Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Traiesc in Molenbeek si lucrez pentru NATO; Europa intre protectionism si fair-play social; Welcome to the Hotel Teleorman

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Traiesc in Molenbeek si lucrez pentru NATO.Viata s-a schimbat in Molenbeek dupa atacurile de la Paris si inca si mai mult dupa cele petrecute chiar in Bruxelles, in martie 2016. Cartierul a fost izolat timp de cateva zile. De atunci, militarii patruleaza strazile. Probabil ca ati auzit de Molenbeek. Este acea parte de Bruxelles devenita celebra dupa tragicele atacuri din Paris de pe 13 noiembrie, cand au fost ucisi 130 de oameni inocenti. Relatarile mass-media au scos in evidenta faptul ca multi dintre membrii celulei teroriste responsabile pentru macelul din Paris provin din Molenbeek. Imaginea creata de presa cartierului, unde somajul in randul tinerilor ajunge la 60% si unde imigrantii magrebieni sunt in majoritate, este una mai degraba negativa, chiar panicarda. Viata s-a schimbat in Molenbeek dupa atacurile de la Paris si inca si mai mult dupa cele petrecute chiar in Bruxelles, in martie 2016. Cartierul a fost izolat timp de cateva zile. Iar raiduri ale politiei au avut loc in mod frecvent. De atunci, militarii patruleaza strazile. Viata s-a schimbat in Molenbeek dupa atacurile de la Paris si inca si mai mult dupa cele petrecute chiar in Bruxelles, in martie 2016. Cartierul a fost izolat timp de cateva zile. Iar raiduri ale politiei au avut loc in mod frecvent. De atunci, militarii patruleaza strazile, informeazaAdevarul.

Europa intre protectionism si fair-play social.Logic ar fi ca, in contextul european de astazi, Romania sa-si defineasca ea insasi anumite preocupari specifice, pe care sa le negocieze cu tarile occidentale, in contrapondere la masurile protectioniste pe care acestea le au in vedere. Am observat un lucru uimitor. La conferinta de presa comuna a presedintilor Iohannis si Hollande, presa romaneasca nu a pus nicio intrebare privitoare la Schengen sau la situatia lucratorilor detasati, manifestand in schimb un foarte mare interes pentru subiectul apararii europene si relatia cu NATO. Tine asta doar de nivelul de informare, de o anumita sensibilitate sau e vorba de o reactie cu resorturi mai complicate? In Romania, muncitorii detasati sunt confundati adesea cu emigrantii, ceea ce este o mare greseala, caci primii pleaca pe termene strict definite, in cadrul unor contracte, pe cand ceilalti pornesc pe drumul unei aventuri personale fara nicio garantie. Desigur ca acest termen, „plecare”, nu mai are, din fericire, nimic din dramatismul epocii comuniste, cand se vorbea de „plecari definitive”, dar este important sa intelegem ca mizele politice, economice, sociale sunt complet diferite. Ar trebui sa se inteleaga cel putin faptul ca migratia intra la capitolul liberei circulatii a persoanelor, in timp ce detasarea lucratorilor tine de libera circulatie a serviciilor, potrivitDeutsche Welle.

Welcome to the Hotel Teleorman.Cand DNA l-a chemat pe Liviu Dragnea sa descrie cum, in complicitate cu fosta sotie, a platit din banii Directiei de Protectie a Copilului Teleorman niste lucratoare la PSD, am sperat ca, de fapt, era vorba de dosarul Hotelului Turris din Turnu Magurele. M-am inselat. De atunci incoace, am continuat sa sper ca acel dosar, inchis in martie 2014 de catre Parchetul General, condus atunci de Tiberiu Nitu, va fi redeschis. Pana acum, cel putin, m-am inselat din nou. Nu ma mira ca procurorii lui Nitu au clasat o evaziune fiscala evaluata la 17 milioane de lei in 2010, dar care se dublase in 2013. Dar, ma mira ca un dosar trantit atat de grobian a ramas cu parafa „NUP”, in timp ce Dragnea se viseaza azi premier. In ce a constat dosarul Hotel Turris SA Turnu Magurele? In 2009, Bombonica Dragnea, atunci sotia lui Liviu de la PSD, a pus mana pe 95% din actiunile acestei societati comerciale. Printre activele Hotel Turris SA se regasesc, evident, un hotel, dar si alte imobile. In acelasi an 2009, intr-o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor a societatii, actionarii (adica majoritarul, Bombonica Dragnea) decid sa „restituie” actionarului majoritar (aceeasi Bombonica Dragnea) activele societatii, deci cladirea hotelului si alte imobile, anuntaRomania Libera.

Scandalul fratilor Dassler a revolutionat lumea sportului. Adolf si Rudolf au avut doua mari pasiuni: cizmaria si sportul. A fost nevoie de o cearta intre cei doi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si, astfel, a aparut o rivalitate cotata, astazi, la miliarde de euro. „Adidas” si „Puma” sunt doua dintre cele mai mari trei companii producatoare de echipament sportiv din toate timpurile Cei doi frati germani au pus bazele unei afaceri prin anii „20, in localitatea bavareza Herzogenaurach. Mai exact, intr-un atelier transformat dintr-o simpla spalatorie de rufe. Pasiunea comuna: cizmaria! Ideea originala a fratilor Drassler a fost cea care avea sa devina un „musai” in sport: incaltamintea cu crampoane.” Adi se ocupa cu tehnica incaltamintei, de tehnologia acesteia, in timp ce fratele sau mai mare avea limba ascutita, deci, automat, era iscusit in vanzari. Inca din 1925, pantofii-minune faceau furori printre fotbalisti si atleti, iar sase ani mai tarziu au devenit ravniti si de tenismeni. Succes garantat pentru familia Dassler, informeaza EVZ.

Cum vrea Romania sa reduca impactul global al schimbarilor climatice. Bucurestiul se va afla pe harta europeana a evenimentelor destinate combaterii schimbarilor climatice, dupa ce Capitala va gazdui, pe 17 septembrie, evenimentul „Redu amprenta de carbon – 2016”. Concret, evenimentul organizat de Asociatia Environ, este facut in parteneriat cu Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti si face parte din seria de manifestari organizate in perioada 09 – 18.09.2016 la nivelul Uniunii Europene pentru a sarbatori European Climate Diplomacy Day. „Faptul ca Bucurestiul a fost inclus pe harta acestor evenimente reprezinta dovada implicarii responsabile a Romaniei in acest efort international de reducere a impactului global al schimbarilor climatice, inclusiv angajamentul ferm de transpunere a obiectivelor COP 21 desfasurat la Paris in decembrie 2015”, se arata intr-un comunicat de presa, scrie Adevarul.

Very Black Cube. Spionasii de la Black Cube, care acum se afla in arest la domiciliu (?!), au fost angajati de un fost ofiter de rang inalt al SRI, care in 2013 a parasit institutia, in 2015 a fost trimis in judecata de DNA, iar in 2016 s-a gandit sa se razbune. Cum? Hard. De aici ideea de a spage mailuri cu ranga – ale Procurorului Sef Kovesi si ale apropiatilor – convins ca trebuie sa gaseasca ceva compromitator in ele. Lent-colonelul in rezerva Dragomir ar fi putut sa se razbune mai ieftin, dar a ales varianta de un milion de lire sterline. Si, fiindca n-avea marunt, a facut o cheta pe la dusmanii procurorului-sef al DNA. „Operatiunea Tornado” (asa a numit-o; deformare profesionala) urma sa „disemineze in media internationala eventualul rezultat”, relateaza Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro