Subiectele zilei: Urmează marea emigrare a medicilor români. În Anglia, vor primi salarii de 8 ori mai mari; Cum se ridică un „cartier inteligent“, orientat pe nevoile oamenilor, nu pe tehnologie
Urmează marea emigrare a medicilor români. În Anglia, vor primi salarii de 8 ori mai mari. În următoarele luni, sute de medici de familie vor emigra în Marea Britanie, iar acest val de plecări va afecta serios sistemul nostru de sănătate şi aşa foarte şubred. Asta spun reprezentanţii doctorilor, după ce statul englez a anunţat că începe un amplu proces de recrutare în România. Oferă de până la opt ori mai mult decât câştigă un asemenea medic în ţară. Potrivit unui studiu recent, în 2030, doar un român din trei va mai avea medic de familie, potrivit Știrile ProTV.
Cum pot fi repornite, după Dragnea, negocierile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Cele două obiective la care Guvernul Dăncilă nu poate renunţa. Consensul agreat de ţările europene cu privire la Directiva Gazului Natural a fost una dintre cele mai importante realizări a României în timpul preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului UE. Acest rezultat poate să legitimeze guvernul Dăncilă să repornească negocierile cu privire la exploatarea offshore a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră. Punctul de plecare în negocieri poate fi consolidarea securităţii energetice, adică accesul consumatorilor români la o sursă sigură de aprovizionare în schimbul unui preţ rezonabil, potrivit Adevărul.
Cum se ridică un „cartier inteligent“, orientat pe nevoile oamenilor, nu pe tehnologie. Cartierul Seestadt Aspern, de la periferia Vienei, se întinde pe 240 de hectare şi se află la 12 km de capitala Austriei. Linia de metrou a fost prelungită înainte de începerea construcţiilor. Apoi a fost construită prima clădire cu fonduri UE şi au fost amenajate zone de recreere. Construcţiile ulterioare au fost realizate cu investiţii private. În cartier vor locui, până în anul 2030, în jur de 20.000 de oameni. Interesant este că „micul oraş“ are un concept inovator de mobilitate, premiat la nivel european, şi aproape că nu vezi o maşină pe străzi, în condiţiile în care 80% din mobilitate este axată pe pietoni, biciclişti şi transport public, scrie Ziarul de Iasi.
Copii abuzaţi. La debutul unui amplu proces pentru repetate şi îndelungate abuzuri sexuale comise asupra unor copii, autorităţile germane se confruntă cu întemeiate critici. În cauză sunt însă şi altele. Nu în ultimul rând româneşti. În campingul unui cartier al micului orăşel renan Lügde staţionau rulote. În interiorul lor se instalase, pentru zeci de copii, infernul pe pământ. Timp de câteva decenii cei mici fuseseră aduşi aici de familii spre a se bucura de clipe de răgaz şi de vacanţă, dar aveau să se trezească transformaţi în surse de plăceri sexuale pentru un grup de perverşi extrem de odioşi. Care nu s-au mulţumit să le fure copilăria, să-i abuzeze şi să-i violeze sălbatic, să-i traumatizeze probabil pe veci. Şi-au prefăcut victimele, ca tovarăşii lor de perversiuni din Argeş, Dâmboviţa şi Mannheim, recent arestaţi, în surse de mănos venit. Pedofilii şi-au filmat crimele, vânzând înregistrările pe sume parţial exorbitante în darknet, scrie Deutsche Welle.
Rom să fii, că nu mai pleci din Marea Britanie. Ne-am întâlnit cu romi slovaci în școli englezești, am stat de vorbă cu mediatorii sanitari și reprezentanții politici. Am văzut că engleza lor este impecabilă, că vor să se facă polițiști și doctori și primesc ajutor de la toți din jurul lor. Și atunci cum se face că cei din Marea Britanie sunt atât de diferiți? Dacă rămânem la întrebarea principală – ce este atât de diferit la abordarea englezească – întregul sistem al mediatorilor sanitari este primul dintre cele mai importante răspunsuri. Deși începuturile au fost grele pentru mediatorii sanitari, astăzi îi ridică în slăvi pe romii slovaci. „Ne-a plăcut cel mai mult să lucrăm cu această comunitate. Avem multe satisfacții. Familiile țin foarte mult la copii și există multe lucruri pozitive legate de structura familiei.”, spun mediatorii sanitari din Ivy Lodge, un cartier cu cea mai mare comunitate de romi slovaci din Sheffield, potrivit unui text European Press Prize, citat de Republica.ro.
Actorul Mihai Călin, atac dur la adresa directorului Teatrului Național București: Ion Caramitru conduce dictatorial, a folosit mare parte din resurse în interes personal / Oamenilor le este frică să vorbească pentru că se tem de el ca de cancer. „Din punctul meu de vedere și al conducerii sindicatului actorilor, dl Ion Caramitru, managerul general al Teatrului Național, care acum încearcă să facă ceva, să obțină fonduri, să deblocheze, dumnealui în ultimii ani a folosit foarte mult în interes propriu, personal o mare parte din activitatea teatrului. A condus în mod dictatorial, în mod autocrat, folosind o mare parte din resursele teatrului pentru propriul avantaj financiar. Mare parte din spectacole sunt regizate și jucate de dumnealui”, a afirmat Mihai Călin, potrivit G4media.ro.
Rep Moldova: Victor Catan: „Aceste persoane au transformat Ministerul Afacerilor Interne într-o structură aproape mafiotică”. Fostul ministru de interne spune că procesul capturării instituțiilor statului a început pe timpul guvernării comuniste, însă guvernarea PD a reușit să pună stăpânire pe toate ramurile puterii. „Abordările mele și ale echipei ministeriale vor fi direcționate, cu fermitate și transparență, către transformarea Ministerului Afacerilor Interne într-o instituție deschisă pentru cetățeni, o instituție care își va îndeplini cu onoare misiunea de asigurare a securității, ordinii publice, liniștii și stabilității în societate”, a promis noul ministru de interne, viceprim-ministru, Andrei Năstase. Cum poate fi recuperată încrederea cetățenilor în poliție? La aceasta și alte întrebări răspunde fostul ministru al Afacerilor Interne, general-maiorul în rezervă Victor Catan pentru Radio Europa Libera Moldova.