Sari direct la conținut

Surse: Parlamentarii PD-L se revolta impotriva triadei Blaga-Videanu-Berceanu 

HotNews.ro

Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca intalnirea lui Emil Boc cu deputatii de miercuri a fost extrem de tensionata si a vizat nemultumirile parlamentarilor la adresa actualei conduceri a partidului. Deputatii PD-L s-au revoltat in fata presedintelui PD-L, nemultumiti de faptul ca ar fi ignorati si nu au acces la deciziile luate de catre conducerea PD-L. Odata cu iesirea lui Cristian Preda, deputati au inceput sa ridice glasul in fata conducerii PD-L.

In randul parlamentarilor, nemultumirea mocneste de mai bine de un an iar fitilul a fost aprins odata cu anuntul conducerii ca nu exista bani pentru circumscriptiile electorale ale acestora. In cursul diminetii de miercuri, liderul grupului deputatilor, Mircea Toader, le-a transmis acestora ca nu vor fi acceptate amendamentele din lipsa de bani. Decizia transmisa a starnit scandal la grup, iar Emil Boc a fost nevoit sa se deplaseze personal pentru a-i linisti pe deputati.

Ajuns la grupul deputatilor, Boc a fost pus in fata unei alte probleme: contestarea conducerii PD-L, in special a ministrilor Blaga, Videanu si Berceanu. Deputatii i-au reprosat presedintelui ca nu au acces la deciziile conducerii partidului si ca banii sunt directionati de catre triada Blaga – Videanu – Berceanu in functie de clientela acestora.

„Am fost alesi uninominali, am renuntat la afaceri si multi dintre noi traiam din salariu de parlamentar si asta ca sa facem politica, dar constatam ca suntem carpele partidului care trebuie doar sa execute ordinele de sus. Peste doi ani vom veni in fata electoratului sa le cerem votul si nu am reusit sa facem nimic. Nu avem acces la decizile luate in interiorul PD-L, nu putem sa contactam proprii nostri ministri iar banii sunt directionati de catre triada Blaga- Videanu -Berceanu”, a declarat sub protectia anonimatului un deputat PD-L.

Potrivit surselor participante la discutie, deputatii i-ar fi reprosat lui Emil Boc ca partidul a inceput sa calce pe urmele PSD si a ajuns sa fie condus de o gasca care „face si desface apele in partid”.

„Nu mai exista statut, nu se mai respecta nici o regula iar deciziile sunt impuse de cei trei grei ai partidului”, au declarat sursele citate.

Masa critica in randul deputatilor PD-L a fost impulsionata si de declaratile lui Cristian Preda care, a atacat marti, pe blogul personal candidatura sustinuta de PD-L a lui Honorius Priogoana.

„Desemnarea lui Prigoana jr. drept candidat este semnul unei tendinte clare de oligarhizare a PDL(…)Fenomenul de oligarhizare a partidelor si, prin ele, a vietii publice trebuie stopat. Presedintele Basescu a asumat aceasta credinta cu forta si PDL a subscris discursului antioligarhi. A facut-o si dl Boc. Numai ca PDL in general si dl Boc in particular au o problema daca vad oligarhia doar in curtea adversarilor”, scrie Preda.

Dupa postarea lui Preda a urmat un schimb de declaratii publice intre Emil Boc, pe de o parte, iar de cealalta parte, Cristian Preda si Sever Voinescu.

Si prim vicepresedintele PD-L Teodor Stolojan a tras un semnal de alarma avertizand ca activitatea PD-L nu trebuie sa se confunde cu actul guvernarii.

„Activitatea de partid nu se poate inlocui prin actul guvernarii. Un partid nu poate ramane inactiv pentru ca liderii de la nivel local, national, fac parte din actul guvernarii, pentru ca, astfel, exista riscul sa te trezesti ca ai pierdut legaturile cu cetatenii, cu oamenii de afaceri, cu alte partide care fac parte din familia europeana. Relatia PD-L cu cetatenii nu trebuie suplinita de relatia Guvernului cu acestia. Asta e greseala pe care a facut-o Nastase in 2004”, a declarat Stolojan pentru cotidianul Evenimentul Zilei.

Conform surselor Hotnews. ro, la sedinta cu deputatii, Boc le-a explicat acestora ca au inteles gresit mesajul lui Preda si Voinescu. Boc le-a promis democrat liberalilor ca va incerca sa creeze o punte de legatura intre parlamentari si ministrii partidului printr-o intalnire periodica fata in fata a celor „doua tabere”.

Deputatii au propus un proiect prin care fiecare parlamentar sa intocmeasca un raport cu prioritatile pe care le are in circumscriptia sa, raport care sa fie analizat si discutat de catre Guvern. Aceleasi surse sustin ca premierul Emil Boc ar fi fost de acord cu aceasta solutie si a promis ca o va discuta si cu ceilalati membri.

Triada Blaga-Videanu-Berceanu

Apropierea congresului PD-L a inceput deja sa agite apele in interiorul partidului. Surse din interiorul PD-L sustin ca nemultumirile parlamentarilor sunt intemeiate. Cei trei ministrii PD-L ar fi pus monopol asupra partidului si si-au intarit pozitia prin atragerea liderilor de filiale. Sursele citate sustin ca cei trei au atras de partea lor pe presedintii de organizatii prin numirea favoritilor acestora la serviciile deconcentrate si acordarea de contracte clientelare cu statul, astfel intarindu-si monopulul la nivel national.

Potrivit acelorasi surse, Emil Boc este in continuare fidel palatului Cotroceni iar cei trei ministri nu sunt priviti cu ochi buni de catre Traian Basescu. Mentinerea lui Boc la sefia PD-L este dorita de Basescu insa nu si de cei trei grei ai partidului. Sursele citate sustin ca miza congresului este una mare, la sefia partidului si-ar putea anunta candidatura Vasile Blaga.

De altfel, vicepresedintele PDL Ioan Oltean, un apropiat al lui Vasile Blaga a declarat, joi, ca „in PDL, anul acesta, este deschisa lupta pentru orice functie, inclusiv cea de presedinte”

„E deschisa lupta pentru orice functie in partid, inclusiv pentru cea de presedinte. Partidul are congres, iar congresul vizeaza inclusiv functia de presedinte. Probabil ca, saptamana viitoare, in sedinta de Birou Permanent National, vom stabili calendarul acestor actiuni. Se deschide lupta pentru functiile politice, incepand cu cea de presedinte la nivel national”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro