Sari direct la conținut

Subsecretar de stat in MAE, cu cetatenie germana

Numirea unui roman din Nürnberg in functia de subsecretar de stat in cadrul MAE a fost un semnal ca „se poate”! Se poate sa apartii diasporei, sa ai numai cetatenie germana (cea romana in curs de redobandire, dupa spusele numitului ) si sa fii numit de premierul Romaniei in functie de demnitar.

Sparge numirea lui Mihai Dragu, ca subsecretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), un zid legislativ, sau zidul intre romanii dintre si cei de peste granite? E la mijloc un complot politic? Si-au bagat nasul serviciile secrete? Se fac antrenamente cu „celule de criza” diasporene?

Se vehiculeaza tot felul de scenarii sofisticate, dar si cel „simplu”, de pensionare a fostului subsecretar, post vacant, selectie a unui aplicant pe post, numire, basta!

De la numirea din 8 august, stire-bomba in ultima zi a Simpozionului Romanilor de Pretutindeni, organizat la Mangalia de TVR International, Primaria Mangalia si Asociatia Profamilia, cu sprijinul MAE (DRRP), a curs ceva cerneala pe tema de mai sus. Nu chiar asa multa in presa, caci totusi, demnitatea e doar de „sub”.

S-au intocmit insa proteste colective ale unor asociatii ale romanilor din strainatate, care au fost inaintate la cele mai inalte foruri decizionale romanesti. S-au intocmit si scrisori de felicitare, din partea simpatizantilor ideii, sau a persoanei.

Vorbele curg garla, controversa e in floare, desi ocuparea de facto a postului e practic in „stand-by”, dupa cum insusi numitul ne relata intr-o recenta convorbire telefonica informativa de presa.

Agentia de presa pentru diaspora Romanian Global News scria zilele trecute, cum ca, de la surse guvernamentale ar fi sifonat vestea revocarii deciziei prim-ministeriale.

Exclusiv

Interviu cu Mihai Dragu

Mihai Dragu: Sunt de acord cu faptul ca numirea mea a constituit o surpriza. Nu vad insa de ce si cred ca a fost o surpriza doar pentru cei care n-au fost informati.

Eu ma aflu de la inceputul lunii februarie in Romania, mi-am depus CV-ul la mai multe ministere, dorind sa-mi aduc aportul, in aceasta noua legislatura, in tara, avand in vedere faptul ca, in Germania, unde am doua firme, lucrurile nu merg foarte bine din punct de vedere economic, dupa cum stim cu totii.

Mi-am dorit o schimbare de peisaj, o chestie activa, si am depus acest CV personal la Ministerul Integrarii Europene -am vorbit despre asta si la Luxemburg-, la Ministerul Afacerilor Externe…in vreo trei locuri. Soarta si Dumnezeu au vrut sa fie ca, in incheirea lucrarilor de Simpozion, chiar astazi, sa imi parvina si numirea aceasta.

Am vorbit deja cu cativa colegi participanti la Simpozion, care nu au inteles cum am fost eu cel ales din mijlocul dansilor. Eu nu am fost ales,

eu am fost numit. Deci, eu sunt un functionar. Am facut o cerere sa fiu un functionar si aceasta cerere a fost aprobata de primul-ministru. Eu nu am fost selectat dintr-un grup de oameni, dintre participantii la acest Simpozion, nici dintre zecile de mii de romani care traiesc in afara granitelor.

Oricare dintre ei poate sa vina si sa faca o cerere, si poate fi numit sau nu.

Dani Rockhoff: Este aceasta numire, intr-o functie de demnitar in Romania, legata de posedarea cetateniei romane?

Mihai Dragu: Este o intrebare la care va poate raspunde cel ce a emis acest act.

Dani Rockhoff: Nu, ma refer la dumneavoastra. Aveti doar cetatenia romana, sau si cea germana?

Mihai Dragu: Nu posed decat cetatenia germana. Si sunt in derularea formelor de a redobandi cetatenia romana.

Dani Rockhoff: Exista anumite criterii, pe baza carora se face selectia acestor cereri de angajare la MAE?

Mihai Dragu: Nu, eu am fost un om simplu de pe strada, care a depus o cerere. Despre cum s-a rezolvat aceasta cerere si ce s-a intamplat cu ea, va pot raspunde cei care i-au dat aviz favorabil. Deocamdata, au trecut trei ore de cand am primit aceasta numire, acest fax, si nu stiu mai mult.

Urmeaza sa plec maine la Bucuresti, sa vad despre ce este vorba. Tot ceea ce va pot spune, este ca i-am dat o copie dupa acest fax sefului meu ierarhic direct, domnul secretar de stat Mihai Gheorghiu, cu formularea: „Excelenta, m-am pus la dispozitia Dumneavoastra”.

Dani Rockhoff: Deci, veti fi adjunctul domnului Gheorghiu.

Mihai Dragu: Da, post care era liber prin retragerea din functie a domnului Vulpasin.

Dani Rockhoff: Ce veti face, de pe noua pozitie, in sensul transparentizarii alocarii de fonduri DRRP, pentru proiecte venite de la mediul asociativ romanesc din strainatate?

Mihai Dragu: Am afirmat-o si in sala, o fac si acum, eu sunt cunoscut ca un om destul de hotarat. Nu cunosc nuantele. Pentru mine, din nefericire, sau poate din fericire, exista doar alb si negru.

Imi place sa intru in competitie, si in momentul in care am primit un proiect, intr-un interval foarte scurt necesar studierii lui, voi da un raspuns clar, da sau nu. Daca este DA, este DA, daca este NU, evident va fi NU, si va trebui sa argumentez de ce este NU.

Imi iau aceasta numire foarte in serios, dar sunt convins ca voi avea o viata foarte scurta in postul acesta, pentru ca voi deranja. Deja s-au scos cutitele. Foarte multa lume nu agreeaza numirea mea, probabil pentru faptul ca nu sunt dispus sa fac compromisuri.

Probabil ca nici colegii mei din acest departament nu vor fi foarte multumiti de parerea mea, pentru ca eu efectiv nu mi-am propus sa ma mut definitiv in Romania, voi sta o perioada limitata, cat este mandatul acestei formatiuni politice de la conducere.

Nu ma voi crampona de aceasta functie, voi pleca odata cu cei care m-au girat si vreau sa fac lucruri, si chiar lucruri mari, concrete.

Dani Rockhoff: Va veti exercita atributiile si de la domiciliul din Germania?

Mihai Dragu: Atributiile mi le voi exercita numai de la Bucuresti. In Germania voi veni numai in delegatie. Si voi incepe cu Germania, pentru ca este o realitate pe care o cunosc.

Dani Rockhoff: Daca programati un tur in Germania, cu ce oras incepeti?

Mihai Dragu: Daca programez un tur in Germania, il voi incepe cu Nuernbergul, pentru eu provin din Nuernberg, si va spun precis ca va urma Stuttgartul, ma refer la asociatiile de romani din aceste orase.

Vreau sa fac ca aceste organizatii sa colaboreze, sa dispara organizatiile familiale, care nu ne reprezinta, sa abordam programe din care sa avem efectiv de tras foloase. Eu vreau ca diaspora sa devina o voce activa.

Toata lumea, din…hai sa-i spunem meschinarie…vine cu tot felul de titulaturi, spunand ca „vor sa faca numai folclor”, numai promovari”. Apoi, sunt situatii incordate la granite, ma refer la romanii din apropierea tarii.

Toata lumea spune ca trebuie sa faca petitii, scrisori…Catre cine? Aceste scrisori, pentru a fi rezolvate, trebuiesc adresate unui factor politic, chiar daca este un simplu primar sau un reprezentant guvernamental.

Atunci, trebuie sa ne hotaram: suntem asociatie familiala, prioeteneasca, promovam cultura, ouale vopsite, discurile populare romanesti, sau ne implicam putin si politic. Eu consider ca postul pe care il ocup are o rezonanta politica.

Dani Rockhoff: De ce „culoare”?

Mihai Dragu: Daca nu stiati, eu sunt membru-fondator PD, inca din 1990. Iar PD-ul este la guvernare. Daca va amintiti, ne-am intalnit la Stuttgart, si tocmai scrisesem un articol, prin octombrie-noiembrie, in care vorbeam despre domnii Berceanu si Mircea Geoana.

Dumneavoastra, in calitate de ziarista, mi-ti spus ca incerc sa fac un pic de lobby pentru aceste personalitati. Da, in acel articol eu am afirmat inca inaintea alegerilor, apartenenta mea la aceasta formatiune. In scris. Cititi articolul si veti vedea.

Dani Rockhoff: Da, l-am citit.

Mihai Dragu: Mi-am declarat de la inceput simpatia fata de Partidul Democrat.

Dani Rockhoff: Cum intentionati sa raspundeti anumitor luari de pozitie ale unor persoane si reprezentanti de asociatii, la numirea Dv. ca subsecretar de stat al DRRP?

Mihai Dragu: Problema este tocmai asta. Eu, fiind activ si incisiv, am starnit niste animozitati. Fata de cei cu care am fost in conflict pana acuma, prin aceasta numire, vreau sa dau dovada de cavalerism.

Exact cu acestia eu nu voi mai putea avea, de pe aceasta pozitie, acel dialog contradictoriu, pentru ca ar fi un abuz de functie. Deci sunt obligat acuma, fata de acesti parteneri ai mei de „ce-ai facut?”, „de ce-ai dat”, „de ce n-ai dat?”, sa fiu total neutru.

Participarile mele, masurile, deplasarile -din acest punct de vedere, deontologic- vor trebui sa neglijeze polemica cu Nuernbergul, caci

nu mai corespunde pozitiei.

Dani Rockhoff: La reuniunea Ligii Asociatiilor Romano-Germane din noiembrie 2004, de la Ambasada Romaniei din Berlin, ati spus ca aveti planuri mari, printre care intentia crearii unui centru de informare, presa si radio romanesc in acel oras. Ati abandonat acel proiect?

Mihai Dragu: Intentia o am in continuare, dar nu imi cunosc deocamdata posibilitatile, pentru ca un proiect are si niste implicatii financiare. De doua ore am primit acest mandat, eu habar nu am de ce fonduri dispunem, cum sunt ele dirijate si ce prioritati exista. Deci, raspunsul ar fi hazardat si neserios.

Ceea ce pot sa va spun este ca visul meu, pe care din pacate nu-l voi putea realiza, dar sper sa deschid o usa in sensul asta, pe care sa mearga altii, este de a avea in fiecare tara doua, maximum trei organizatii, si acestea puternice. Exista foarte multa discordie, foarte mult veleitarism.

Un lucru foarte ciudat si eu am simtit lucrul acesta: nimeni nu se bucura ca eu sunt in functia asta, pentru ca ar dori

sa fie el. Cand avem numai un scaun, nu putem sa stam zece pe el. Nu totdeauna se aseaza cel mai bun. Eu n-am pretentia ca aceasta numire a mea a gasit personajul cu cele mai multe aptitudini pentru asa ceva. Dar astea sunt speculatii. In urma mea va ramane ceea ce reusesc sa fac. Daca vom sta de vorba peste cativa ani, sau chiar luni,

vreau sa pot raspunde, cum va pot spune acum, cele ce urmeaza: ca eu am facut politica din 90, si am fost in CPUN. Apoi am parasit tara, dar am facut niste lucruri care sunt si acum viabile, exista. Am infiintat o facultate de educatie fizica si sport la Craiova (eu fiind din Craiova).

Eu am luat semnatura de la ministrul Sora, deci am infiintat-o eu, facultatea dezvoltandu-se ulterior cu o sectie de kinetoterapie, pe care am si urmat-o ca student si am si absolvit-o,

eu avand acuma dreptul si kinetoterapia. Apoi, am consfintit, printr-o delegatie care a participat la Valencia, infratirea orasului Craiova cu Municipalidad Valenciana. Deci, nu vin de nicaieri, nu vin dintr-o organizatie care a adus calusarii la Nuernberg si a facut un open-air.

Am in spatele meu ceva politica si niste realizari concrete, pe care, iertati-mi modestia, nu le are nimeni dintre cei care eventual ar fi vrut sa stea pe scaunul acesta. Desi, cred ca lumea nu a inteles…pentru noul post trebuie sa te rupi de tara in care traiesti -in cazul meu Germania- de familie, de copii, de job-urile tale.

Eu am doua firme in Germania, pe care va trebui sa le inchid si sa ma transfer la Bucuresti. Deci sunt o serie de sacrificii, pentru care eu am optat si pe care sunt dispus sa le fac.

Dani Rockhoff: Ati scris un articol in revista Dorul, editata in Danemarca, intitulat „Farsa de la Haga”, in care va refereati la un proiect finantat de Departamentul pentru Rominii de Pretutindeni, proiect care a fost oarecum contestat…

Mihai Dragu: Este in continuare…

Dani Rockhoff: Veti sprijini difuzarea cat mai rapida, din partea DRRP, in momentul in care acestea exista, a informatiilor..

Mihai Dragu: Doamna Rockhoff, o secunda, in noua functie, voi face tot ceea ce este normal sa faci, adica transparenta totala. Pentru asta m-am si batut sa ocup acest post. Cu mine nu merge cu fundul in doua luntrii. Ori e alba, ori e neagra, am spus si mai devreme.

Chestia de la Haga este inca neincheiata, sunt oameni care doresc si fac tot posibilul sa afle adevarul despre Haga si despre etapa numarul doi, care a avut loc la Roma. Voi incerca sa-mi bag nasul in aceasta cutie a Pandorei si sper sa nu mi-l rup.

Dani Rockhoff: Nu este vorba numai de Haga , ci de o serie de proiecte derulate si finantate de DRP in 2004, si nu neaparat de rezolvarea acestora, ci de comunicarea publica a rezultatelor analizei acestor proiecte.

Mihai Dragu: Eu ma pot pronunta in tot ce inseamna problema DRRP-diaspora, incepand cu 8 august 2005. De acum incolo, va stau la dispozitie pentru orice fel de informatie. Ce s-a intamplat pana acuma nu este de competenta mea, deci nu eu pot da un raspuns.

Dani Rockhoff: Da…Unde sunteti nascut si cati ani aveti?

Mihai Dragu: Sunt nascut la 28 mai 1953 in Bucuresti, deci am 52 de ani…foarte batran, dar sper sa am suficienta energie sa fac ce mi-am propus.

Dani Rockhoff: Ce studii aveti?

Mihai Dragu: Am terminat facultatea de Drept, daca nu ma insel in 79, si kinetoterapia in 2003.

Dani Rockhoff: Si in Germania, aveti vreun job?

Mihai Dragu: In Germania sunt ceea ce se numeste „selbstaendig”, adica intreprinzator particular, si am din 1995, sau 1994, prima firma, iar de vreo sase ani, pe cea de a doua, deci implinesc 10 ani de activitate privata in Germania.

Dani Rockhoff: Sunteti casatorit, aveti copii?

Mihai Dragu: Am doua fete. Sunt in Germania si studiaza. Cea mica are 18 ani, iar cea mare a implinit ieri 20 de ani si acum o sa-i dau un telefon si o sa-i fac cadou numirea mea!

Opinii despre numirea in functie la DRRP a lui Mihai Dragu

Liviu Valenas, scriitor, Nürnberg

„Numirea la data de 8 august 2005 a lui Mihai Dragu ca subsecretar de stat in Departamentul pentru relatii cu Romanii de Pretutindeni („vestitul” DRRP) a starnit (citat din Mihai Dragu) un tumult, atat in asa- zisa diaspora, cat si in presa din Romania. Tumult care nu pare a scadea din intensitate, din contra.

I se reproseaza acum premierului Tariceanu in special doua lucruri: 1. A incalcat grosolan Constitutia Romaniei, fiindca a numit in cadrul schemei guvernului pe cineva care nu poseda cetitenia romana. 2. Numitul Mihai Dragu fiind un oarecare (citat din cotidianul „Ziua”, nr.

3398 din 11.08.05), a obtinut acest post prin pile si relatii („mijloace neortodoxe”, „Ziua”, nr. 3398/11.08.05 si nr. 3400/13.08.05).

Sa ne permita, atat premierul Tariceanu, cat si oarecarele Mihai Dragu, o analiza la rece. Mihai Dragu a venit in Germania la jumatatea anului 1990 si a renuntat, din propria sa initiativa, la cetatenia romana, nemaivrand sa auda de Romania si de romani.

Il intelegem foarte bine (alegerile falsificate de la 20 mai 1990, mineriada din iunie 1990 etc.). Acum Mihai Dragu s-a razgandit, vrea sa auda si de Romania si de poporul roman, inclusiv de un post in guvernul Tariceanu, ceea ce ni se pare crestineste, si un pacatos se poate razgandi…

Cum statul german este ferm decis sa nu mai permita dubla cetatenie, nimanui, Mihai Dragu are toate sansele sa ramana doar cu un pasaport german, iar faptul ca astfel este incalcata pe fata Constitutia Romaniei, nu mai prezinta interes pentru nimeni.

In fond, de cate ori au fost incalcate cele doua constitutii feseniste (neofeseniste), de la 1991 si 2003? Mie, personal, faptul ca un cetatean strain a fost angajat in guvernul Romaniei, mi se pare o viitoare mina de aur.

Sa ne gandim numai ca, dupa ce va deveni pensionar politic (dupa 18 septembrie 2005), intr-un viitor cabinet Geoana-Nastase, ar putea fi angajat actualul cancelar german Gerhard Schröder, sau, de ce nu?, chiar actualul prim ministru al statului Israel, Ariel Sharon (dupa curatirea de colonistii evrei a Fasiei Gaza, nu-l va mai vota nimeni in

Israel). Bravo, Mihai Dragu! Ati creat un precedent, care, iata, ce foloase, nebanuite la prima vedere, ne-ar putea aduce…” [n.r.: articolul complet al lui Valenas poate fi citit in revista „Dorul”, nr. 185, septembrie 2005]

Titus Ruse, Asociatia pentru promovarea culturii romanesti „Dor” din Gummersbach

„Pentru mine, e un haos. Nu ma pronunt „nici in sus, nici in jos”, pentru ca nu stiu, de fapt, despre ce este vorba.

Nu am nici un fel de date concrete. Doresc colaborarea cu Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, sau cu alt organism asemanator. Insa numirea in DRRP a cuiva, despre care se spune ca sta in afara tarii de 15 ani si care e implicat in scandaluri cu alte asociatii la Nürnberg, mi se pare total nepotrivita”.

Lavinia Oltenau, Centrul Cultural Romanesc din Köln

„Dupa trei zile de dispute la Simpozionul din august de la Mangalia, a venit depesa de la Bucuresti cu numirea

lui Dragu. Oricine ar fi ales dintre cei din diaspora, ar deveni, vrand-nevrand, partinic, sprijinind o idee sau alta,

o o organizatie sau alta. O persoana impartiala in aceasta functie, poate veni numai din tara. Cel putin pentru moment, pana cand nu se profileaza o personalitate care sa se bucure si de aprecierea celorlalti din emigratie.

In urma cu doi ani s-a spus ca va fi aleasa in cadrul Departamentului o persoana cu o activitate serioasa, cu pregatirea si competenta necesara unei asemenea functii. Cei din Serbia si Ucraina nu vad in Mihai Dragu o persoana care sa vada, sa simta si sa inteleaga problemele lor concrete.

Eu nu ma opun acestei decizii, insa astept sa vad ce aduce viitorul si daca numirea va aduce rezultatele dorite”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro