Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Vestile aduse de Mihai Tanasescu despre pensii, CAS si TVA; Legea Sanatatii capata vigoare cu noul ministru; Cele mai inalte blocuri de apartamente din Romania, "probleme grave la structura de rezistenta"; Al doilea lunetist, asasinul real al lui Bobby Kennedy?

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Vestile aduse de Mihai Tanasescu despre pensii, CAS si TVA. Reprezentantul Romaniei la FMI a anticipat posibilitatea cresterii salariilor. Reducerea CAS sau TVA mai asteapta. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a acordat „Evenimentului zilei” si revistei „Capital” un interviu in exclusivitate despre perspectivele economice in urmatoarea perioada. Evenimentul zilei: Deficitul bugetar pe primul trimestru s-a incadrat in tinta convenita cu FMI. Ar fi fost posibil acest lucru daca nu s-ar fi decalat termenul de plata a impozitului pe profit din aprilie in martie? Mihai Tanasescu: Acea decalare a ajutat la atingerea tintei, dar trebuie luata in calcul intreaga executie bugetara. Eforturile care au fost facute, chiar in conditiile vremii nefavorabile, au permis incadrarea in aceasta tinta a deficitului. Integral in EVZ.

Legea Sanatatii capata vigoare cu noul ministru. Elaborarea si implementarea proiectului de lege din domeniul sanitar este motivatia principala pentru care Vasile Cepoi a fost propus marti seara de premierul Victor Ponta la sefia Ministerului Sanatatii. Motiunea de cenzura care a doborat Guvernul Ungureanu e de natura sa puna sub semnul intrebarii si legile sau initiativele legislative care faceau parte din reforma propusa de fostul guvern. Printre acestea exista si o noua lege a Sanatatii, aflata inca in dezbatere publica. Iata insa ca lista viitorului guvern a produs o surpriza de proportii: fostul secretar de stat din Ministerul Sanatatii, responsabil tocmai cu reforma, este propus ministru, fapt care creeaza premise ca textul de lege aflat in dezbatere sa capete mai multa vigoare. „Adevarul” va prezinta o analiza privind cele mai importante schimbari pe care le aduce noua lege, in care unul dintre principalii interlocutori a fost tocmai Vasile Cepoi, scrie Adevarul.

Datoria publica creste cu 360 milioane euro pentru reintregirea salariilor si pensiilor. Guvernul va da esalonat, cu incepere din iunie, banii necesari aducerii salariilor bugetarilor la nivelul anterior lunii iunie 2010. Tot din iunie, pensionarii vor incepe sa primeasca bani pentru CAS-ul retinut abuziv. FMI si Comisia Europeana au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru ca acestea sa revina la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna. Oficialii romani nu au precizat insa cand se va incheia procesul reparatoriu. „S-a majorat deficitul bugetar cu o anumita suma suficienta pentru a acoperi cele doua promisiuni facute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumita suma pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 incepand cu acordarea unei prime cresteri de 8% in luna iunie si, de asemenea, s-a gasit o solutie cuprinzatoare pentru solutionarea problemei pensionarilor, care urmeaza sa primeasca sume lunare incepand tot cu luna iunie”, a declarat Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante, informeaza Romania Libera.

6 mai si fata Europei. Alegerile care au debutat la 6 mai intre altele in Franta, in Serbia si mai ales in Grecia ar putea modifica durabil fizionomia Europei. Europenii se afla intre ciocan si nicovala, deopotriva economic, psihologic si politic. Desi atat francezii, sarbii cat si, mai ales grecii se zbat intr-o vadita degringolada, de votul lor de la 6 mai depinde, in larga masura, viitorul zonei euro si a Batranului Continent. In Serbia, votul ar putea genera probleme suplimentare pentru pro-occidentali, aducandu-i inapoi, pe scena politicii, pe ultranationalistii criminalului de razboi Slobodan Milosevici. In Franta, infrangerea lui Nicolas Sarkozy aduce la putere un presedinte socialist care si-a momit, demagogic, electoratul. Francois Hollande le-a promis francezilor – si europenilor – o crestere economica si a nivelului de trai nefinantabila in conditiile in care Europa lupta sa-si regaseasca pierduta competitivitate globala si abia-si trage sufletul dupa o criza a datoriilor ce ameninta acut sa reizbucneasca oricand, scrie Deutsche Welle.

