Sari direct la conținut

Summit UE la Bruxelles: Cum sa creasca economiile UE si semnarea tratatului fiscal – cele mai importante teme ale reuniunii. Candidatura Serbiei la UE depinde de votul Romaniei care mai incearca o data pe Schengen

HotNews.ro

Sefii de stat si de guverne din statele membre UE se intalnesc in aceasta seara, la Bruxelles, la summitul care va schimba regulile bugetare dupa semnarea tratatului fiscal ce a fost convenit in decembrie anul trecut la insistentele Germaniei si Frantei. Cresterea economica ramine o provocare si UE si-ar putea reveni abia in a doua parte a lui 2012, iar liderii UE trebuie sa vina cu masuri concrete. In paralel, tensiunile dintre statele membre pe teme legate de extindere vor fi mai vizibile odata cu subiectul candidaturii Serbiei la UE si a blocarii aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen – ambele teme pe agenda de astazi a summitului.

Noile reguli bugetare: 25 de state membre semneaza tratatul fiscal

Tratatul fiscal – a carui ceremonie de semnare este programata vineri la ora 9.00 (ora 10.00, ora Romaniei) – stabileste pentru fiecare stat care il semneaza ca limita deficitului bugetar structural sa fie pana in pragul de 0,5%, iar nivelul datoriei publice sa ramana sub 60% pentru a nu exista riscuri privind sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung. Nerespectarea acestor tinte duce la sanctiuni automate in cazul statelor din zona euro. Pentru tarile non euro, singura modalitate de presiune a UE este suspendarea totala sau partiala a platilor din fonduri structurale.

Este de asteptat ca 25 de state membre sa semneze tratatul fiscal, a anuntat inaintea suumitului presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Marea Britanie a blocat de la bun inceput acest demers, iar ulterior Cehia – cu lideri politici eurosceptici – a anuntat ca nu va adera in acest moment la tratat.

Ultima surpriza a venit in urma cu doua zile din partea Irlandei, al carei Guvern a anuntat ca are nevoie de referendum pentru a ratifica tratatul. Modalitatea de ratificare depinde de majoritatea politica din fiecare stat membru, dar procedura referendumului este cea mai riscanta si are nevoie de cel mai mult timp pentru aprobare. Tratatul poate intra in vigoare imediat ce a fost ratificat in 12 state membre.

Zona euro e in recesiune. Ce solutii de crestere are UE

Completarea regulilor fiscale cu cele privind guvernanta economica si raportarile statelor membre in cadrul Semestrului European vor fi si ele pe agenda discutiilor insa cea mai mare provocare este legata de masurile pe care fiecare stat membru trebuie sa le ia pentru a genera crestere economica.

Zona euro intra intr-o recesiune usoara in prima parte a lui 2012, cu un numar mult mai mare de state care nu inregistreaza crestere economica decit in semestrul trecut, potrivit previziunilor de primvara ale Comisiei Europene. Astfel, cresterea economica in UE in ansamblu a fost revizuita in jos si este estimata la 0,0% in timp ce in zona euro lucrurile stau mai rau, cu o crestere negativa de -0,3%.

Grecia – este sau nu nevoie de un comisar special?

Grecia ramine un subiect permanent la summiturile UE, mai ales dupa ultimele declaratii ale presedintelui Eurogrupului, Jean Claude Juncker, care a sustinut marti, in presa germane, ca este nevoie de un comisar special pentru Grecia in ciuda opozitiei Bruxelles-ului si Atenei.

Juncker va prezenta sefilor de stat la summitul UE situatia zonei euro si ultimele rapoarte pe statele care se afla in programe de asistenta. De asemenea, sefii de stat si de guverne vor discuta si despre ultimul pachet de salvare de 130 de miliarde de euro pentru Atena convenit de principiu la nivel de ministrii de finante.

Schengen se discuta dupa Serbia. Romania este in prim planul discutiilor

Statele membre trebuie sa ia in aceasta seara o decizie legata de acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia dupa ce Romania, intr-o opozitie considerata „surprinzatoare” si „lipsita de spirit european”, a tinut in suspans Belgradul la Consiliul pentru Afaceri Generale de marti. Romania a blocat candidatura Serbiei la UE pina in ultimul moment si a fost de acord cu recomandarea statelor membre doar in anumite conditii si cu angajamente previse ale Belgradului si Bruxellesului in rezolvarea problemelor minoritatii vlahe. Serbia a fost pusa pe agenda Consiliului European inaintea problemei aderarii la Schengen care va fi din nou discutata la nivel de sefi de stat si de guvern cu Romania si Bulgaria in prim planul discutiilor.

„Vom reveni la subiectul Serbia ca urmare a concluziilor noastre din decembrie 2011 in timpul dineului de joi. In sfarsit, tot in timpul dineului, vom reveni la chestiunea extinderii spatiului Schengen”, se arata in invitatia presedintelui Consiliului Herman Van Rompuy transmisa miercuri sefilor de stat si de guverne.

Discutiile politice vor arata orientarile de la summit

In marja summitului UE, cele mai importante grupuri politice organizeaza intalniri cu liderii din statele membre. Presedintele Partidului Popular European Wilfried Martens gazduieste astazi summitul grupului sau politic la care sunt asteptati: Angela MERKEL (Germania), Mariano RAJOY (Spania), Francois FILLON (Franta), Traian BASESCU (Romania), Donald TUSK (Polonia), Fredrik REINFELDT (Suedia), Enda KENNY (Irlanda), Valdis DOMBROVSKIS (Letonia), Viktor ORBAN (Ungaria), Boyko BORISOV (Bulgaria), Lawrence GONZI (Malta), Andrius KUBILIUS (Lituania), Pedro PASSOS COELHO (Portugal) si Janez JANSA (Slovenia).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro