Sari direct la conținut

Sute de oameni la coadă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași

HotNews.ro
coada la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, Foto: Agerpres
coada la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, Foto: Agerpres

Sute de persoane au venit, marţi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, înainte de prăznuirea hramului acesteia, scrie Agerpes. Mulţi dintre ei sunt din judeţele din sudul ţării și spun că au venit la Iaşi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva pentru că se tem că nu vor mai putea face acest lucru în următoarele zile, deoarece Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Oamenii spun că au venit la Iaşi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva pentru că se tem că nu vor mai putea face acest lucru în următoarele zile, deoarece Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

La ora prânzului erau circa 200 de persoane care așteptau să intre, durata așteptării la rând fiind de circa 30 de minute, scrie Ziarul de Iași.

La un astfel de număr de pelerini, Mitropolia gestionează extrem de strict toată deplasarea: sunt preoți la intrare care îi ghidează pe pelerini, alții care merg de-a lungul rândului și îi îndeamnă pe oameni să păstreze distanța de 1,5 metri, iar în catedrală intră oameni doar după ce au ieșit alții pe poarta principală.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis că pelerinajul de la Iaşi, de Sfânta Parascheva, nu va fi anulat, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Sfânta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie şi va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi. În acest an nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte sfinte moaşte sau relicve sfinte.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în fiecare an, în luna octombrie, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt scoase din incinta catedralei şi apoi sunt depuse într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult. Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și bunăvoință, astfel încât ele să nu ducă la afectarea unor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea societății românești, a transmis marți Patriarhia Română. Reacția vine în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că în perioada următoare se vor interzice pelerinajele la evenimentele religioase, urmând să poată participa doar persoanele care au domiciliul sau reședința în respectiva localitate.

CITEȘTE ȘI:Pelerinajul de la Iași, de Sfânta Parascheva, în pandemie: Mitropolia Moldovei nu interzice atingerea raclei: „Moaştele nu fac rău”, „Sfințenia nu este contagioasă”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro