SURSE Ce modificări va conține OUG pe Legile Justiției pe care o pregătește Tudorel Toader. Posibilă OUG privind revizuirea sentintelor date în baza protocoalelor secrete
Ordonanța de Urgență la care lucrează ministrul justiției Tudorel Toader va modifica două prevederi din legile justiției – articolul care prevede pensionarea anticipată a magistraților în sensul eliminării vechimii de 20 de ani modificare introdusă în Legea 303/2004 privind statutul magistraților și articolul referitor la revocarea membrilor CSM din Legea 317/2004 privind CSM, au precizat surse politice pentru HotNews.ro.
Sursele citate susțin că s-a decis acceptarea a două observații din cele șapte făcute de Comisia de la Veneția. „Este vorba de faptul că revocarea membriilor CSM se face mult prea ușor iar acest lucru va creea instabilitate la nivelul instituției. Cel de-al doilea aspect corectează riscul ca actul justiție să fie blocat prin pensionarea magistrațiilor cu o vechime în muncă de 20 de ani”, au explicat sursele Hotnews.ro.
Ordonanța urmează să fie dată săptămâna viitoare.
În acest context, sursele Hotnews.ro au precizat că săptămâna viitoare Camera Deputaților va sesiza CCR cu privire la existența unui conflict juridic între Parchetul General și Parlament în legătură cu protocoalele semnate cu SRI în 2009 și 2016. „Ministerul public a dat puteri sporite SRI care nu sunt prevazute în nicio lege, practic a supralegiferat ăn locul Parlamentului. În baza acestei sesizări se așteaptă o decizie și o motivație a CCR și creează posbilitatea unei OUG privind revizuirea sentințelor care au fost date în baza protocoalelor secrete”, au explicat sursele citate.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunțat public că urmează să trimită joi la CSM proiectul de OUG pentru modificarea legilor justiţiei, după ce, susține acesta a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru a recurge la o Ordonanţă de Urgenţă.
“Am mers la Comisie cu mai multe soluţii legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia. (…) Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă! Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituţională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate şi le-am spus că voi spune public”, a afirmat Toader la România TV.
Totodată, președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea de modificare a Legii 317, după epuizarea tuturor căilor de atac. Același lucru este așteptat și pentru legea de modificare a Legii 303.
În raportul preliminar, din luna iulie, Comisia de la Veneţia recomanda autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Recomandări:
– „să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei”;
– „să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare”;
– „să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”.
Comisia de la Veneţia constată în raportul de evaluare, la punctele 38 şi 39, că, potrivit propunerilor, CSM primeşte un „rol decisiv” de responsabilitate în procedurile de numire şi revocare a magistraţilor.
„Modificarea majoră care derivă, în noul sistem, este că preşedintele va fi exclus în totalitate din procedurile de numire şi revocare”, observă Comisia de la Veneţia.
„Procesul legislativ, care a generat clivaje majore în societatea din România, a fost criticat pentru că a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparenţei şi pentru că a fost efectuat în absenţa consultărilor complete şi eficiente”, concluzionează Comisia de la Veneţia.
Răspunsul Comisiei de la Veneţia vine ca urmare a solicitării transmise în acest sens de către preşedintele Klaus Iohannis în data de 3 mai 2018. Solicitarea viza cele trei legi ale justiţiei: modificarea Legii 303/2004, privind statutul procurorilor şi judecătorilor, modificările Legii 304/2004, privind organizarea judiciară, şi modificările Legii 3017, care vizează organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Un raport final va fi dat, de către experții Comisiei de la Veneția, la jumătatea lunii octombrie.
Amintim că liderii Coaliției s-au întâlnit joi după-amiază pentru a discuta despre amnistie și grațiere, au declarat pentru Hotnews.ro surse politice. Liviu Dragnea a discutat în cursul zilei de joi cu Tăriceanu timp de de ore și urmează să aibă o nouă întrevedere împreună cu ministrul Justiției despre ordonanța privind modificarea legilor Justiției. Potrivit surselor citate se așteaptă o decizie privind forma finală a ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea.
Evenimentele sunt în desfășurare, vom reveni.