Sari direct la conținut

SURSE: Partidul lui Gabriel Oprea vrea si Ministerul Justitiei pentru Cristian Diaconescu. Sub amenintarea iesirii de la guvernare, UNPR a obtinut o prima victorie: grup parlamentar independent

HotNews.ro

Partidele mici care sustin Guvernul isi negociaza la sange sustinerea guvernului Boc, in contextul motiunii de cenzura anuntate de opozitia PSD-PNL: Gabriel Oprea (UNPR) si Emil Boc (PDL) au discutat, la inceputul saptamanii, despre recunoasterea independentilor ca si grup parlamentar in interiorul Camerei Deputatilor, amenintand cu iesirea de la guvernare, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Oprea i-ar fi spus premierului ca parlamentarii UNPR solicita sa fi recunoscuti ca si grup independent si parteneri in majoritatea parlamentara. Potrivit surselor citate, uneperistii isi doresc portofoliul de la Ministerul Justitiei pentru Cristian Diaconescu, insa democrat liberalii nu vor sa cedeze.

Emil Boc i-ar fi promis lui Gabriel Oprea ca isi va mobiliza parlamentarii pentru adoptarea modificarilor la regulamentul intern, astfel incat grupul independentilor sa fie recunoscut oficial in structura Camerei Deputatilor.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader a sunat mobilizarea generala inca de luni seara, iar fiecare pedelist a primit mesaj pe mobil sa fie prezent la sedinta de plen.

In cursul zilei de marti, la sedinta in plen, reprezentantii puterii nu au reusit sa se mobilizeze. Conform calculelor, Coalitia avea nevoie de 168 de voturi pentru adoptarea hotararilor care oficializau infiintarea grupului independentilor, insa din sala lipseau 10 deputati. Conform surselor citate, uneperistii i-ar fi transmis lui Mircea Toader ca ies de la guvernare daca nu reuseste sa-si mobilizeze parlamentarii si hotararile pica la vot.

Presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean, a suspendat sedinta timp de doua ore pana cand au sosit restul parlamentarilor si s-a indeplinit numarul necesar de voturi pentru modificarea regulamentului intern.

Prin adoptarea modificarilor la regulamentul intern, independentii obtin recunoasterea oficiala, plus functii in conducerea Camerei Deputatilor si la comisiile de specialitate.

Contactat de HotNews.ro, presedintele de onoare al UNPR,Cristian Diaconescu a negat ca independentii ar fi pus conditii PDL pentru ramanerea in Coalitie: „Nu am amenintat cu iesirea de la guvernare, nu a existat nici o discutie in acest sens. Este absolut normal ca, in calitate de parteneri ai coalitiei, grupul independentilor sa fie recunoscut oficial in Parlament. Daca suntem parteneri intr-o majoritate guvernamentala este normal sa fim parteneri si intr-o majoritate parlamentara”.

Sursele HotNews.ro sustin ca, dincolo de presiunile facute la nivel parlamentar, o parte din conducerea UNPR doreste portofoliul de la Justitie. Dupa demisia lui Vasile Blaga de la interne, Gabriel Oprea si-ar fi dorit internele, insa PDL n-a cedat, nominalizandu-l pe Traian Igas.

Uneperistii s-au aratat in nenumarate randuri interesati de ministerul lui Catalin Predoiu, iar presiunile ar continua. Partidul lui Oprea vrea se obtina Ministerul Justitiei pentru Cristian Diaconescu.

Diaconescu neaga din nou pretentile UNPR, dar se arata dispus sa mearga la Justitie daca premierul i-ar propune. „In mod categoric va spun ca noi, UNPR nu am formulat o astfel de solicitare catre PDL dar, bineinteles, daca premierul Boc va considera ca are nevoie de noi pentru acest portofoliu suntem deschisi sa discutam pe acest subiect”, a declarat Diaconescu.

Surse din conducerea PDL sustin ca premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu il sustin neconditionat pe Catalin Predoiu si nici nu vor sa auda de pretentiile emise de uneperisti.

UDMR solicita predarea geografiei si istoriei in limba materna si legea minoritatilor nationale

Si UDMR face presiuni asupra democrat-liberalilor. Conform surselor HotNews.ro, vicepremierul Marko Bela a cerut premierului Emil Boc, in sedinta Coalitiei, urgentarea legii educatiei si a salarizarii unice. Reprezentantii UDMR au cerut adoptarea legii educatiei in varianta iesita din Guvern, insistand pe mentinerea articolului care introduce predarea geografiei si istoriei in limba materna. Totodata, o conditie ceruta de UDMR in schimbul ramanerii la guvernare este ca Executivul sa nu impoziteze pensiile sub 1000 lei.

Aceleasi surse sustin ca reprezentantii UDMR au emis pretentii si au cerut PDL sustinerea neconditionata pentru legea minoritatilor nationale.

De altfel, cu o zi inaintea sedintei Coalitiei, liderul UDMR, Marko Bela declarat intr-un interviu pentru cotidianul Gandul ca a ajuns la concluzia ca partidul sau face parte dintr-o coalitie lipsita de disciplina si rigoare. Mai mult, Bela a dat un avertisment PDL declarand ca UDMR nu exclude participarea la o alta coalitie de guvernare daca va aparea o alternativa mai buna.

Marko Bela: „….in Parlament in primul rand, sunt mereu probleme cu votul, absente de foarte multe ori, se vad aceste lucruri mai ales in PDL, mai putin in UDMR, chiar daca sunt si unii oameni de la noi (…) Imediat cum va aparea o alternativa si o solutie mai buna decat ceea ce am ales noi, si eu ma voi pune pe ganduri”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro