Sari direct la conținut

Subiectele Zilei:Cat costa cel mai scump pacient din Romania; John Moore: "Brancusi e tatal meu"; Cum ajungi vames sau politist de frontiera. La examenul de la politie se bruiaza telefoanele; Legalizarea prostitutiei revine in forta

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

John Moore: „Brancusi e tatal meu”. Desi n-a fost recunoscut de marele sculptor roman, John Moore poarta o „amprenta”: are trecut in certificatul de nastere si prenumele Constantin. John Moore si-a vazut o singura data tatal: isi condusese mama pana la atelierul artistului si l-a zarit in usa. Nu si-au spus nimic, iar legatura de sange dintre ei a ramas multa vreme un secret. Fiul nelegitim al lui Constantin Brancusi – de altfel singurul sau urmas – are acum 76 de ani si traieste la Jouy en Josas, o mica localitate din coasta Parisului, scrie EVZ.

Romanii, cu iubirea pe internet. Mai bine de 21% din internautii romani au incheiat o relatie printr-un e-mail, iar 7% au lansat cereri in casatorie pe web. Utilizatorii de internet folosesc webul si in alte scopuri: pentru a trimite e-mailuri cu continut intim sau indecent partenerilor, dar si altor persoane. Internetul este o metoda des folosita de utilizatori pentru a-si exprima sentimentele, dar si pentru a-si mentine relatia. Potrivit unui studiu realizat de Microsoft si Hotmail, 48% din europenii care navigheaza pe web au corespondat cu partenerul sau cu partenera prin mesaje de dragoste trimise pe internet, iar aproximativ 19% au spus pentru prima oara „te iubesc” persoanei iubite, folosind mesaje electronice. „Chiar daca e-mailul este considerat un mijloc de comunicare impersonal, este interesant ca multi utilizatori il folosesc pentru a impartasi sentimente profunde si intime”, spune Tudor Galos, Windows Business Group Lead, la Microsoft Romania, citat de Adevarul.

Cat costa cel mai scump pacient din Romania. Suferind de o forma rara de hemofilie, Edi, in varsta de 21 de ani, poate fi considerat cel mai scump pacient din Romania. Deoarece statul nu poate sa-i asigure tratamentul, tanarul primeste medicamente de la o companie farmaceutica straina care astfel a decis sa studieze cazul sau. In Romania exista, oficial, aproximativ 1.500 de cazuri de hemofilie, o boala ereditara ingrozitoare care impiedica sangele sa se coaguleze. Din cauza afectiunii, bolnavii risca sa faca hemoragie la cea mai banala lovitura, astfel incat, fara un tratament adecvat, acestia pot muri in orice moment. In ciuda riscurilor la care sunt expusi bolnavii, in Romania, medicamentatia pentru hemofilie este subfinantata. Dupa cum am aratat si in articolul publicat ieri, statul roman aloca doar 2.083 lei pe luna pentru fiecare bolnav, fiind pe ultimul loc in Uniunea Europeana din acest punct de vedere. Efectele sunt vizibile: bolnavii din Romania traiesc mult mai putin decat cei din Vest, iar viata lor este in multe cazuri un adevarat calvar. In unele situatii insa, speranta poate veni de la fundatiile sau companiile din strainatate, anunta Romania libera.

Taberele scolare luxoase de langa ghetari sau din Honolulu cauta romani – cat costa sa-ti trimiti copilul. „Surf si limba engleza” la Honolulu, Hawaii, este cea mai exotica oferta a verii 2011. Patru saptamani cu 15 ore de studiu costa in jur de 4.000 dolari, cu cazarea si demipensiunea incluse Ai zice ca-i ireal sa-ti trimiti copilul la vara intr-o tabara de limbi straine pe undeva, intr-un sat austriac cocotat pe creste alpine acoperite cu gheata. Si totusi, exista oferte pentru asa ceva. O agentie de programe educationale din Bulgaria cauta parinti romani dispusi sa plateasca 2.300 de euro pentru a-si trimite copiii intr-o astfel de tabara tocmai acolo, sus, pe creste, intr-un satuc de poveste: Piesendorf. Sunt acceptati copii intre 10 si 16 ani, incepand cu 3 iulie, scrie Gandul.

Cum arata cosul de consum al romanilor. Romanii au cumparat tot mai putine produse care nu sunt de stricta necesitate, iar marfurile ieftine s-au vandut cel mai bine. Noua structura a cosului de consum al populatiei, dupa care se calculeaza inflatia, arata ca familiile au fost nevoite sa-si restranga drastic cheltuielile de zi cu zi. Inflatia din anul 2011 se calculeaza pe baza comportamentului de consum al populatiei consemnat in 2009 (primul an de criza) si evidentiat in ancheta bugetelor de familie, realizata de Institutul National de Statistica (INS), relateaza Adevarul.

In criza alimentara, pamantul sta parloaga. In loc sa majoram productia si sa profitam de pe urma cererii ridicate de produse agroalimentare, agricultura romaneasca e lasata de izbeliste. Cand preturile cerealelor si ale alimentelor ating recorduri dupa recorduri, Romania sta cu trei milioane de hectare de teren agricol nelucrate. In loc sa profitam de pe urma crizei alimentare si sa majoram productia, suprafetele agricole cultivate la noi scad si facem loc importurilor tot mai mari, relateaza EVZ.

Cum ajungi vames sau politist de frontiera. La examenul de la politie se bruiaza telefoanele. Plus: „La coruptie noi suntem mici copii”. Ilegalitatile de la granita trebuie sa fie depistate fie de vamesi, fie de politistii de frontiera. Bresle care, in ultimele zile, au devenit sinonime cu termenul „coruptie”. Cum ajungi sa fii vames sau politist de frontiera? Daca esti patriot si ai si diploma de bac, ai destule sanse Romania, stat candidat la spatiul Schengen, nu impune o educatie si o pregatire profesionala stricta a vamesilor, asa cum o fac statele membre. In Germania si Spania, pentru a fi un simplu agent vamal ai nevoie de o facultate cu profil economic si de cursuri de specializare. Agentii vamali francezi trebuie sa aiba liceul, dar sunt obligati sa urmeze cursuri de perfectionare cu durata de 4 luni. Britanicii nu sunt restrictivi in privinta studiilor, insa examenele profesionale sunt foarte dure, anunta Gandul.

Legalizarea prostitutiei revine in forta. Consilierul prezidential aduce un argument-premiera in favoarea legalizarii prostitutiei: pericolul cresterii agresivitatii barbatilor. Reactia sociologilor: „speculatii”. „In conditiile in care numarul de prostituate este mic, iar fenomenul este clandestin vor creste agresivitatea si violenta sexuala”, spune consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, in articolul „Demografia iubirii: revolutie sau razboi”, publicat de Ziua Indragostitilor in revista Q Magazine. Sociologul porneste de la decalajul demografic existent: „In anul 2019, in Romania vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile. Un milion de tineri isi vor cauta perechea, iar aproximativ 160.000 de barbati vor ramane necasatoriti”, relateaza Romania libera.

Cine are nevoie de Valentine’s Day? Pentru Toni Grecu este o sarbatoare a „baietilor si a fetelor de club”. Bogdan Naumovici se declara o „victima” a ei, iar Dan Chisu o ignora pur si simplu. Confiscata de marketing, Valentine’s Day, sarbatoarea iubirii importata de romani, este respinsa de unii si aprobata de cei care vad in ea doar un motiv de manifestare a bucuriei. Romanii au o sarbatoare autohtona care glorifica dragostea. Dar pentru ca tot ce vine din cultura americana este perceput ca „trendy”, „cool”, „funny”, neaosul Dragobete este inlocuit treptat de Valetine-ul zgomotos si plin de sclipici, precizeaza Adevarul.

„Alcoolul este demodat” – o eleva in clasa a XI-a. Ce face Guvernul ca sa opreasca afacerea cu etnobotanice. „Toata lumea consuma si nimeni dintre cei pe care ii stiu eu nu a patit nimic. Din contra, ne simtim bine si ne cumparam impreuna etnobotanice”, povesteste M.S., in varsta de 16 ani. Un focus-group realizat de Salvati Copiii, in urma discutiilor purtate cu adolescenti din scolile bucurestene, arata ca etnobotanicele se comercializeaza in scari de bloc si pe Facebook si chiar se livreaza la domiciliu. Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, in vreme ce un consumator de droguri devine „popular”: „Dupa prima tigara am fost mai vesel si toata lumea vorbea cu mine. Mi-am facut mai multi prieteni, mergem la aceleasi petreceri si ne simtim bine. Toata lumea consuma si nimeni dintre cei pe care ii stiu eu nu a patit nimic. Din contra, ne simtim bine si ne cumparam impreuna etnobotanice”, povesteste M.S., elev in clasa a X-a intr-un liceu din Capitala. Etnobotanicele, spun adolescentii, sunt substante accesibile atat ca pret, cat si ca procedura de cumparare. Mai mult decat atat, in pofida cazurilor grave facute publice, liceenii considera ca aceste substante nu creeaza dependenta si nici nu provoaca efecte adverse care sa le puna in pericol viata, informeaza Gandul.

Reteta unei casnicii care dureaza de 50 de ani. Tinerii care s-au casatorit ieri, de Sf. Valentin, spun ca acest eveniment trebuia pur si simplu bifat, in vreme ce cuplurile „de aur” il vad ca pe o suprema dovada de dragoste si devotament. Cuplurile moderne nu mai pun mare pret pe casatorie si pentru multe dintre ele aceasta a ajuns doar o formalitate si o modalitate de a inchide gurile insistente ale parintilor. Cei care s-au casatorit ieri, de Sf. Valentin, si-au dorit o ceremonie modesta, cu cat mai putini invitati. De partea lor sunt psihologii, care sustin ca iubirea nu are nevoie de acte. Pentru generatiile mai vechi, casatoria a ramas o dovada a iubirii si a respectului fata de partener. Totusi, valorile care tin un cuplu impreuna sunt in mare parte aceleasi: toleranta, comunicare, intimitate, potrivit Romania libera.

De ce se scumpeste painea. Ce profituri obtin intermediarii. In cateva luni pretul painii ar putea creste cu „mult mai mult de 15%”, sunt de parere reprezentantii patronatului din panificatie Rompan. Romanii ar putea plati pentru paine un pret mai mare cu cel putin 15% in urmatoarele luni, principalul motiv fiind scumpirea de doua ori si jumatate a graului folosit ca materie prima din iulie anul trecut si pana in prezent. „Painea ar trebui sa se scumpeasca cu mult mai mult decat 15%, avand in vedere pretul graului de acum, de 300 de euro pe tona, fata de iulie 2010, cand pretul era 120 de euro pe tona”, a declarat pentru gandul Aurel Popescu, presedintele patronatului de panificatie Rompan, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro