Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Se intampla in Romania: tronson de autostrada gata cu 9 luni inainte de termen; Cum isi fac vile sefii din Jandarmerie; Promisiunile USL, la momentul adevarului; 1 Mai intr-o tara fara "constiinta de clasa"; Cultura romaneasca, promovata in Thailanda

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cum isi fac vile sefii din Jandarmerie. Fostul comandant al Batalionului 3 Jandarmi, lt.col Ion Lepadatu, inchiria gardurile unitatii pe saci de ciment si galeti de lavabil. Sefii Jandarmeriei Romane dau o alta conotatie spagii. Fostul comandant al Batalionului 3 Jandarmi, lt.col (r) Ion Lepadatu, o masca sub forma unei sponsorizari pentru unitatea pe care o conducea. El nu primea bani direct, ci zeci de saci de adeziv de polisteren si lavabil, sub pretextul ca vrea sa repare terenul de sport al unitatii. Inspectorii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si cei ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI, fostul „Doi si-un sfert”) au descoperit ca cimentul solicitat de comandantul Batalionului 3 Jandarmi nu era destinat reparatiei terenului, ci tencuirii zidurilor vilei sale. In acest dosar, care a fost instrumentat doi ani de DNA, au dat cu subsemnatul toti sefii Jandarmeriei Romane. Pe 28 decembrie 2011, Lepadatu a fost gasit vinovat de judecatori si condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, scrie EVZ.

Se intampla in Romania: tronson de autostrada gata cu 9 luni inainte de termen. Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a vizitat santierul lotului 1 al autostrazii dintre Timisoara si Lugoj si s-a aratat multumit de evolutia lucrarilor, mai ales ca acest tronson va fi deschis circulatiei mai devreme decat s-a stabilit, dar a subliniat ca nu vrea sa se faca rabat de la calitate. In aceasta dimineata, ministrul Alexandru Nazare a vizitat santierul lotului 1 de autostrada dintre Timisoara si Lugoj, dupa care a continuat vizita pe tronsonul Orastie-Deva. „Am avut cateva zile in care nu am putut lucra, inainte si dupa Pasti, cand vremea a fost mult prea umeda. Insa nu avem de ce sa ne plangem, acum este soare, lucrarea merge bine si cu siguranta acest tronson va fi deschis circulatiei in aceasta vara”, a declarat Stefan Serbu, seful de santier, anunta Adevarul.

Promisiunile USL, la momentul adevarului. Indiferent cine va face parte din noul guvern condus de Victor Ponta, acesta va trebui sa raspunda unei dileme morale: sa-si asume masurile de austeritate adoptate de guvernele precedente si sa recunoasca in acest fel ca nu are alternativa sau sa le denunte si sa se arunce intr-o spirala a cheltuielilor populiste. In primele zile de cand a fost nominalizat, Ponta s-a intors deja, spasit, la discutiile cu FMI. Nu numai moneda nationala a resimtit din plin caderea Guvernului Ungureanu si nominalizarea lui Victor Ponta in functia de prim-ministru, ci si agentiile de rating. Luni, Fitch a difuzat un comunicat in care avertizeaza asupra unor eventuale derapaje populiste ale noului guvern. „Fitch va continua sa monitorizeze evolutiile politice din Romania, inclusiv alegerile locale de la inceputul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale si economice pana la alegerile parlamentare si dupa, – se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara, care mentioneaza ca USL conduce in sondajele de opinie si, cel mai probabil, va forma Guvernul si va conduce tara pana la alegerile din toamna. „Ratingul Romaniei include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamna. Totusi, cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte, fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”, informeaza Romania Libera.

1 Mai intr-o tara fara „constiinta de clasa”. Fatalismul vechilor societati, in care saracia si averile par sa se reproduca in cadrul acelorasi comunitati impermeabile, a fost anulat in chip mai radical aici in Rasaritul post-comunist. Nimeni nu mai stie prea bine ce sarbaroreste la 1 mai. E o simpla aniversare a manifestatiilor muncitorilor de la Chicago pentru ora de munca de opt ore? Sau e o celebrare a clasei proletare in opozitia ei permanenta si ireductibila cu capitalul? Sau poate va fi devenit deja in epoca noastra post-totalitara o celebrare, care nu exclude de asta data pe nimeni, a muncii in sine ca activitate creatoare? In orice caz, echivocurile se pastreaza. In tarile Europei occidentale, cu exceptia Tarilor de jos si Elvetiei, sindicatele gasesc prilejul de a organiza, dupa model istoric, manifestatii revendicatoare, cu toate ca tocmai americanii nu le urmeaza exemplul, ei cautand sa ia distanta fata de subtextul marxist al sarbatorii europene. Agitatia flamurilor rosii de pe strazile europene continua sa transmita, subliminal, mesajul arhaic al soteriologiei marxiste. Chiar daca in prim-plan se gasesc revendicari particulare adresate fie muncipalitatii, care restrange posturi in diferite domenii, fie intreprinderilor industriale, care isi delocalizeaza productia, marile adunari populare comunica emotia revolutiei, scrie Deutsche Welle.

Askar Yedilbayev, expert Organizatia Mondiala a Sanatatii: „Tara ar trebui sa fie in alerta TBC!” Reprezentantul OMS atentioneaza ca multi dintre romani nu mai raspund la tratament. Askar Yedilbayev, reprezentantul OMS pentru Europa, vorbeste despre evolutia TBC-ului in Romania, cauzata de ignoranta bolnavilor si de lipsa tratamentelor potrivite. 50 de persoane se imbolnavesc zilnic de TBC. Suntem pe primul loc in Europa la incidenta acestei boli, iar aproape jumatate dintre cei afectati au devenit rezistenti la tratamentul clasic. Evz: Cati romani sufera de TBC? Askar Yedilbayev: Oficial, in Romania exista 3.400 de bolnavi, iar din acestia 1.200 au dezvoltat turbeculoza rezistenta la medicamente (TRM). TRM e extrem de greu de tratat, medicamentele normale nu sunt eficiente si e nevoie de un tratament care este mult mai costisitor, anunta EVZ.

Cultura romaneasca, promovata in Thailanda. Ansamblul „Casa Iurca de Calinesti” din Sighetu Marmatiei va prezenta specificul si originalitatea folclorului romanesc in capitala Thailandei, Bangkok, acolo unde, in perioada 6-9 mai, va avea loc Conventia Mondiala Rotary, care va reuni peste 50.000 de personalitati din intreaga lume. Folclorul romanesc va fi promovat in perioada 6-9 mai la peste 10.000 de kilometri distanta de casa, la Bangkok, capitala Thailandei, acolo unde va avea loc Conventia Mondiala Rotary din acest an. Romania va fi singura tara nonorganizatoare care va avea program artistic in fiecare zi la reuniunea la care vor participa aproximativ 50.000 de persoane, dintre care 33.000 sunt rotarieni. La Conventia Rotary International, una dintre cele mai mari organizatii cu caracter umanitar din lume, va participa si o delegatie a Romaniei din care fac parte aproximativ 100 de rotarieni, informeaza Adevarul.

Cine vrea scaunul lui Radu Mazare. Printre contracandidatii actualului primar se afla fostul sau sef de partid si fostul prefect. Mai multi politicieni vor sa-l impiedice pe Radu Mazare sa mai stea inca patru ani (16 in total) in fruntea Primariei Constanta. Cel mai recent intrat in lupta este fostul prefect, Claudiu Palaz, despre care s-a speculat ca ar urmari functia de presedinte al Consiliului Judetean. „Cred ca Primaria Constanta are nevoie de un profesionist care sa faca lucrurile cum trebuie, nicidecum dupa ureche, cu paine si circ”, a spus insa Palaz ieri, la depunerea candidaturii, din partea UNPR. Analistii politici spun ca migrarea a cinci primari importanti dinspre PDL spre PNL, primari care l-ar fi sprijinit pe Palaz la CJC, l-a determinat pe acesta sa se indrepte spre primarie, nu spre consiliu. Un alt politician care vrea sa-l bata pe Mazare in alegeri este Gheorghe Dontu, actual presedinte al Partidului Ecologist Roman, filiala Constanta, dar fost sef al PSD, chiar in timpul in care Radu Mazare era in partid. „Vrem un oras cu taxe minime, in care intreprinzatorii vor fi incurajati si sprijiniti, fara taxa de liniste, un oras in care sa respiram, in care alegatorii sa-si poata hotari soarta stiind cum s-a cheltuit banul public”, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro