Sari direct la conținut

Tabăra lui Biden suspectează că Obama orchestrează eforturile de a-l retrage din cursa pentru președinție

HotNews.ro
Joe Biden si Barack Obama, Foto: Douliery Olivier/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Joe Biden si Barack Obama, Foto: Douliery Olivier/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Fostul președinte american Barack Obama ar fi în spatele eforturilor de a-l convinge pe fostul său vicepreședinte, Joe Biden, de a se retrage din cursa prezidențială sau, dacă nu orchestrează discret campania, cel puțin nu i se opune, scrie Business Insider, citând mai multe publicații, site-uri de știri și televiziuni americane.

Un prim semnal public în acest sens a venit joi dimineața, în emisiunea de la MSNBC „Morning Joe”, o favorită a lui Biden. Prezentatorul Joe Scarborough a spus clar că echipa lui Biden crede că Obama susține revolta democrată împotriva campaniei de realegere a lui Biden pentru un nou mandat.

„Ceea ce se întâmplă în spatele scenei e că echipa de campanie a lui Biden și numeroși oficiali democrați chiar cred că Barack Obama lucrează direct în culise pentru a orchestra asta”, a spus Scarborough, citat de The Hill.

Mika Brzezinski, cealaltă gază a emisiunii, a adăugat că „cred că Barack Obama are multă influență și asta se vede mult acolo”.

Dezbaterea dezastruoasă a lui Biden împotriva lui Trump și interviul neconvingător pe care președintele democrat l-a acordat vinerea trecută prezentatorului TV George Stephanopoulos de la ABC News au convins mai mulți congresmeni democrați din Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington, să îi ceară în public lui Biden să se retragă din cursă.

Biden a respins vehement aceste apeluri, la fel cum a făcut-o și în timpul interviului de vineri, când a spus că doar „Domnul Atotputernic” îl poate face să se răzgândească în privința candidaturii și că acesta nu va coborî din ceruri pentru un asemenea lucru. În presa pro-democrată au apărut apeluri puternice care îl îndemnau să se retragă încă din data de 28 iunie, imediat după încheierea dezbaterii cu Trump.

Un actor apropiat lui Obama a aruncat în aer liniștea precară obținută de democrații pro-Biden

Congresmanii care îl contestă pe Biden s-au întâlnit marți în spatele ușilor închise cu susținătorii președintelui într-o întrevedere pe care presa americană a descris-o ca fiind una cu atmosferă de înmormântare. Potrivit informațiilor apărute imediat după aceea, părea că tabăra pro-Biden i-a convins pe contestatari să strângă rândurile în spatele președintelui în vârstă de 81 de ani.

Însă doar o zi mai târziu, un editorial de opinie semnat de actorul George Clooney pentru The New York Times a dinamitat din nou lucrurile. Clooney îl văzuse pe Biden cu doar câteva săptămâni înaintea dezbaterii în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania democratului, eveniment de gală la care au participat numeroase vedete de la Hollywood, dar și fostul președinte Barack Obama.

Politico a scris joi că Clooney, care e un prieten apropiat al familiei Obama, l-ar fi informat pe fostul președinte despre ceea ce intenționează să scrie pentru NYT.

„Este devastator să o spun, dar Joe Biden cu care am fost acum trei săptămâni la strângerea de fonduri nu era Joe «b F-ing deal» Biden din 2010. Nu era nici măcar Joe Biden din 2020. A fost același om pe care l-am văzut cu toții la dezbatere”, a notat actorul american. „A fost obosit? Da. Era răcit? Poate că da. Dar liderii partidelor noastre trebuie să înceteze să ne mai spună că 51 de milioane de oameni nu au văzut ceea ce tocmai am văzut noi”, a mai scris actorul. El a lansat și un avertisment sumbru:

Clooney, care se descrie ca un democrat de-o viață, a adăugat: „Nu vom câștiga în noiembrie cu acest președinte. Pe lângă asta, nu vom câștiga Camera Reprezentanților și vom pierde Senatul”.

Obama, nevoit să intervină pentru a-l ajuta pe Biden la evenimentul la care s-au strâns vedetele Hollywood

Concluzia celor de la Politico e că Obama nu s-ar afla totuși în spatele eforturilor de a-l face pe Biden să se retragă din cursă. Însă Business Insider speculează că fostul președinte democrat a observat probabil aceleași vulnerabilități ale lui Biden pe care le-a văzut și George Clooney.

De exemplu, The Wall Street Journal a relatat că atunci când prezentatorul TV și comediantul Jimmy Kimmel i-a intervievat pe Biden și Obama pe scenă la eveniment, președintele democrat în exercițiu a avut probleme în a face față ritmului întrebărilor. Obama a intervenit de mai multe ori pentru a clarifica lucrurile și răspunde la întrebările la care Biden a divagat de la subiect.

Suspiciunile taberei lui Biden față de faptul că Obama ar orchestra în spatele culiselor eforturile de a obține retragerea sa din cursă sunt alimentate și de faptul că mai mulți foști consilieri ai săi și-au exprimat în public rezervele față de candidatura sa pentru un nou mandat.

David Axelrod, fostul șef de campanie al lui Obama și apoi consilier cu rang înalt al său la Casa Albă, a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că Biden este „periculos de rupt de realitate” și „nu câștigă această cursă” împotriva lui Trump.

Biden a câștigat greu susținerea lui Obama la anterioarele alegeri prezidențiale

Aceste suspiciuni le-au amintit consilierilor lui Biden și de un alt lucru care s-a întâmplat cu 4 ani în urmă, în timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat. Obama și-a exprimat atunci foarte târziu în timpul campaniei sprijinul pentru Biden, când el își adjudecase în mare parte cursa pentru a câștiga nominalizarea Partidului Democrat.

Mutarea lui Obama a fost privită la momentul respectiv ca fiind una foarte neobișnuită, având în vedere că majoritatea analiștilor (și echipa lui Biden) se așteptau ca el să își exprime sprijinul puternic pentru fostul său vicepreședinte timp de 8 ani.

La fel ca acum, unele surse din presa americană afirmau și atunci că Obama ar fi avut rezerve față de capacitatea lui Biden de a duce o campanie susținută împotriva lui Trump.

CNN relatează vineri, după conferința de presă susținută de Biden joi seara la summitul NATO, că Obama și Nancy Pelosi, fostul speaker democrat al Camerei Reprezentanților, au vorbit în privat despre viitorul campaniei prezidențiale din 2024 și că ambii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că lui Biden îi va fi foarte greu să îl învingă pe Donald Trump.

În plus, decizia lui Obama de a nu face niciun comentariu public timp de două săptămâni după dezbaterea dintre Biden și Trump a dezamăgit o serie de membri ai partidului, chiar dacă fostul președinte a transmis un mesaj de încurajare pentru fostul său vicepreședinte imediat după încheierea confruntării electorale.

Biden, sfidător: nu se retrage

„Există și seri proaste de dezbateri. Credeți-mă, știu”, a spus fostul președinte într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare. El a reiterat acest mesaj la o strângere de fonduri în New York pentru democrații din Camera Reprezentanților care a fost organizată în noaptea de după prestația dezastruoasă lui Biden.

În ceea ce îl privește pe candidatul democrat în vârstă de 81 de ani, el a părut la fel de sfidător după conferința sa de presă de joi seara, chiar dacă i-a confundat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Putin și pe vicepreședinta sa Kamala Harris cu Trump.

Nu se retrage.

INTERVIURILE HotNews.ro