Plagiatul ministrului de la „Standford”: prezentam dovezile. Premierul desemnat Victor Ponta a anuntat aseara retragerea Corinei Dumitrescu din viitorul guvern. El a explicat ca aceasta nu a gresit cu nimic, dar ca ministrul Educatiei are de organizat imediat inscrierea la clasa pregatitoare, admiterea la liceu si bacalaureatul si ca „nu poate functiona daca trebuie sa dea explicatii zilnic presei privind alte subiecte”. Corina Dumitrescu este cel de-al doilea ministru retras de Ponta, dupa ce saptamana trecuta el a renuntat si la Victor Alistar. Surse din PSD spun ca Marian Oprisan si grupul de la Constanta au insistat pentru mentinerea ei pana in ultima clipa. In locul acesteia, premierul desemnat l-a propus pe senatorul PSD Ioan Mang. Acesta este ca formatie inginer specializat in tehnica de calcul si cadru didactic la Universitatea Oradea. Declaratia sa de avere arata patru terenuri intravilane, trei case, depozite bancare de 66.000 de lei si actiuni la o fabrica de tricotaje, o tipografie si o firma de tehnica de calcul. Acestea din urma au contracte cu Spitalul Judetean din Oradea, Curtea de Apel si Primaria Municipiului Oradea, anunta EVZ.

Cadere libera. Cele mai inalte blocuri de apartamente din Romania, „probleme grave la structura de rezistenta”. Cele mai inalte cladiri de apartamente din Romania au vicii „grave la structura de rezistenta”. O sentinta judecatoreasca si un raport tehnic intaresc acest diagnostic. Cele mai inalte blocuri de apartamente din Romania se gasesc in Bucuresti, la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii. Alcatuiesc complexul Asmita Gardens. Arhitectul lor le considera cel mai sigur loc in care cineva s-ar putea afla in timpul unui cutremur. Sunt sapte blocuri turn – cu 17 pana la 25 de etaje, masurand intre 66 si 90 de metri in altitudine si cuprinzand 758 de locuinte. Au costat 94 de milioane de euro. In decembrie 2011, dezvoltatorul Asmita Gardens a intrat in insolventa, iar azi, apartamentele inca necontractate, aproximativ 350, sunt vandute de un administrator judiciar. 400 de familii locuiesc sau sunt pe cale sa se mute aici, informeaza Adevarul.

Al doilea lunetist, asasinul real al lui Bobby Kennedy? Presa americana a relatat ca in asasinarea lui Robert Kennedy, fratele presedintelui John F. Kennedy, a fost implicat un al doilea tragator, potrivit unui martor citat de CNN. Ca si asasinarea fratelui sau, cea a lui Bobby Kennedy a dat nastere la diverse teorii conspirationiste, in special in ce priveste existenta unui pretins al doilea tragator. Care chiar a existat… Nina Rhodes-Hughes a declarat pentru CNN ca o a doua persoana a deschis focul asupra lui Robert Kennedy in timpul asasinarii acestuia la Los Angeles, la 5 iunie 1968, dupa ce castigase primarele democrate in vederea alegerilor prezidentiale. Ea a precizat televiziunii citate ca se afla la cativa metri de Robert Kennedy cand au fost trase focurile de arma si era un alt tragator la dreapta sa. „Erau doi tragatori, asta trebuie spus. Trebuie gasit acest al doilea om, pentru ca este sigur ca au fost doi”, a explicat Nina Rhodes-Hughes, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro