Surprizele europarlamentarelor: Tokes, PLD si disparitia extremistilor
Rezultatele alegerilor europarlamentare contin cel putin trei surprize majore: cota de 6,7% obtinuta de PLD, faptul ca epicopul Laszlo Tokes a fost votat de unul din trei maghiari si caderea sub pragul de 5% a PRM si PNG. Cotele obtinute de celalalte partide, PD, PSD si PNL, confirma sondajele de opinie.
Extremistii pe catafalc
Lovitura de gratie au primit-o cele doua partide etichetate drept extremiste: PRM si PNG.
Ambele au rezultate care le situeaza sub pragul de 5% si, putin probabil, ca acestea sa se mai schimbe dupa numaratoarea voturilor. Imediat dupa aflarea rezultatelor, Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca isi da demisia atit din fruntea PRM, cit si din Parlament, lansind astfel un semnal pentru toti pierzatorii scrutinului. Desigur, ramine de vazut in ce masura anuntul este doar un joc de imagine si daca liderul PRM chiar va trece la fapte.
Infringerea partidului este totala, a intrat in parlament cu un scor de aproximativ 13 procente si a ajuns la 3,4%, prabusirea fiind prevestita de mai multe sondaje de opinie. Cu toate acestea, pentru partid si chiar pentru parte a opiniei publice este greu de acceptat ca PRM-ul care in 2000 avea 28% si Corneliu Vadim Tudor intra in turul doi de scrutin al alegerilor prezidentiale, sa ajunga atit de jos.
Care sint motivele? In primul rind, zona mesajului extremist si xenofob ( chiar daca nuantat in ultima perioada) a fost impartita cu PNG-ul lui Gigi Becali. In al doilea rind, acest mesaj este prafuit, ca si liderul sau, uzat de prea indelungata dominatie a partidului si de numeraosele scrutinuri in care s-a angrenat. In ultimul an, Vadim a avut iesiri care l-au readus in fata opiniei publice intr-un mod neplacut, daca este sa ne gindim numai la scenele oferite in Parlament cu ocazia condamnarii comunismului.
Dar nu mai putin important este faptul ca PRM a avut o lista slaba, cu personaje precum Daniela Buruianu care in afara unui exotism de mahala si-a dovedit cu brio ineficienta in Parlamentul European ( nu a avut nici o singura initiativa legislativa su interpelare). Un bun simt elementar i-a indemnat pe romani sa evite sa trimita in PE politicieni de asemenea factura. Trebuie insa admis ca acest mecanism nu functioneaza obligatoriu si in cazul scrutinurilor nationale care urmeaza.
Cu alte cuvinte, nu se poate afirma cu certitudine ca PRM, printr-o abila schimbare de strategie si de lideri, si-a pierdut toate sanse pe scena politica. Fara indoiala insa, esecul de la europarlamentare va atirna greu si, potrivit analizelor, un partid care cade sub pragul electoral recupereaza greu, mai ales intr-un timp relativ scurt.
PNG cu al sau Gigi Becali se afla intr-o situatie apropiata ca mecanism de perceptie.
Umflat in mod exagerat de sondajele ultimilor ani, PNG traia exclusiv prin persoana lui Becali. Impartitor de pomeni electorale, cu un mesaj legionar, un limbaj de stadion si o lipsa mult prea vizibila de cultura si educatie, Becali putea fi acceptat ca patron de club de fotbal, nu si ca reprezentant al Romaniei in PE. Sa nu mai discutam de faptul ca declaratia ca se va retrage din PE in situatia in care va fi ales, nu a facut decit sa intareasca impresia de neseriozitate si butaforie.
Ca si in cazul PRM, lista PNG a fost submediocra, impanata cu necunoscuti cu probleme, unele chiar de colaborare cu Securitatea. Prabusirea PNG era previzibila si fara discutie sansele sale de a accede in Parlament la alegerile din 2008 sint extrem de mici.
PLD, marele cistigator
Scorul obtinut de PLD se datoreaza aproape in exclusivitate lui Teodor Stolojan, lucru intuit corect de strategii partidului care si-au axat campania pe imaginea acestuia.
Rezultatul nu a fost anticipat decit de unul sau doua sondaje din ultima perioada si ascensiunea PLD este de data recenta. Unii analisti o pun si pe seama sustinerii de care partidul s-a bucurat din partea presedintelui Traian Basescu. Real sau nu, cert este ca frictiunile cu PD pot avea si aceasta motivatie. Oricit au incercat liderii sa le minimalizeze, tensiunile au existat, dar mesajul lansat pe anumite canale ” nu va risipiti votul cu PLD” nu a functionat.
Raceala a aparut in momentul in care PD a inceput sa suspicioneze ca PLD ia voturi din bazinul electoral al democratilor si nu din cel liberal, asa cum ii era misiunea. Dovada exista in rezultatul europarlamentarelor. PNL si-a mentinut cota din sondaje, in schimb PD a obtinut cu citeva procente in minus, iar aceasta realitate ar putea sa creeze noi probleme in relatiile viitoare dintre cele doua partide.
Fara discutie insa, PLD este marele cistigator al acestor alegeri, postura in care marja de negociere cu PD s-a marit considerabil. Liberalii lui Stolojan si Stoica au devenit un partener de luat in consideratie, statut de care nu au beneficiat pina acum. In mod evident, nu se mai pune problema unei fuziuni cu PD, ci a unei aliante electorale.Se va crea probabil acea Alianta de centru dreapta, contrapondere a Polul constituit de PNL cu PNTCD si Alianta Populara condusa de Emil Constantinescu.
O intrebare care se impune este ce va face Stolojan.Desigur, a declarat ca nu se va retrage din Parlamentul European, dar in lipsa lui partidul ramine fara principalul vehicul in viitoarele alegeri. In plus, exista informatii potrivit carora Traian Basescum l-ar prefera ca viitor prim-ministru in locul mai putin flexibilului Vasile Blaga. Este o decizie dificila, dar retragerea chiar daca va tine prima pagina pentru o perioada, ar putea sa se impuna.
Asta daca nu cumva PLD are pregatit un lider de rezerva. Eventual, Gheorghe Flutur.
Tokes, cot la cot cu UDMR
Disciplinat ca intotdeauna, electoratul maghiar a rezolvat chestiunea disensiunilor si a temerii ca nici UDMR, nici Tokes nu vor accede in Parlamentul European in mod magistral. I-a trimis pe ambii in forul european. Scorul cumulat realizat de episcopul Tokes si de UDMR, undeva in jur de 9%, nu mai fost atins pina acum.
Este o premiera si ea arata determinarea maghiarilor. Succesul a fost posibil nu doar printr-o exemplara mobilizare la vot, ci si prin absenteismul masiv al electoratului romanesc.De acum inainte reconciliera dintre cele doua formatiuni maghiare devine posibila, pretentiile o realitate, iar UDMR o forta pe care toate celelalte partide si-o vor dori ca partener.