Sunt de 5 ani la Bruxelles și câștigă regește, dar acum a venit vremea scadenței: ce fac europarlamentarii României pentru noi?
După alegerile europarlamentare din 2019, România are alocate 33 de locuri în Parlamentul European. Avem a șasea cea mai mare delegație de europarlamentari din UE. Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) au fost principalii competitori ai alegerilor trecute, așa că au obținut cel mai mare număr de mandate, urmate la mică diferență de alianța dintre USR și PLUS (actualul REPER), destrămată între timp.
Europarlamentarii aleși au promis să reprezinte interesele României în contextul mai larg al politicilor UE, concentrându-se pe aspecte precum fondurile europene, politica agricolă comună și securitatea la frontierele externe ale Uniunii.
Transparența și comunicarea muncii lor către cetățenii care i-au ales nu sunt însă punctul forte al multor politicieni care ne reprezintă la Bruxelles. Mai puțin de jumătate din europarlamentarii României au răspuns solicitării Panorama de a expune un proiect sau o idee pentru care s-au luptat în acest mandat de cinci ani, între 2019 și 2024, în Parlamentul European. Totuși, unii dintre ei și-au publicat rapoarte de activitate, în apropierea campaniei electorale.