Sari direct la conținut

Suntem pregatiti pentru o crestere generala a dobanzilor?

Khris.ro

In acest moment, dobanzile de referinta practicate de principalele banci centrale se afla la minime istorice, in unele cazuri fiind chiar zero. Pentru a combate criza, autoritatile au tiparit si aruncat tone de bani in economie, s-au indatorat pana peste cap si au cheltuit atat cat a fost nevoie pentru a scapa de la faliment companiile care au fost prea mari pentru a fi lasate sa cada, au injectat lichiditati in banci, au pus la punct programe nationale anticriza in valoare de sute sau chiar mii de miliarde de dolari sau euro, cu alte cuvinte, au creat atat premisele unei reveniri economice, cat si premisele unui nou bubble.

Reducerea consumului si cresterea somajului genereaza in acest moment presiuni deflationiste, insa ce se va intampla cand economiile isi vor reveni din criza? Banii ieftini aruncati acum in joc vor ajunge sa “balteasca” pe pietele financiare, Bancile Centrale vor face eforturi disperate pentru a drena lichiditatea in exces, iar inflatia va redeveni principala preocupare a guvernatorilor.

Dobanzile vor creste iar banii se vor scumpi, intrebarea fiind nu daca, ci cand se va intampla asta. Desi in urmatoarele 3-6 luni nu se va pune problema cresterii dobanzilor, sunt absolut convins ca in maxim 2-3 ani vom avea din nou Euribor la 5% sau chiar peste.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro