Sari direct la conținut

Suedia vrea să mobilizeze armata pentru a face față atacurilor sângeroase comise de bandele criminale

HotNews.ro
Ulf Kristersson, Foto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ulf Kristersson, Foto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a vorbit joi despre un sprijin din partea armatei pentru a pune capăt escaladării violenţei între bandele criminale care au ucis trei persoane în 24 de ore şi au şocat ţara, notează AFP și Agerpres.

„Sunt alături de voi, vom vâna bandele criminale şi le vom învinge. Le vom aduce în faţa justiţiei”, a declarat Ulf Kristersson în cursul unei intervenţii televizate.

În faţa acestei spirale a violenţei, şeful guvernului a estimat că „legea suedeză nu este concepută pentru războaiele între bandele criminale şi copiii soldaţi. Dar suntem pe cale să schimbăm acest lucru”.

Potrivit datelor postului public de televiziune SVT, 12 persoane au murit în atacuri armate şi explozii în septembrie, cea mai mortală lună din ultimii patru ani.

Ultimele două zile au fost deosebit de sângeroase, cu trei crime, printre care cea a unui băiat de 18 ani şi ale unei femei de 25 de ani.

Social-democraţii (stânga) şi Democraţii Suediei (extremă-dreapta) au propus mobilizarea armatei pentru a sprijini poliţia în munca sa pe teren.

„I-am convocat mâine (vineri) pe şeful poliţiei naţionale şi pe comandantul-şef pentru a vedea cum forţele armate pot ajuta poliţia să lupte cu bandele criminale”, a reacţionat premierul.

Atacuri sângeroase

Un prim atac armat a avut loc într-o suburbie bogată la sud de Stockholm, cu puţin înainte de ora 19.00, miercuri seară: un tânăr a fost împuşcat în apropierea unui teren de sport unde copiii aveau antrenamente la fotbal, potrivit poliţiei naţionale.

A fost deschisă o anchetă pentru omucidere, iar terenul a fost închis până vineri.

„Persoane nevinovate fără legătură cu crima organizată, printre care mai mulţi copii veniţi la antrenament, au fost forţate să asiste încă o dată la un atac armat fără milă, în cursul căruia un bărbat a fost împuşcat”, a reacţionat premierul miercuri seară.

Al doilea atac armat a avut loc câteva ore mai târziu, spre miezul nopţii, într-o altă suburbie de sud a Stockholmului, rănind două persoane, dintre care una a murit din cauza rănilor, potrivit poliţiei. Trei bărbaţi au fost arestaţi.

Şi în cursul nopţii de miercuri spre joi, în jurul orelor 04.00, un dispozitiv exploziv a ucis o tânără de 25 de ani într-o suburbie a oraşului Uppsala. Cinci case au fost deteriorate, a precizat poliţia pe site-ul său.

„Criminalitatea a atins o amploare nemaivăzută până în prezent. Situaţia este gravă la Uppsala şi în toată ţara”, a declarat Catarina Bowall, o responsabilă a poliţiei din oraşul universitar situat la 70 kilometri nord de Stockholm.

„Este probabil ca acest eveniment să aibă o legătură cu conflictul naţional” dintre bandele criminale, a adăugat ea.

Această serie de violenţe fără precedent este legată de un val de represalii între două bande criminale care îşi dispută controlul traficului de droguri.

„Imigraţia iresponsabilă şi eşecul integrării ne-au condus”

Violenţele zguduie de mai multe săptămâni Suedia care caută să pună capăt acestor atacuri armate şi explozii mortale – cel mai adesea vizând intimidarea membrilor bandelor rivale şi a celor apropiaţi – aproape cotidiene.

Premierul a mai criticat joi „naivitatea şi inconştienţa care ne-au adus aici. Imigraţia iresponsabilă şi eşecul integrării ne-au condus” în această situaţie, a afirmat el.

Ulf Kristersson, la conducerea Moderaţilor, a fost arhitectul, anul trecut, unei apropieri fără precedent de extremă-dreapta care i-a permis să ajungă la putere.

El este aliat în parlament cu partidul anti-imigraţie Democraţii Suediei, care însă nu au niciun ministru în guvern.

Autorii acestor violenţe sunt din ce în ce mai tineri şi aceste atacuri au făcut mai multe victime colaterale în ultimele săptămâni.

Anul trecut, în Suedia au fost înregistrate 391 de atacuri armate, dintre care 62 mortale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro