana in prezent, actiunea derulata de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” in parteneriat cu Facultatea de Istorie din Iasi a reusit sa puna in evidenta saisprezece cranii, precum si o serie de obiecte care atesta calitatea civila a victimelor: nasturi de la haine, o catarama de curea sau o talpa de pantof marimea 35, probabil de femeie. In groapa au fost descoperite si tuburi de gloante de calibru 7,92 CMC (Copsa Mica Cugir) sau PA (Pirotehnia Armatei) productie 1939 si 1940, folosite de armata romana in razboi. In plus, documentele de arhiva din dosarul procesului pogromului de la Iasi, aflate in arhivele Muzeului Holocaustului din Washington si ale CNSAS, arata ca, in vara lui 1941, in zona Vulturi actiona Regimentul 6 Vanatori din Divizia 14. Ofiteri ai acestui Regiment au fost condamnati pentru crime de razboi in 1948, fiind posibil sa aiba legatura si cu masacrul din Valea Climoaiei, informeaza evz.ro.

Krupp contra Romania, 27 de ani de procese. Tergiversarile judecatorilor, nesfarsitele chichite avocatesti si viciile de procedura din Romania au facut sa treneze un conflict comercial international care dureaza din anul 1983. Companiile Metalexportimport si ThyssenKrupp se judeca pe „teritoriul” juridic romanesc de acum 27 de ani, pe un contract de 48 de milioane de euro. Presa straina a inceput deja sa adreseze intrebari unor institutii juridice din Romania, incercand sa afle cum este posibil ca un litigiu comercial international sa dureze mai mult de un sfert de secol. Este vorba despre conflictul pornit de la o livrare de tabla groasa desfasurata la inceputul deceniului ’80 din secolul trecut, pe care furnizorul ICE Metalexportimport pretinde ca beneficiarul Otto Wolf (astazi ThysenKrupp) nu a mai platit-o. Valoarea contractului, adusa la zi, este de 48 de milioane de euro. O miza care a incins atat de mult „piata” locala a litigiilor comerciale – si chiar a bulversat intr-un fel lumea judecatorilor – incat nici pana azi lucrurile nu sunt transate definitiv, precizeaza Adevarul.

Romanul care a cumparat Alaska. George Pomutz a facut parte din echipa de negociatori americani care a cumparat Alaska de la Rusia,pentru modesta suma de 7,2 milioane de dolari. Biografia romanului George Pomutz este una fabuloasa. Nascut in orasul Jula din Ungaria, locuit majoritar de romani, el a luptat in Revolutia de la 1848, de partea lui Ludovic Kossuth si impotriva lui Avram Iancu. Multi romani din Ungaria au facut la fel, deoarece idealurile revolutiei maghiare erau unele democratice si liberale, in timp ce trupele de moti ale lui Avram Iancu erau considerate de acesti oameni drept sprijinitoare ale reactiunii austriece, scrie Romania libera.

Studenta care a refuzat un job la Nissan, Paris, pentru unul oarecare, la Bucuresti. Alina Buteica a intrat in randul studentilor europeni de elita, facand un master „trei in unu”, care ii permite sa se angajeze oricand in Franta, Germania sau Marea Britanie. A studiat la una dintre Grandes Ecoles de prestigiu, dar n-a ramas sa lucreze la Paris, asa cum se astepta toata lumea, ci a revenit sa se angajeze consilier in Bucuresti. Ar fi putut acum sa lucreze la Nissan Europa, langa Paris, pe mii de euro, daca nu le-ar fi refuzat oferta. Insa a parasit Franta pentru Romania si acum lucreaza, in schimb, la Patronatul Femeilor de Afaceri din Bucuresti, este consilier pe relatii externe. Alina Buteica, 26 de ani, a facut un master „trei in unu” la una dintre Grandes Ecoles de elita din Franta si, timp de o jumatate de an, a pus umarul la intrarea marcii Infiniti in Europa. Nissan a fost una dintre temele ei de vacanta, la masterul in management, informeaza Gandul.

Noul plan de suspendare a lui Traian Basescu. Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vintu pregatesc terenul pentru o noua suspendare a lui Traian Basescu. Se bazeaza pe sprijinul politic al lui Crin Antonescu si incearca sa-l obtina, prin presiuni intense, sustin surse din PSD, si pe cel al lui Victor Ponta. Atragerea PSD este elementul care mai lipseste din constructia minutios pregatita. Conform aranjamentului dintre cei doi moguli, „motivul” care va fi invocat in cererea de suspendare este „siguranta nationala”, iar „arma” pe care se bizuie este dosarul „ALRO”, pe care acestia incearca sa-l redeschida, scrie evz.ro.

Scriitorul Fanus Neagu pentru Paunescu: „Sper sa-i dea Dumnezeu tarie sa revina!”. Prieten de o viata cu Adrian Paunescu, scriitorul brailean Fanus Neagu ne-a vorbit cu greu despre poetul aflat in suferinta. „Sper sa-i dea Dumnezeu tarie sa revina! Mi-e greu sa vorbesc, suntem prieteni de o viata. Saptamana trecuta am vorbit cu el, marti, miercuri, inainte de a se intampla!”, ne-a declarat, in exclusivitate, scriitorul Fanus Neagu.”Sunt marcat”, si-a inceput Fanus Neagu marturisirea, in momentul in care l-am intrebat despre prietenul sau cel mai bun, „prieten de-o viata”, cum i-a spus lui Adrian Paunescu. Vadit emotionat, cu vocea gatuita, Fanus Neagu ne-a povestit ca a vorbit saptamana trecuta cu Paunescu: „Ce faci?! Nu dai niciun semn?!”, l-a intrebat. „El n-a spus mare lucru, parea vesel ca de obicei”, a mai povestit Fanus Neagu, citat de Adevarul.

Terorismul, pericol si nu prea in ochii expertilor romani. Atentatul terorist dejucat saptamana trecuta pe aeroportul din Dubai si coletele-bomba care au creat panica in jurul mai multor institutii publice de la Atena, Berlin si Bologna aduc „lupta impotriva terorii” din nou in prim-planul dezbaterilor internationale. In acest context, Romania libera propune urmatoarea intrebare: se numara Romania printre tarile amenintate de atentatele teroriste? Analistii din afara contactati pe acest subiect cred ca primejdia este reala si ca securitatea interna nu trebuie ingnorata, in timp ce specialistii si politicienii romani apelati nu considera pericolul unul foarte mare. „Chiar daca Statele Unite, Marea Britanie sau Franta ofera o mai mare motivatie teroristilor, Romania ar putea sa reprezinte o oportunitate mai buna pentru ca nu are un sistem de securitate la nivelul tarilor mentionate anterior”, crede Daniel Korski, expert in cadrul Departamentului pentru Planificare Internationala al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR) – o organizatie neguvernamentala paneuropeana, potrivit Romania libera.

Cat de romani sunt Nicolae Ghinea si Aurelian Radu, oamenii de stiinta care lupta contra cancerului: ar fi putut face descoperirea in Romania? Nicolae Ghinea si Aurelian Radu sunt mandri de originea lor, dar nu pot ignora faptul ca traiesc si muncesc, de multa vreme, peste hotare – acolo unde au performat. „Cercetarile despre FSHR au fost facute si finantate, in totalitate, de institutii franceze si americane. Pe de alta parte, educatia noastra, inclusiv studiile doctorale si formarea initiala ca cercetatori s-au facut in Romania. Ambii avem dubla cetatenie. Intrucat lucram si suntem stabiliti in Franta si SUA, credem ca cel mai corect ar fi sa fim descrisi ca „francez-roman” si „american-roman”. Desemnarea care este, insa, uzuala pentru persoanele in situatia noastra este „cercetator francez/american de origine romana”, spun Ghinea si Radu. Iata, in continuare, o parte din prezentarea pe care cei doi si-au facut-o la solicitatea ziarului Gandul.

Panouri solare in gradinile Domnului. Bisericile si manastirile vor putea primi de la stat cate 500.000 de lei pentru a-si instala panouri solare sau pompe de caldura. Guvernul a decis sa includa si bisericile in randul institutiilor care vor primi bani de la buget pentru a se incalzi ecologic. Concret, in baza unui ordin semnat de ministrul mediului, Laszlo Borbely, fiecare lacas de cult din Romania va putea depune cate un proiect pentru „a accesa” maximum 500.000 de lei (aproape 116.500 de euro) pentru a-si instala panouri solare ori alte sisteme „verzi” de incalzire. Iar Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu – institutia care gestioneaza Programul „Casa Verde” – a precizat ca „eligibile pentru finantare sunt toate unitatile de cult: biserici, mitropolii, dar si camine de batrani care apartin de o unitate de cult”, scrie evz.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro