Sari direct la conținut

Supărat că Parisul nu mai vrea să vândă arme Israelului, viceprimarul Ierusalimului a cerut salubrității să nu mai ridice gunoiul de la consulatul general al Franței

HotNews.ro
Supărat că Parisul nu mai vrea să vândă arme Israelului, viceprimarul Ierusalimului a cerut salubrității să nu mai ridice gunoiul de la consulatul general al Franței
Consulatul francez din Ierusalim, 18 iunie 2024. Viceprimarul Ierusalimului, un politician israelian ultranaționalist, a cerut ca gunoiul să nu mai fie colectat de la consulatul francez, după ce Parisul a interzis accesul firmelor israeliene la o expoziție de armament. Sursa foto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Arie King, un evreu ultranaționalist care ocupă funcția de viceprimar al Ierusalimului, a anunţat că le-a cerut serviciilor municipale să înceteze să colecteze gunoiul de la consulatul general al Franţei din Oraşul Sfânt, ca o formă de protest față de interzicerea participării companiilor israeliene la Salonul de armament care se desfășoară lângă Paris, scrie marți France Presse.

„Municipalitatea Ierusalimului adună gunoiul peste tot în oraş în mod profesionist şi furnizează cele mai bune servicii tuturor locuitorilor”, a declarat cu toate acestea, pentru agenția franceză de presă, un purtător de cuvânt al primăriei, întrebat asupra acestui anunţ.

O sursă din primărie a dat de înţeles că Arie King nu are autoritatea de a face să fie aplicată această cerere, notează Agerpres.

Viceprimarul Ierusalimului denunță „subminarea industriei israeliene”

King a postat luni, pe platforma de socializare X, o scrisoare adresată serviciilor sanitare ale Ierusalimului, prin care le cere „să ordone agenţilor de întreţinere ai oraşului să înceteze imediat serviciul de ridicare a gunoiului clădirii” consulatului general al Franţei.

În această scrisoare, trimisă prin copie de informare şi către Ministerul Afacerilor Externe israelian, el afirmă că a cerut această măsură „în lumina atitudinii perfide şi antiisraeliene a lui Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, preşedintele Franţei, şi al cărui guvern a luat decizii ale căror natură şi scop sunt de a submina industria israeliană”.

Gallant acuză Franța că „a adoptat o politică de ostilitate” față de Israel

Pe fondul indignării internaţionale asupra modului în care sub conduse operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza, Franţa a anulat pe 31 mai participarea companiilor israeliene de armament la Salonul de apărare Eurosatory, care s-a deschis luni lângă Paris.

Vineri deja, părând să facă referire la această interdicţie, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a criticat aspru Franţa, acuzând-o că „a adoptat o politică de ostilitate la adresa Israelului” şi că închide ochii asupra „atrocităţilor comise de Hamas”.

Replica Parisului

Aceste declaraţii au fost denunţate drept „incorecte şi deplasate” de înalţi responsabili ai Ministerului Afacerilor Externe francez.

„Dincolo de divergenţele de opinie care există între Israel şi Franţa”, aceasta din urmă, „de la începutul războiului (…) s-a remarcat printr-o politică clară de condamnare şi sancţionare împotriva Hamas”, au subliniat aceşti diplomaţi.

Războiul în derulare din Fâşia Gaza a fost declanşat de asaltul lansat pe 7 octombrie dinspre teritoriul palestinian de către mişcarea islamistă Hamas, atac care a dus la moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al France Presse realizat pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca ripostă, armata israeliană a lansat ofensiva asupra Fâșiei Gaza care s-a soldat până în prezent cu 37.372 de morți, majoritatea femei și copiii, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătății din enclava palestiniană, controlat de Hamas.

Citiți și:

Serviciile secrete israeliene știau cu 3 săptămâni înainte de 7 octombrie de planul Hamas privind luarea de ostatici, potrivit unui raport dezvăluit de postul public de televiziune

INTERVIURILE HotNews.ro