Sari direct la conținut

Suspans in PDL: Demisia lui Emil Boc in urmatoarele zile sau remaniere cu mentinerea premierului

HotNews.ro

PDL asteapta in aceste zile o decizie din partea lui Emil Boc in ce priveste o eventuala demisie din fruntea guvernului sau o remaniere ampla cu mentinerea premierului. Opiniile sunt impartite in partid iar tensiunile in crestere, din cauza informatiilor referitoare la o iminenta plecare a premierului in urmatoarele zile, au declarat pentru HotNews.ro surse PDL. Sursele citate sustin ca Boc i-ar fi promis presedintelui Traian Basescu ca se va retrage din fruntea Guvernului in urmatoarele zile. Conducerea PDL urmeaza sa ia o decizie la sfarsitul saptamanii sau cel mai tarziu saptamana viitoare.

Oficial, la sedintele Biroului Permanet nu a fost luata in dezbatere tema remanieri sau cea a demisiei premierului dar liderii democrat liberali dezbat intens subiectul. Emil Boc a evitat dezbaterea subiectului demisiei in partid si a cerut liderilor PDL sa se abtina de la a face speculatii in presa pe acest subiect.

Sursele citate sustin ca apropiatii lui Emil Boc pledeaza pentru remaniere si mentinerea mandatului de premier la PDL. Un argument invocat in favoarea acestei variante este faptul ca numirea unor ministri nu implica un vot al Parlmentului si elimina riscul unei defectiuni din partea majoritatii parlamentare.

Secretarul general al PDL Ioan Oltean spune ca discutiile despre schimbarea premierului sunt diversiuni deocamdata. Ioan Oltean: „Sunt diversiuni, deocamdata. Sunt diversiuni ale Opozitiei, care doreste sa tulbure apele mai mult decat pana acum. Remanierea guvernamentala este o atributie a premierului, care o va face atunci cand va aprecia ca se cuvine, iar schimbarea premierului stim cu totii ca nu este atributul nici al Parlamentului – decat in cazul unei motiuni de cenzura – si nici al Opozitiei”, (Agerpres).

Apropiatii presedintelui PDL invoca usoara crestere in sondaje a partidului si sustin ca innoirea Guvernului va avea efectul scontat asupra electoratului, nefiind nevoie si de schimbarea premierului. „Se pledeaza pentru varianta lipsita de riscuri insa dincolo de asta, exista interesul adeptilor ramanerii lui Boc la guvern de a-si mentine controlul si influenta asupra decizilor guvernamentale”, au declarat sursele citate.

Cea de-a doua varianta convenita initial intre Emil Boc si presedintele Traian Basescu este numirea unui nou premier si validarea in Parlament a unui nou Executiv. „Demisia premierului este cea mai buna solutie pentru partid chiar daca unii nu vor sa o accepte si o refuza din interese personale. Emil Boc nu a negat si nici nu a confirmat apropiatiilor sai ca pleaca de la Guvern, dar i-a promis presedintelui Traian Basescu. Este o varianta care ramane in picioare pana cand va comunica conducerii partidului decizia sa”, au explicat sursele Hotnews.ro.

Boc ar fi acceptat sa demisioneze iar acest lucru era programat marti 24 mai. Izbucnirea scandalului de coruptie din portul Constanta a suspendat decizia. „Daca Emil Boc isi anunta demisia in contextul scandalului in care era implicat un senator PDL si un secretar de stat numit de PDL, gestul era interpretat gresit de opinia publica” au declarat sursele citate.

Cu o zi inaintea Conventiei Nationala liderii PDL in frunte cu Emil Boc si Vasile Blaga au vorbit la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu despre strategia care prevedea nominalizarea unui nou premier in fruntea Guvernului. La vremea respectiva, sursele Hotnews.ro au delcarat ca s-a stabilit ca Emil Boc sa demisioneze dupa ce va obtine un nou mandat la sefia PDL.

Totodata, varianta implica riscuri atat pentru PDL cat si pentru Traian Basescu. Numirea unui nou premier presupune validarea unui nou Guvern de catre Parlament. Coalitia PDL-UDMR-UNPR si Minoritatile au teoretic o majoritate confortabila in Parlament insa, in practica, pot exista probleme.

Sursele citate sustin ca un risc privind respingerea unui nou Guvern este lipsa de mobilizare a parlamentarilor PDL si nemultumirile acestora acumulate dupa de rezultatul alegerilor interne. In ceea ce priveste partenerii de guvernare, sursele citate sustin ca UDMR, UNPR si Minoritatile nu vor face probleme.

Presedintele UDMR , Kelemen Hunor intr-un interviu acordat agentiei Mediafax a negat ca ar fi existat discutii in Coalitie pe schimbarea premierului, insa a precizat ca decizia de inlocuirea a acestuia apartine in exclusivitate PDL: „Noi nu am cerut niciodata schimbarea premierului, chiar am colaborat bine cu premierul Emil Boc si noi consideram ca in continuare el, ca presedinte de partid, poate ramane premier, dar va depinde de el, de PDL si nu de noi(..). Noi, de fiecare data, am spus ca o remaniere trebuie facuta dupa o analiza serioasa. Sigur, se poate face o analiza serioasa la jumatatea anului, dupa un an si jumatate de guvernare in aceasta coalitie, dar acest lucru trebuie facut de premier si discutat la ora 8.00 si la ora 8 si jumatate trebuie facuta remanierea, nu se poate prelungi asa. Pana la aceasta ora nu am discutat, deci ora 8.00 nu a venit”.

Episodul dezertarii parlamentarilor minoritatilor la legea care prevedea disponibilizarile din MAI a fost unul de imagine. Sursele citate sustin ca Elena Udrea si Gabriel Oprea nu ar fi fost straini de strategia acestora. Refuzul parlamentarilor minoritatilor de a vota legea ar fi fost programat pentru a intarii avertizarile lui Traian Basescu. Mai multe detalii aici.

Presedintele a declarat pe 23 martie, intr-un interviu acordat Realitatea TV ca PDL risca sa piarda majoritatea in Parlament. „Eu am comunicat de mult primului ministru ca vor pierde majoritatea in Parlament. Vad ca asteapta sa piarda, si el si PD-L”, a declarat seful statului.

Un alt risc luat in considerare si analizat atat la Cotroceni cat si la nivelul conducerii PDL este USL. „Daca opozitia reuseste sa rupa din parlamentarii Coalitiei si respinge trei propuneri de premier se pot declansa alegerile anticipate. USL este cotat in sondaje cu 53% si ar fi direct interesata sa mearga la alegeri, mai ales ca risca pe viitor sa isi piarda din procente. Sansele unui astfel de scenariu sunt mici dar nu trebuie neglijate”, au explicat aceleasi surse.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro