Submarine cu propulsie nucleară. Replica nervoasă a Chinei la acordul SUA-Marea Britanie-Australia / Reacția Rusiei / Cât va costa și ce va implica programul
China a condamnat marţi „calea eronată şi periculoasă” a parteneriatului încheiat între SUA, Regatul Unit şi Australia pentru un program de submarine menit să contracareze Beijingul în Pacific, conform AFP.
Cunoscut sub acronimul englez AUKUS, acest parteneriat încheiat luni ar urma să-i permită Australiei să-şi înlocuiască flota de submarine cu propulsie diesel prin nave cu propulsie nucleară, mai puţin vizibile şi cu anvergură operaţională mult mai mare.
Această înlocuire se va face iniţial prin achiziţia de nave americane, apoi prin producţia pe teritoriul australian a unui nou tip de submarin, conceput împreună de SUA, Regatul Unit şi Australia.
Acest program de submarine de atac are ambiţia de a remodela prezenţa militară occidentală în Pacific, într-un moment în care China îşi afirmă acolo ambiţiile.
Replica Beijingului
Deloc surprinzător, Beijingul a denunţat această iniţiativă a SUA, Regatului Unit şi Australiei.
- „Aceste trei ţări se angajează din ce în ce mai mult pe o cale eronată şi periculoasă, în avantajul exclusiv al intereselor lor geopolitice şi cu un dispreţ total faţă de comunitatea internaţională”, a criticat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.
China este nemulţumită în special de apropierea din ultimii ani în această regiune între autorităţile din Taiwan şi SUA, care furnizează de mai multe decenii insulei sprijin militar în faţa Beijingului. Puterea comunistă consideră insula o provincie a Chinei pe care nu a reuşit încă să o anexeze teritoriului său după războiul civil chinez, încheiat în 1949.
Reacția Rusiei
Rusia a acuzat SUA, Australia şi Regatul Unit că orchestrează „ani de confruntare” în Asia prin lansarea alianţei pentru dotarea cu submarine cu propulsie nucleară intitulată AUKUS, potrivit AFP.
„Lumea anglo-saxonă construieşte structuri de bloc precum AUKUS, avansând infrastructura NATO în Asia şi făcând un pariu serios de ani lungi de confruntare”, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un discurs susţinut la Moscova.
Cât va costa programul de submarine cu propulsie nucleară
Programul de submarine cu propulsie nucleară lansat de Australia împreună cu SUA şi Marea Britanie va costa până la 368 de miliarde de dolari australieni (245 miliarde dolari americani) în următoarele trei decenii, a afirmat marţi un responsabil australian din sfera apărării, relatează Reuters. Este cel mai mare proiect de apărare de până acum din istoria Australiei.
Această sumă, care reprezintă circa 0,15% din PIB-ul australian pe an până în 2055, include costul construirii submarinelor şi infrastructurii asociate şi al pregătirii personalului. Programul va crea 20.000 de locuri de muncă în ţară în această perioadă, potrivit ministrului de finanţe Jim Chalmers, care a insistat că „Australia nu-şi poate permite să nu facă asta”.
Primul submarin SSN-AUKUS rezultat în urma acestei cooperări va fi construit în Marea Britanie, primul construit în Australia urmând să fie livrat în 2042. În final, flota urmează să ajungă la opt submarine.
În Australia submarinele vor fi construite în statul South Australia, unde vor fi investiţi 2 miliarde de dolari australieni pe infrastructură şi vor fi create 4000 de locuri de muncă, plus alte 5500 chiar pe şantierul naval, ceea ce potrivit guvernului este dublu faţă de mâna de lucru anticipată pentru planul ce presupunea dotarea cu submarine convenţionale proiectate în Franţa şi la care s-a renunţat.
De asemenea, lucrările de modernizare de la baza navală din Perth, unde va fi găzduită noua flotă, vor costa 8 miliarde de dolari australieni în 10 ani, generând 3000 de locuri de muncă, arată documente publicate marţi de autorităţile australiene.
Deşi „preţul este usturător, alternativa ar costa mai mult Australia în materie de securitate şi suveranitate”, a conchis Justin Bassi, directorul Institutului australian de politici strategice.