Sari direct la conținut

Suportati sa fiti criticat? Top 7 sfaturi sa nu va pierdeti cu firea

HotNews.ro

Indiferent daca suntem o fire tare sau nu, nimanui nu-i este usor cand este criticat. Chiar daca sunt mustruluiti pe buna dreptate, oamenii au tendinta sa nege orice acuzatie. Le vine greu sa-si recunoasca greselile in fata altora, se enerveaza si iau totul ca pe o problema personala. Iata cum puteti trece mai usor peste astfel de situatii:

1. Cereti detalii despre acuzatiile care vi se aduc.

Cel mai rau este sa fii criticat pe nedrept. Desi pe moment esti tentat sa ripostezi agresiv, cu remarci taioase sau stanjenitoare, trebuie sa pleci de la ideea ca cel care face acuzatiile s-ar putea sa fi fost dezinformat. Cereti-i mai multe amanunte despre acuzatiile pe care le face, ca sa aveti amandoi timp sa va calmati.

2. Vorbiti putin, ascultati mult.

Cand sunteti criticat, sunt doua posibilitati: ori persoana care o face este de bine intentionata si vrea sa va ajute, ori vrea sa va raneasca sentimentele. Evitati comentariile de genul: “da, stiu” sau “desigur”. Ele indica faptul ca vreti mereu sa aveti ultimul cuvant. Acest lucru il va indarji si mai mult pe interlocutorul dumneavoastra.

3. Nu incepeti prin a va apara.

Evitati sa va intrerupeti interlocutorul cu comentarii defensive. Cand oamenii simt ca nu sunt ascultati, sunt si mai inversunati. Acordati-i atentie si va crede ca sunteti interesat sa rezolvati problema. Ca sa fiti si mai convingatori, intrebati-l ce ar fi facut el daca ar fi fost in situatia dumneavoastra. Aveti sansa sa obtineti cateva sugestii de care veti putea tine cont data viitoare.

4. Incercati sa va dati seama daca are sau nu dreptate.

Amintiti-va ca nu puteti sa multumiti pe toata lumea. Intrebati-va daca exista o farama de adevar in criticile care vi se aduc sau daca este vorba doar despre cineva care nu va suporta.

5. Nu ridicati tonul.

Daca discutia se incinge, coborati tonul si raspundeti calm. Asta arata nu numai ca sunteti stapan pe situatie (chiar daca in interior simtiti ca explodati), dar il veti pune pe interlocutor intr-o lumina nefavorabila. Daca vorbeste tare, va parea isteric in comparatie cu dumneavoastra.

6. Dati-va seama care este problema reala.

Daca simtiti ca incepeti sa va enervati, trageti aer in piept si adunati-va gandurile. Uneori, o critica onesta poate fi un mod de a va informa asupra unei probleme delicate pe care nimeni nu vrea sa o discute deschis. Nu va grabiti sa va aparati si nici sa faceti acuzatii. Incercati sa analizati plangerile si sugestiile pas cu pas.

7. Fiti recunoscatori.

Exista si cazuri cand cineva isi risca relatiile de amicitie, spunand adevarul. Ar trebui sa-i multumiti pentru ca nu v-a lasat sa repetati aceeasi greseala. Niciunul dintre colegii pe care ii credeati prieteni nu a riscat sa va supere.

Daca aveti multe conflicte in ultimul timp, inseamna ca sunteti foarte stresat. Incercati sa va rezolvati problemele. Prea multe certuri, va pot costa slujba.

Surse de informatii: shwedarling.com, ehow.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro