Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Secretarul general al PPE rezumă capacitatea guvernului român: „Cum vreți să faceți bugetul UE, dacă nu sunteți capabili să faceți un buget național”; Marea manipulare a realității fiscal-bugetare: consecințele concrete pentru companii

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Proiectul de buget pentru anul 2019 este subiectul care stârnește adevărate scandaluri între actorii politici din țară.Președintele Klaus Iohannis a declarat în cursul zilei de marți că „Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate” și cere guvernului să vină cu „un buget realist”. În replică PSD a declarat, într-o postare pe Facebook că „Președintele Iohannis nu înțelege nimic din economie” și că în realitate veniturile românilor au crescut 20,3% pentru salariați, aceștia îi sugerează președintelui Iohannis să „trateze lucrurile mai serios” se mai arată în postarea Partidului Social-Democrat. Nu doar Iohannis critică proiectul de buget, primarii marilor orașe amenință cu proteste la guvern, titrează Digi24. Mesajul primarilor a fost trimis marți seară, după o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Primarii din municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, acuză Ministerul de Finanțe și Guvernulcă în 2019 se dorește alocarea a doar 45-50% din impozitul pe venit către primării, față de 60% cât ar fi necesar după scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% în 2018, pentru reechilibrarea bugetelor. Informațiile au fost obținute de primari ”pe surse” fiindcă Guvernul nu a avut până acum nicio consultare cu ei, așa cum prevede legea, iar proiectul de buget nu a fost încă publicat, deși Executivul a anunțat că va fi aprobat în această săptămână. Nu doar politicienii din România sunt îngrijorați de proiectul de buget pentru 2019, secretarul general al Partidului Popular European, Antonio López-Istúriz, a declarat într-un interviu pentru Adevărul Live: „Cum vreţi voi să faceţi bugetul UE, dacă nu sunteţi capabili să faceţi un buget naţional?”. Acesta se arată indignat de PPE e decis să ajute România aflată la președenția Consiliului UE și că vor să ajute poporul român, președenția fiind o oportunitate, dar că problemele apar atunci când același guvern care deține președenția atacă zilnic Bruxelles-ul, se plânge și încearcă să găsească țapi ispășitori, acesta solicitând ca problema să fie rezolvată imediat. Cristi Grosu scrie pe Curs de Guvernare despre marea manipulare a realității fiscal-bugetareși care sunt consecințele concrete pentru companii. Execuția pe anul 2018 e bazată pe cifre false, iar bugetul pe anul 2019 e bazat pe cifre false: cum să abrogi prevederile unei legi care se referă tocmai la interdicția de-a falsifica cifrele, dacă nu falsifici cifrele.

Modul de functionare al acordului dintre Comisia de Prognoză și ANAF intră de asemenea în atenția publică. Într-un interviu pentru Hotnews, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu a declarat că „”Nu am luat nicio atribuție ANAF. Încercăm împreună să avem o viziune sectorială, economică, bazată pe analizele macroeconomice, la care credem că ne pricepem, astfel încât să le oferim un sprijin”. Potrivit acestuia, scopul este să-i sprijine și să valorifice și mai mult analizele și fundamentele folosite, în general, pentru prognoze. Protocoalele paralele ale Partidului: un document oficial arată că Darius Vâlcov va controla lista firmelor verificate de ANAF, scrie Republica într-un material în care prezintă documentul postat pe siteul ANAF. Potrivit acestora, Documentul adaugă că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei reprezintă TVA nefiscalizat, care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat. Mediafax scrie că prin acordul încheiat între ANAF și CNSP, are loc o schimbare de strategie, prin care „CNSP selectează și ANAF controlează”, aceștia precizând CNSP va selecta contribuabilii care vor fi propuși pentru controalele ANAF.

Bun de citit:

Tragedia aviatică de la Balotești, analizată de National Geographic. Naţional Geographic a difuzat duminică, 27 ianuarie, în cadrul serialului „Dezastre în aer” un documentar despre zborul Tarom 371 Bucureşti – Bruxelles, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Otopeni, pe 31 martie 1995. Doi dintre anchetatorii cazului, Sorin Stoicescu şi Aurelian Botezatu, au fost intervievaţi de National Geographic pentru a elucida cele întâmplate pe 31 martie 1995 cu aeronava Airbus 310 pilotată de comandatul Liviu Bătănoiu şi de secundul Ionel Stoi. Avionul s-a prăduşit la 3 kilometri de Aeroportul Otopeni, în apropierea gării din localitatea Baloteşti, şi toţi cei 60 de oameni aflaţi la bord, 49 de pasageri şi 11 membri ai echipajului, şi-au pierdut viaţa, scrie Adevărul.

Un avocat și un fost șef DSP Olt, ambii în trecut având probleme cu justiția – numiți la cabinetul noii șefe a Fiscului. Avocatul Marius Stăncescu și fostul șef al Direcției de Sănătate Publică Olt Andrei Iordache au fost numiți de noul președinte al ANAF, Mihaela Triculescu, în postul de consilier, respectiv șef de cabinet, potrivit informațiilor Profit.ro, confirmate de cei doi. Iordache este un apropiat al noii șefe a ANAF, presa relatând că Darius Vâlcov, cel care ar fi susținut numirea lui Triculescu în funcție, a cunoscut-o pe aceasta chiar prin intermediul lui Iordache. Cei doi au avut în trecut probleme cu justiția, scrie Profit.ro

Numărul absolvenților de doctorat a scăzut la jumătate în 3 ani. Numărul absolvenților de studii superioare a scăzut în perioada 2014-2016 cu circa 12 mii de persoane. În 2016, cele mai recente date detaliate oferite de Institutul Național de Statistică arătau faptul că cel mai amplu declin a avut loc în privința absolvenților de doctorate, al căror număr a scăzut cu 47,3% față de 2014. Pe domenii, cifrele Eurostat arată că procentul absolvenților de învățământ superior din România, în 2016, este mai mare decât media Uniunii Europene mai ales la drept și administrație, științe naturale și matematică, inginerie și construcții, scrie Edupedu.

Republica Moldova: Maia Sandu avertizează asupra consecinţelor unui vot fraudat.La Chișinău se vorbește tot mai mult despre pericolul fraudării alegerilor parlamentare din 24 februarie. Un candidat al blocului electoral ACUM a fost bătut la Edineț în fața sediului poliției, iar organizația nonguvernamentală „Promo-Lex”, care monitorizează campania, a denunțat intimidarea observatorilor de către poliție și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate. DW a discutat despre atmosfera care persistă la începutul acestei campanii electorale cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (parte a blocului electoral ACUM), Maia Sandu, potrivit Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro